Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 28 de desembre del 2016

La llevantada del passat 20 de desembre omple d'ossos de balena la platja de Pals

Fragment de crani de balena descobert recentment a la platja de Pals.

La llevantada de la setmana passada ha deixat una imatge insòlita a la platja de Pals.
La força de les onades ha posat al descobert més de 80 restes òssies, pertanyents a diverses balenes que van trobar la seva mort en aquesta àrea del Mediterrani Occidental.
Durant la darrera setmana, moltes persones que han anat a passejar per aquest indret de la costa baixempordanesa, han pogut veure aquest fet molt poc freqüent i, inclús, algunes de les restes han sigut recollides com si fossin un trofeu.  

Aquest fet va aixecar la veu d'alarma de diversos biòlegs que s'han desplaçat recentment fins a la platja de Pals, per tal de recollir i estudiar aquests ossos. A falta d'una anàlisi més exhaustiva, es pot constatar com fins ara s'han trobat més de 80 restes antigues que es troben en molt diferent grau de conservació. Fins ara es té coneixement de 36 vèrtebres, tres fragments de neurocrani, dos fragments de la cara, nou fragments de mandíbules, 14 fragments de costelles, una costella completa, una escàpula, tres húmers i 11 fragments per determinar, segons afirmà el senyor Josep Muñiz, zoòleg marí del CESIC.

Els ossos més grans pertanyerien a rorquals comuns i les restes més petites podrien formar part de l'esquelet de balenes nanes, encara que no es descarta que puguin pertànyer a un nounat o balenó.

Josep Muñiz va explicar que l'acumulació d'aquestes restes òssies es va deure a la configuració de la costa i l'acció dels corrents marins generats per la forta llevantada de la setmana passada.
Es preveu que algunes de les restes puguin ser exposades a ca la Pruna de Pals un cop estudiades.  

Vèrtebre de balena apareguda a la platja de Pals.