Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 3 de desembre del 2016

El mes de desembre s'inicia amb sol i nits fredes, tot esperant un altre canvi de temps

El sol brillant amb força el passat dijous 1 de desembre a les dues de la tarda. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge.

El passat dijous 1 de desembre, vàrem començar l'hivern meteorològic (desembre, gener i febrer) amb un temps anticiclònic, però notablement fred a primeres hores del matí, malgrat l'ambient assolellat imperant.
La matinada amb el cel asserenat, precedida d'una nit llarga, unit a l'absència de vent, van produir una gran pèrdua de calor per radiació. Com a conseqüència d'això, les temperatures mínimes de la nostre comarca van fer honor a l'hivern i devallaren lleugerament per sota dels zero graus centígrads, com ho demostren els -0,2ºC de Monells o els -0,2ºC de La Tallada d'Empordà.
Les baixes temperatures facilitaren l'aparició de gebre que va cobrir de blanc les superfícies exposades a la intempèrie de bona part de l'interior de la comarca.

Mapa de superfície amb precipitacions previst per demà diumenge. Veiem com l'anticicló que hi ha centrat a l'est d'Europa ens envia una altre flux de llevant que ens pot portar noves pluges i mar de fons.

El temps assolellat que ens deixà l'anticicló, així com la calma experimentada en els darrers dies, tenen les hores comptades.
Degut a l'entrada d'un marcat flux de vent de llevant carregat d'humitat, a causa del posicionament de l'anticicló de l'est d'Europa en un eix allargat que anirà des del mar Negre fins a les Illes Britàniques, es preveu que avui dissabte el cel es vagi tapant i demà diumenge els núvols encara seran més gruixuts, fins a deixar-nos plugims o petits ruixats repartits al llarg de la jornada, a més, de cares a l'endemà dilluns encara podria continuar plovent, amb acumulacions al final de l'episodi que poden arribar als 20/30 mm a la nostre zona.
S'espera que el vent de llevant pugui bufar fluixet, a uns 15 km/h de mitjana, entre el migdia del diumenge i la nit del dilluns, no obstant això, la mar de fons anirà incrementant-se fins a deixar-nos forta maror, amb onades de 2 metres d'alçada.
Aquesta forta maror ens afectaria entre el migdia de diumenge i durant tot el dilluns i la nit/matinada de dilluns a dimarts.

Dades meteorològiques del passat dijous 1 de desembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 14,9ºC, mínima 4,9ºC. Estat del cel asserenat, però a l'horitzó de ponent s'observaren núvols alts. Abundant rosada a primera hora del matí i al vespre.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent del NO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent en calma., a partir de les 11:30h vent del S, SSO i SO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent del SO, S i SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vent del NO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 24 km/h S.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia un xic de maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,57 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1030hPa, mínima 1022hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 68%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

El temps assolellat del passat dijous 1 de desembre a les 13:42h. Font: càmera del temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.

En relació a les temperatures màximes que van esdevenir el passat dijous 1 de desembre al Baix Empordà, es pot constatar com els registres van pujar a totes les poblacions de forma discreta, a causa del temps assolellat.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 1,7ºC respecte el dia abans, a Monells pujà 1,4ºC i a Castell d'Aro la màxima va ascendir 1,2ºC.
A Palamós la màxima ascendí 0,8ºC respecte el dimecres.
En aquest sentit, els 18,6ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 14,6ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Així mateix, si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes van baixar a tot arreu de manera més o menys important.
Per exemple, a la Bisbal d'Empordà la mínima fou 2,4ºC més baixa que la del dimecres, a Torroella de Montgrí baixà 2,0ºC i a Monells també va descendir 2,0ºC.
A Palamós la mínima va ser 1,4ºC més baixa que la del dia precedent.
Els -0,2ºC de Monells i de La Tallada d'Empordà van ser les mínimes més baixes del dia, per contra, els 6,8ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 1 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 16,6ºC (-0,2ºC)., Monells 16,2ºC (-0,2ºC)., Castell d'Aro 16,5ºC (1,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,1ºC (0,2ºC)., Torroella de Montgrí 15,9ºC (0,8ºC).