Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 5 de novembre del 2016

L'Amèrica Central s'enfrontarà a problemes de falta d'aigua a causa del canvi climàtic

Incendi a les muntanyes que envolten el llac Atitlán (Guatemala), el mes de març del 2015.

No només Catalunya i la conca del Mediterrani es veuran afectades per la manca d'aigua degut al canvi climàtic. L'espasa de Dàmocles que representa la sequera pot afectar diferentes zones del planeta, i l'Amèrica Central no n'és una excepció.
Al llarg de tota l'Amèrica Central hi han 24.000 organitzacions comunitàries encarregades de proveir el servei d'aigua potable i sanejament (OCSAS) a les zones rurals de la regió.
La majoria d'organitzacions tenen poca o cap relació amb el govern del seu país i, a més, pateixen problemes financers i de gestió que afecten la seva capacitat de proveir la població d'aigua potable amb regularitat. Juntament amb això, les estimacions dels models climàtics demostren que la disponibilitat d'aigua potable a l'Amèrica Central, podria disminuir en un 20% de cares a l'any 2050.

Davant d'aquesta situació, el programa anomenat "Investigació en Desenvolupament, Economia i Ambient" (IDEA), de l'CATIE (Centre Agronòmic Tropical d'Investigació i Ensenyament), de Guatemala, desenvolupa a la regió el Projecte AC3, "Water for human consumption, communities and climate change: expected impacts and adaptation in Central America" el qual recopila informació de més de 170 xarxes de distribució comunitàries i al voltant de 8.000 llars de Nicaragua, Guatemala i Costa Rica, per tal de fer un mapa de les capacitats i els obstacles que les comunitats tenen per adaptar-s'hi, a més de proporcionar als líders comunals unes eines i recomanacions per adaptar-se a un escenari més sec.

En aquest sentit, "els investigadors van recopilar i estan treballant la informació sobre els indicadors socials, econòmics i d'organització de les OCSAS. No obstant això, també es buscarà crear capacitats a través de tallers de comunicació per a l'adaptació al canvi climàtic, on els científics suggeriran i validaran elements clau per tal de dissenyar estratègies d'adaptació per a les OCSAS i així augmentar la consciència sobre aquests temes, impactant positivament en la seva capacitat de resposta", va assenyalar Roger Madrigal, líder del Projecte AC3.

Així mateix, "es vol que les persones s'apropiïn d'aquest coneixement i intentin dissenyar i implementar estratègies per abordar els impactes negatius del canvi climàtic en els seus sistemes de distribució d'aigua", va afegir Madrigal.

Per mostrar el treball d'aquest projecte, l'equip d'AC3 va crear un audiovisual titulat "Water, communities and climate change". El petit film fa un resum del projecte i dels seus objectius, així com el context en el qual es desenvolupa.

Aquest vídeo va ser seleccionat com un dels guanyadors dels premis "Global Landscape Forum 2015 Video Awards", la qual cosa serví perquè es pogués veure durant dos dies en aquest esdeveniment de París. (Font: CATIE / DICYT)