Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 22 de novembre del 2016

Dilluns 21 de novembre: temporal marítim, amb poca pluja i poca fred

Temporal marítim d'ahir dilluns 21 de novembre al matí. Observem el cel ennuvolat i un potent cop de mar contra l'escullera del port. Foto mostrada a l'Espai del temps de TV3, al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya i al programa Els Matins (minut 3:37:36)

Tal com es preveia, ahir dilluns 21 de novembre, el vent persistent de garbí o llebeig que arribà fins als 56 km/h a Palamós, juntament amb la mar de fons i de vent associades, s'encarregaren d'alterar notablement l'estat de la mar.
De bon matí, el temporal marítim ja ens obsequiava amb un fort onatge que arribava als 2,5 metres d'alçada a les costes palamosines, i al davant del cap de Begur les grans onades assoliren un pic màxim de 4,92 metres a les 13:00h. Com és normal, aquesta situació va fer que les barques de pesca es quedessin amarrades a port, alhora que feia molt perillós el fet d'apropar-se a les roques i als espigons pel perill de rebre un cop de mar.

D'altre banda, com sol ser habitual en situacions de vents intensos de component sud o sud-oest, les precipitacions que deixà el pas d'un front van ser molt poc importants a la vila palamosina, amb tan sols 0,6 mm recollits en el centre del nucli antic o 0,8 mm a La Fosca.

Altres dades de precipitació recollida ahir dilluns 21 de novembre al Baix Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Calonge-Mas Pallí 11,2 mm., Castell d'Aro 7,7 mm., Calonge 7,0 mm., La Bisbal d'Empordà 5,3 mm., Monells 4,0 mm., Sant Feliu de Guíxols 3,0 mm., Bellcaire d'Empordà 2,3 mm., La Tallada d'Empordà 2,2 mm., Verges 1,8 mm., Torroella de Montgrí 1,5 mm., Palafrugell 0,8 mm., Les Olives 0,2 mm.

Tot i els núvols i les pluges, l'arribada d'una massa d'aire càlid impulsada pels vents del sud, amb isotermes de 8/10ºC a 850hPa, va fer que l'ambient no fos gaire fred i inclús la temperatura màxima va arribar fins als 18,7ºC a Palamós, 1,2ºC més que el dia abans.

Mapa de pressió en superfície d'ahir dilluns. Veiem les isòbares molt apretades, la qual cosa ens deixava un temporal de garbí.

Més dades meteorològiques d'ahir dilluns 21 de novembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 18,7ºC, mínima 17,1ºC. Estat del cel bàsicament ennuvolat., a primera hora del dia queien alguns plugims o roines amb 8/8 Ns, Cu, Sc i St., al llarg del matí obertura d'alguna tímida clariana i caiguda d'algunes gotes, amb entre 6/8 i 8/8 Ns, Cu, Sc i St., a la tarda es va mantenir el cel ennuvolat amb alguna gota esporàdica, 8/8 Ns, Cu, Sc i St. Precipitació: 0,6 mm en el centre del nucli antic i 0,8 a La Fosca.
Vent del S, SSO i SSE tota la jornada., fins les 11:30h va bufar a 20 km/h de mitjana, a partir de llavors a 15/20 km/h., a partir de les 17:00h a 20 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h a 15/20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 56 km/h SSO.
Estat de la mar amb forta maror o maregassa, ones de 2,5 metres, mar de fons i de vent del SSO., mar endins hi havia forta maror o maregassa (onatge sig. de 2,11 metres a les 09:00h davant del cap de Begur, de 2,7 metres a les 12:00h i de 2,46 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 4,92 metres a les 13:00h (davant del cap de Begur).
Pressió atmosfèrica màxima 1006hPa, mínima 1003hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 85%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temporal de garbí d'ahir dilluns 21 de novembre al matí. Foto mostrada a "El Tiempo de TVE".

Cop de mar contra les roques del camí de ronda del far ahir dilluns al matí. 

En relació a les temperatures màximes que van donar-se ahir dilluns 21 de novembre al Baix Empordà, es pot constatar com els registres van baixar de forma poc important a quasi tot arreu.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va baixar 0,5ºC respecte el diumenge, a La Tallada d'Empordà va descendir 0,4ºC i a Monells descendí 0,2ºC. L'excepció apareix a Torroella de Montgrí i a Palamós, indrets on la màxima va pujar 0,3ºC i 1,2ºC respectivament.
En aquest sentit, els 19,2ºC de Les Olives van ser la màxima més càlida del dia, en canvi, els 17,4ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes van pujar de forma destacable a totes les poblacions, gràcies al cel ennuvolat i al vent de garbí.
Per exemple, a Castell d'Aro la mínima fou 3,4ºC més alta que la del diumenge, a Torroella de Montgrí va pujar 2,4ºC i a La Tallada d'Empordà va ascendir 2,0ºC.
A Palamós la mínima va ser 1,7ºC més alta que la del dia precedent.
Els 14,8ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la mínima més baixa del dia i els 17,1ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dilluns 21 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 19,1ºC (15,8ºC)., La Tallada d'Empordà 18,8ºC (15,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 18,7ºC (14,8ºC)., Monells 18,6ºC (14,9ºC)., Castell d'Aro 18,5ºC (15,4ºC).

2 fotos més del temporal marítim d'ahir dilluns



Es manté l'acusada inestabilitat i la mala mar

La borrasca freda aïllada que ens afecta ha de continuar deixant-nos un temps ennuvolat i plujós durant avui dimarts al matí, amb algunes precipitacions modestes.
El mar s'espera que es mantingui força alterat, amb forta maror (ones de 1/1,5 metres), mar de fons del sud, malgrat la disminució de la força del vent.

Tal com us vaig avançar, es preveu que demà dimecres la situació meteorològica es decanti cap a més pluges i més alteració marítima.
La formació d'una pertorbació centrada entre el sud de Catalunya i les Balears, impulsarà un important flux de component sud-est, la qual cosa augmentarà de nou la força del vent fins als 20/25 km/h de mitjana de cares a la tarda, alhora que l'estat de la mar ens deixarà forta maror o maregassa, ones de 2,5/3 metres.

Pel que fa a les pluges, aquestes s'han d'anar intensificant durant el dia de demà, amb acumulacions que poden superar els 30 mm a la nostre comarca. També es preveu que es pugui formar alguna tempesta que descarregui algun fort ruixat, amb la qual cosa caldrà vigilar els llocs on s'acumula l'aigua.
La pluja tendirà a remetre durant el dijous i sobretot el divendres, quan ja no s'espera que plogui.

Mapa de superfície previst per demà dimecres al matí. S'observa un important pertorbació afectant-nos de ple.

Mapa de temperatures a 500hPa previst per demà dimecres. S'observa un important embossament d'aire fred amb isotermes de -25/-30ºC a sobre la península.

Mapa de pluja acumulada fins la nit de dimecres a dijous. Es veuen pluges generals i generoses.