Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 4 de desembre del 2016

2 de desembre: calma anticiclònica, amb cel serè, mar plana i gelades nocturnes

Cel ras i mar plana a la platja de la Fosca, el passat divendres 2 de desembre al matí. Foto mostrada a la web de Ràdio Palamós.

El passat divendres 2 de desembre, va ser un dia radiant i plàcid, amb absència total de nuvolositat.
La tranquil·litat meteorològica proporcionada per l'anticicló, així com l'absència de marinada, degut a la poca diferència existent entre la temperatura de l'aire que hi ha sobre el mar i la temperatura de l'aire que hi ha sobre la terra, provocaren que només es registrés una ratxa màxima de 16 km/h i que durant molts moments de la jornada el vent estigués en calma.
La falta de vent i la desaparició de la mar de fons, va fer que hi hagués una mar plana com un mirall, sobretot al matí.

Així mateix, el cel asserenat, aquesta manca de vent i la inversió tèrmica, van fer caure les temperatures mínimes per sota dels zero graus a totes les valls i zones planeres de l'interior de la comarca, la qual cosa, unit a l'elevada humitat present a l'aire, ens deixà un panorama de camps gebrats.

L'alta pressió atmosfèrica i la matinada asserenada, van fer que aparegués el fenomen de la inversió tèrmica de forma destacada. Si agafem l'exemple habitual que trobem a la localitat veïna de Calonge, es veu com a l'estació meteorològica situada a prop de la riera del mateix nom, a 16 msnm, hi va haver una mínima de 1,6ºC, per contra, a l'estació situada a Calonge-Mas Pallí, a 120 msnm, van tenir una mínima de 0,2ºC, això són 7,6ºC de diferència entre un lloc enlairat i un lloc situat al fons de la vall.

Cel ras i mar plana a la platja de la Fosca, el passat divendres 2 de desembre al matí.

Més dades meteorològiques del passat divendres 2 de desembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 14,8ºC, mínima 4,1ºC. Estat del cel asserenat, amb alguns cúmuls mar enllà a primeres hores del dia. Abundant rosada a la costa, camps gebrats cap a l'interior i mar fumejant a Castell.
Vent: fins les 06:30h hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent del NO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 09:30h vent en calma altre cop., a partir de les 11:30h vent del S, SO i SSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del SO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del NO i ONO, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 16 km/h S.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,35 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 52%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel ras i mar plana a la platja de la Fosca, el passat divendres 2 de desembre al matí.

En un altre ordre de coses, si comparem les temperatures màximes que van tenir lloc el passat divendres 2 de desembre al Baix Empordà, amb les del dijous, es veu com aquestes van experimentar comportaments diferents segons l'indret.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va pujar 3,4ºC i a Monells pujà 1,1ºC, en canvi, a Castell d'Aro descendí 0,1ºC i a La Tallada d'Empordà va baixar 0,2ºC. A Palamós la màxima va baixar 0,1ºC respecte el dia  anterior.
En aquest sentit, els 19,5ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 14,2ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les temperatures mínimes, s'observa com els registres van baixar de forma més o menys destacada a tot arreu, degut al cel serè i a la falta de vent.
En aquest sentit, a La Tallada d'Empordà la mínima va baixar 1,4ºC respecte el dia anterior, a Monells descendí 1,3ºC i a Castell d'Aro baixà 0,5ºC. A Palamós la mínima va baixar 0,8ºC respecte el dijous.
Els -1,6ºC que hi van haver a La Tallada d'Empordà foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 9,2ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 2 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 19,5ºC (-0,8ºC)., Monells 17,3ºC (-1,5ºC)., Castell d'Aro 16,4ºC (1,3ºC)., La Tallada d'Empordà 16,4ºC (-1,6ºC)., Torroella de Montgrí 16,2ºC (-0,4ºC).