Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 23 de novembre del 2016

Els canons amagats de la badia de Palamós-Sant Antoni

Canons submergits a la badia de Palamós-Sant Antoni. Font: CASC

La badia de Palamós-Sant Antoni amaga un petit secret sota les aigües, com a testimoni dels conflictes bèl·lics que hem tingut al llarg de la història.
A part dels quatre canons que podeu veure repartits per diferents indrets del nostre municipi, com són el famós canó de Palamós que hi ha al carrer Canó, els dos que hi han al Passeig del Mar o el que hi ha al Club Nàutic Costa Brava, també trobem un canó instal·lat a prop del camí de ronda de la localitat veïna de Calonge (vegeu foto final).
Tot i aquest repertori, la cosa no acaba aquí, ja que encara en queden quatre més enfonsats al mig de la badia, els quals és una llàstima que no es treguin a la superfície per tal d'estudiar-los i posteriorment exposar-los en algun lloc.

El famós canó de Palamós que dóna nom a una popular havanera. És un canó del segle XVIII que pertanyia al vaixell de guerra San Isidoro, enfonsat a La Llosa. Té 3,10 metres de llarg, 55 centímetres de diàmetre a la culata i pesa prop de dues tones. És del tipus “de 24”, segons les marques estampades i que avui ja no es llegeixen. Això vol dir que llançava boles de ferro de 24 lliures. Foto de http://www.visitpalamos.cat/palamos/

Segons el CASC, el sr. Damià Ponjoan va descobrir i declarar l'any 1996 que hi havien quatre canons de ferro, situats al davant de la Platja de Calonge. Aquest canons es trobaven damunt la sorra, a 6 m de fondària. Els sondejos efectuats pel CASC l'any 1997, van permetre comprovar que no existien en aquest indret més restes arqueològiques que els quatre canons descoberts, per la qual cosa els treballs es varen limitar a efectar la documentació i l'aixecament planimètric.
Aquests canons de 3,20 m de llargada per un diàmetre màxim de 68 cm apareixen totalment coberts de concrecions, la qual cosa fa impossible observar si existeix alguna inscripció. Aquest fet, afegit a la manca d'altres materials arqueològics, impedeix disposar d'una cronologia d'aquest jaciment.

Canó situat a prop del camí de ronda de Calonge.