Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 6 de desembre del 2016

Diumenge 4 de desembre: matinada plujosa i retorn de la mar de fons

Mar de fons de llevant i núvols abundants el passat diumenge 4 de desembre a la tarda. 

El passat diumenge 4 de desembre, després de quatre dies sense ploure, la pluja no ens va fer esperar més i ens va deixar una matinada passada per aigua.
L'aparició d'una àrea de convergència de vents al davant de la Costa Brava, va facilitar la formació d'una zona d'inestabilitat que va fer crèixer una línia potent de cúmulus congestus, els quals anaren entrant de mar cap a terra.
Aquests potents cúmuls generadors de ruixats i pluja moderada, fregaren la costa del Baix Empordà i anaren acumulant forces litres en un eix que anava de Palamós a Torroella de Montgrí. En aquest sentit, a la nostre vila s'acumularen 18,4 mm en el centre del nucli antic i 15,8 mm a La Fosca.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà el passat diumenge 4 de desembre, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Palafrugell 22,2 mm., Torroella de Montgrí 19,0 mm., Calonge 6,3 mm., Bellcaire d'Empordà 6,3 mm., Castell d'Aro 5,1 mm., La Tallada d'Empordà 3,6 mm., Sant Feliu de Guíxols 3,0 mm., Verges 1,4 mm., Monells 1,2 mm., Les Olives 1,0 mm., La Bisbal d'Empordà 0,6 mm.

A part de les precipitacions, l'altre protagonista de la jornada va tornar a ser el mar. Degut al llarg recorregut marítim de les isòbares, es va poder comprobar com la mar de llevant s'anava incrementant amb el pas de les hores, fins a deixar-nos forta maror a la tarda, amb ones de 1,5 metres, tot i l'absència de vent.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat diumenge a les quatre de la matinada. S'observa pluja moderada a sobre Palamós (marcat amb una fletxa).

Imatge composada dels radars meteorològics del passat diumenge a les cinc i dotze minuts de la matinada. Veiem una línia de cúmulus congestus que deixaven ruixats forts al davant de la costa del Baix Empordà i pluja més moderada en terra.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 4 de desembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 16,2ºC, mínima 9,9ºC.
Estat del cel: de matinada i a primera hora del matí cel ennuvolat amb ruixats i plugim, 8/8 Cu, Sc i St., al llarg del matí i al migdia obertura de gran clarianes, amb entre 3/8 i 6/8 Ci, Cu, Sc i St, alguna roina o plugim esporàdic., a la tarda hi havien entre 4/8 i 7/8 Cu i Sc.
Precipitació: 18,4 mm en el centre del nucli antic i 15,8 mm a La Fosca.
Vent: fins les 09:00h va bufar vent del NO i NNO, a 5 km/h de mitjana, a partir de llavors bufà vent del NO i ONO, a 2 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de les 12:00h vent del E, ENE i NE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del E, ENE i NE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h vent del E, ENE i NE, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 24 km/h ENE.
Estat de la mar amb maror al matí i forta maror a la tarda (ones de 1,5 metres)., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,29 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,64 metres a les 12:00h i de 1,88 metres a les 19:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,44 metres a les 22:00h (davant del cap de Begur).
Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 88%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cop de mar contra les roques de Sa Tamardia el passat diumenge 4 de desembre a la tarda.

Surfistes gaudint de la mar de llevant del passat diumenge 4 de desembre a la tarda.

Canviant de tema, si ens centrem en les temperatures màximes que van registrar-se el passat diumenge 4 de desembre al Baix Empordà, es pot comprobar com els registres van pujar de forma més o menys remarcable a tot arreu.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va pujar 3,8ºC respecte el dissabte, a La Bisbal d'Empordà ascendí 3,0ºC i a Torroella de Montgrí pujà 2,9ºC.
A Palamós la màxima va pujar 3,3ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 18,1ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 14,9ºC de Monells van ser la màxima més baixa.

Si analitzem les temperatures mínimes, es veu com aquestes van pujar de manera molt important, degut als núvols baixos que tapaven el cel.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima fou 7,9ºC més alta que la del dissabte, a Castell d'Aro va pujar 7,0ºC i a Torroella de Montgrí va ascendir 6,2ºC.
A Palamós la mínima va ser 4,6ºC més alta que la del dia anterior.
Els 6,7ºC de La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa del dia i els 10,4ºC de Calonge es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 4 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 18,1ºC (8,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,2ºC (7,2ºC)., La Tallada d'Empordà 16,2ºC (6,7ºC)., Torroella de Montgrí 16,2ºC (7,5ºC)., Monells 14,9ºC (6,8ºC).

Mar de fons a La Fosca i caiacs el passat diumenge 4 de desembre.

Surfistes a La Fosca esperant l'onada el passat diumenge 4 de desembre a la tarda.