Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 16 de desembre del 2016

Dies de molta humitat, amb boira matinal arran de terra i previsió d'alguns ruixats amb fort onatge

Boira matinal situada arran de terra el passat dimecres 14 de desembre a la Vall dels Molins (Calonge), al massís de les Gavarres.

Per les immediates hores es preveu que la situació d'estancament que ens ha proporcionat l'anticicló acabi de desaparèixer del tot, coincidint amb l'entrada d'un flux de component est que farà crèixer amb força els núvols, els quals, podran descarregar algun ruixat entre avui divendres i demà al matí., no obstant això, per diumenge ja no es preveu pluja.
També podrem comprobar com la mar de llevant s'anirà incrementant degut al llarg recorregut marítim de les isòbares.
Avui divendres veurem com la mar s'anirà remenant cada cop més amb el pas de les hores, fins que de cares a la tarda/vespre quedi de forta maror a maregassa, amb ones de 2 a 3 metres. Cal remarcar que la mar de fons també es mantindrà de cares a demà dissabte, amb forta maror.

Aquest canvi de temps amb ruixats i mala mar, ha vingut precedit per uns dies anticiclònics, amb una atmosfera molt estable que ha facilitat la formació d'una capa d'inversió tèrmica i un augment de la humitat relativa.
L'elevada humitat i el refredament nocturn que ha patit la superfície de la terra, degut a les nits asserenades, ha fet que a primeres hores del dia es matinguessin algunes capes de boira situada arran de terra, sobretot en els camps situats a les valls.
Com que la superfície del terra es refreda notablement degut a que emet calor cap al cel i en canvi en rep molt poca, l'aire a prop del terra també es refreda, mentre que l'aire de més amunt es refreda menys, amb la qual cosa la temperatura de l'aire augmenta amb l'alçada. Quan passa això es diu que hi ha una inversió tèrmica.

En les inversions l'aire gairebé no es pot moure verticalment i per tant la humitat a prop del terra no es pot distribuir cap amunt. Si l'aire té molta humitat, especialment per proximitat a rius o per la vegetació dels camps, i el refredament durant la nit és important, el vapor es condensa en forma de gotetes, com una mena de núvol enganxat a terra. Això és la boira de radiació que podem veure a les fotos que vaig captar al fons de la Vall dels Molins (Calonge), al massís de les Gavarres, el passat dimecres 14 de desembre al matí.
Es veu com la boira apareix enganxada al terra i es dissipa a mesura que els rajos solars comencen a escalfar la superfície. Una intensa rosada també acompanya el fenomen.

Boira enganxada al terra el passat dimecres 14 de desembre al matí. Es comença a dissipar quan el sol escalfa el terra a mesura que el matí va avançant.

Dades meteorològiques del passat dimecres 14 de desembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 15,4ºC, mínima 9,5ºC. Temps bàsicament assolellat., a primeres hores del dia s'observà una línia de cúmuls sobre el mar i cap a l'est, amb boirines cap a l'interior., al llarg del migdia i a la tarda aparició de 1/8 o 2/8 Cu, Sc i St. Abundant rosada.
Vent: fins les 08:00h hi va haver vent del SO, SSO i S, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del SO, SSO i S, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent del SO, SSO i S, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vent del S, SO i SSO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del S, SO i SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del NO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima de vent 32 km/h S.
Estat de la mar amb mar arrissada o un xic de marejol, mar de fons del sud., mar endins hi havia marejol o un xic de maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,59 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1020hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 81%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Boira enganxada al terra el passat dimecres 14 de desembre al matí. Es comença a dissipar quan el sol escalfa el terra a mesura que el matí va avançant.

En un altre ordre de coses, si comparem les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 14 de desembre al Baix Empordà, amb les del dia anterior, es veu com els registres van experimentar una pujada a tot arreu, gràcies al temps assolellat i a l'entrada de vent de garbí.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va pujar 2,5ºC, a Torroella de Montgrí va ascendir 2,4ºC i a Monells pujà 1,9ºC. A Palamós la màxima va pujar 1,7ºC respecte el dia  anterior.
En aquest sentit, els 17,0ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 14,4ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les temperatures mínimes, s'observa com els registres van pujar de forma destacada a a tot arreu.
En aquest sentit, a Torroella de Montgrí la mínima va pujar 4,2ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà ascendí 4,1ºC i a Monells pujà 3,2ºC. L'excepció apareix a Castell d'Aro, on la mínima va baixar 1,1ºC. A Palamós la mínima va pujar 3,9ºC respecte el dimarts.
Els 2,0ºC que hi van haver a Castell d'Aro van ser la mínima més freda de la jornada, per contra, els 12,4ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 14 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 17,0ºC (3,8ºC)., La Tallada d'Empordà 16,3ºC (3,0ºC)., Castell d'Aro 16,0ºC (2,0ºC)., Monells 16,0ºC (2,7ºC)., Torroella de Montgrí 15,8ºC (5,2ºC).