Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 17 de novembre del 2016

L'any 2016 apunta que serà el més calorós des que es tenen registres

Un rescat degut a les inundacions causades pel pas de l'huracà Matthew a Fayetteville, Carolina del Nord (EUA), el passat mes d'octubre. Font: Viquipèdia

Encara queden per obtenir les dades dels últims tres mesos de l'any, però l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha indicat a la Cimera del Clima de Marràqueix (Marroc), que el 2016 serà l'any més calorós des que es tenen registres. Segons les dades provisionals sobre l'estat global del clima d'aquest 2016, el fenomen del Niño ha facilitat aquest nou rècord de temperatura elevada a nivell mundial.

"Un altre any, un altre rècord. Les altes temperatures que vam veure el 2015 hauran estat superades en aquest 2016 ". Aquesta és la recent declaració que ha fet Petteri Taalas, secretari executiu de l'OMM, per a qui l'extrema calor causada pel Niño, ha donat pas a la calor provocada per l'escalfament global. Els resultats finals seran presentats el mes de gener del 2017.

De gener a setembre del 2016, les temperatures van ser 1,2ºC més elevades que les de l'era preindustrial i 0,88ºC més altes que la mitjana de 1961-1990. Durant els primers mesos de l'any es van batre rècords al febrer (temperatures 1,12ºC més altes) i al març (temperatures 1,09ºC més elevades).

En general, les temperatures van estar per sobre de la mitjana de 1961-1990 en la majoria de les zones terrestres. En el 90% de les terres de l'hemisferi nord es van experimentar temperatures per sobre d'1ºC.
A l'Àrtic rus, per exemple, van ser 6ºC superiors, i a Alaska i el nord-oest de Canadà foren com a mínim 3ºC més altes.

"A causa del canvi climàtic, la freqüència i l'impacte dels fenòmens extrems ha augmentat. En una mateixa generació, les onades de calor i les inundacions s'han tornat més regulars", segons va destacar Taalas. L'única regió del món amb temperatures per sota de la mitjana ha estat una part de Sud-amèrica subtropical.

A les temperatures elevades s'associa un augment del nivell del mar, el qual ha augmentat 15 mil·límetres de novembre del 2014 a febrer del 2016, i en relació al desglaç àrtic, l'extensió ha estat per sota dels valors normals durant aquest 2016. El mes d'octubre va registrar la menor extensió de gel marí per a aquesta època de l'any. Pel que fa a la coberta de neu, aquesta ha tingut el seu mínim històric al març.

En el 2015 les concentracions anuals de diòxid de carboni van arribar per primera vegada a les 400 parts per milió. Però les observacions preliminars apunten a nous rècords per aquest 2016. A Cape Grim, Austràlia, els nivells de CO2 a l'agost van arribar a les 401,42 parts per milió, comparades amb les 398,13 que es van assolir a l'agost del 2015. Un altre exemple és Mauna Loa a Hawaii, on les concentracions setmanals de CO2 arribaren a les 402,07 parts per milió a l'octubre.

Tot i l'augment de les concentracions de CO2, l'informe del Global Carbon Project (GCP) també ha anunciat a Marràqueix que les emissions globals de diòxid de carboni s'han estancat per tercer any consecutiu.

Les dades publicades a la revista Earth System Science Data, mostren que l'augment de les emissions s'ha alentit des de l'any 2010, i en els últims tres anys es van situar al voltant dels 36.400 milions de tones de CO2.

Aquesta estabilització es deu en part a la Xina, que ha experimentat un gran desenvolupament econòmic des del 2000. "Són bones notícies, però és massa aviat per proclamar que hem arribat a un màxim", segons va dir Glen Peters, investigador al Center for International Climate and Environmental Research (CICERO) a Oslo.

Segons el treball, les tendències recents són el resultat d'un alentiment del consum de carbó a la Xina des de l'any 2012. "La Xina genera prop del 30% de les emissions globals de CO2, i els alts i baixos de la seva economia deixen una empremta en les emissions", explicà Robbie Andrew, científic del CICERO i coautor de l'estudi.