Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 1 de novembre del 2016

La tardor llueix al parc Szczytnicki (Wroclaw, Polònia) 1ª part


La setmana passada vaig poder comprobar l'apogeu de la tardor a l'Europa Central. Concretament, aquest espectacle de la natura actualment omple de colors ocres, grocs, ataronjats o vermellosos, l'extraordinària riquesa botànica que podem trobar al Parc Szczytnicki, el qual està situat a la part oriental de la ciutat de Wroclaw (Polònia).
Per poc que t'agradi la fotografia, en indrets com aquest és inevitable disparar la càmera a cada racó. El recull de fotografies, ens mostra les fulles dels arbres amb tots els colors de la tardor omplint el parc més gran, i un dels més antics d'aquesta ciutat polonesa. Es considera que el parc es troba en el quart lloc europeu, pel que fa a la diversitat i la riquesa dels arbres i altres tipus de plantes que hi creixen. Es diu que és la perla dels parcs de Wroclaw, cosa veritablement certa d'acord amb el que vaig poder veure.
L'àrea d'aquest parc ocupa 112 hectàrees i tot i estar envoltat de vies de comunicació, hi predomina un civisme i un silenci soprenent que es troba a faltar en els modestos i discrets parcs de casa nostre, a més, té un gran valor dendrològic.

S'hi pot arribar en transport públic urbà: línies de tramvia 2, 4, 10, 17 i les línies d'autobús: D, I, 115, 116, 141, 131, 139, 145, 146, 149, 611, no obstant això, des del centre de la ciutat s'hi pot arribar fent una agradable passejada de poc més de mitja hora.


L'origen del Parc Szczytnicki, autèntic pulmó verd de la ciutat, es remunta a l'any 1783, quan el duc Ludwig von Hohenlohe-Ingelfingen, amo del poble de Szczytniki (llavors comandant de Wroclaw), va començar la construcció d'una casa d'estiu.
Com correspon a un autèntic aristòcrata, el seu gran casal estava equipat amb un jardí francès regular amb una pista de bitlles, centre d'equitació, una sala de billar i un camp de tir.
Per si no en tingués prou, a l'any 1789 augmenta l'àrea del jardí fins a les 16,5 hectàrees i el converteix en un jardí romàntic travessat per senders i cursos d'aigua. Els seus elements principals són enormes arbres vells i bells. Entre la vegetació s'hi amagava un temple de la Sibil·la, i còpies en guix d'escultures antigues, entre altres de fusta i, Mart, Venus, Hermafrodita i el grup de Laocoont.


A causa dels nombrosos busts dels reis i generals prussians, una estàtua de Frederic II i una columna de Frederic Guillem II, els diaris de l'època van identificar el jardí com un "lloc de bells records i la santificació de la seva terra natal."
Durant la guerra contra Napoleó, amb la derrota de l'exèrcit prussià a Jena, a partir del 1806 el parc fou destruït, igual com Wroclaw, on les tropes franceses van devastar-ho quasi tot.

L'interès pel parc va augmentar de nou quan el 1833 s'hi va fer una cursa de cavalls., no obstant això, el 1854 hi va haver una gran inundació que el va afectar notablement, obligant a la gent a vendre la terra.

El 1860, el botànic Johann Heinrich Göppert, principal promotor de l'expansió d'àrees verdes urbanes a Wroclaw, suggereix la idea de crear un parc molt important en aquells terrenys. El projecte va ser encarregat a l'any 1861 al seu home de confiança, P. J. Lennemu, el jardiner reial de Berlín.
Gairebé simultàniament, al costat de les obres de jardineria creades entre els anys 1864-1865, al seu costat s'hi fa una pista de carreres i un parc zoològic, així com un viver.


Entre els anys 1870-1874, a l'arbreda situada al sud de l'antic jardí del príncep i l'àrea al voltant de la pista de carreres, s'hi van afegir més jardins creats per J. Lósener, H. Richter, G. i E. Heinze i L. Fintelmann, la qual cosa serví per integrar noves àrees, tot augmentant la diversitat de tot el complex. El parc no va parar de crèixer. El 1886 s'hi va construir un turó amb una cascada artificial i, tres anys més tard, es va fundar el Jardí Botànic, amb un hivernacle amb calefacció i un arborètum, malauradament desaparegut el 1913.

L'actual Parc Szczytnicki està dissenyat en estil anglès natural. Això vol dir que utilitza les condicions naturals del terreny, no s'hi van establir tanques artificials i s'hi troben roques, petits estanys, canals i rierols on hi reposen diferentes espècies d'aus. Això és especialment apreciat pels habitants de Wroclaw i pels altres visitants.
El lloc és conegut i apreciat a Europa, degut a la seva classificació com a quart lloc en termes de qualitat, degut a l'abundància de flora i fauna. Al Parc Szczytnicki s'hi poden trobar 320 espècies i varietats de plantes procedents d'Europa, Amèrica del Nord i Àsia, la qual cosa dóna un esclat de color impressionant en aquesta època de l'any.


S'hi poden observar bells i enormes exemplars de Picea orientalis, de xiprer de Lawson, de teix, diferentes espècies de pins, avets, làrix polonès, així com bedolls, faigs, arços, roures, castanyers, nerets, ginkgos, pi de l'himàlaia, etc...

Una riquesa específica del parc són els antics roures, on hi destaca un de monumental amb un perímetre de 600 cm. El segon roure històric té un perímetre de 506 cm i creix a prop de l'estany al costat del pont de pedra. Al nord-oest de la llacuna apareixen uns altres enormes roures.
Una mica més endavant, prop de l'avinguda de la Jove Guàrdia, hi ha un grup de 20 roures i faigs monumentals.
També és essencial prestar atenció a les espècies protegides, que inclouen: la orquídea Epipactis helleborine, la flor de neu (Galanthus nivalis) i el teix (taxus baccata).


Durant la caminada pel parc un observador té l'oportunitat de veure mostres interessants de la fauna que hi ha: l'ànec collverd (Anas platyrhynchos), l'ànec xiulador (Anas penelope), l'ànec negre (Melanitta nigra), el papamosques de collar (Ficedula albicollis), el bernat pescaire (Ardea cinerea) i nou espècies de ratpenats.
També es pot trobar alguna marta o cérvols que apareixen de tant en tant, així com abundants esquirols (Sciurus vulgaris) que corren i pugen pels arbres atrafegats recollint les provisions per passar l'hivern.
Els interessats en l'ornitologia poden veure-hi més de 70 espècies d'aus, algunes de les quals són espècies en perill. Entre les espècies de fauna protegides també cal esmentar alguns escarabats i papallones, i mamífers.

Més imatges encisadores del Parc Szczytnicki