Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 13 de novembre del 2016

Dades d'ahir dissabte 12 de novembre i previsió de tramuntanada

Vent de garbí, marejol i 2 velers de la XII Regata Solstici d'Hivern, ahir dissabte a primeres hores de la tarda.

Dades meteorològiques d'ahir dissabte 12 de novembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 16,4ºC, mínima 11,0ºC. Estat del cel: al matí i al migdia domini dels núvols i obertura de tímides clarianes, amb entre 4/8 i 6/8 Sc, juntament amb 4/8 o 5/8 Ci., a la tarda temps assolellat i aparició de 4/8 o 6/8 Ci, Cs i esteles d'avions, juntament amb 1/8 o 3/8 Sc.
Vent: fins les 11:30h hi va haver vent del N, NNO i NO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del ESE i SE, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h vent del S, SSE i SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h vent del SSO, SO, O i ONO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del NO i NNO, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 31 km/h SSO.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,88 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,41 metres a les 12:00h i de 0,82 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 4,06 metres a les 02:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 63%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Núvols baixos observats ahir dissabte 12 de novembre des del camí de ronda de la Pedrera.

En relació a les temperatures màximes que van donar-se ahir dissabte 12 de novembre al Baix Empordà, es pot comprobar com els valors van descendir de forma més o menys clara a totes les estacions meteorològiques, degut a la presència de núvols al migdia.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va baixar 2,2ºC respecte el dia abans, a La Tallada d'Empordà també baixà 2,2ºC i a Torroella de Montgrí descendí 1,6ºC.
A Palamós la màxima va baixar 1,0ºC respecte el divendres.
En aquest sentit, els 18,2ºC de Les Olives van ser la màxima més càlida del dia, en canvi, els 15,5ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van pujar a tot arreu de manera destacable, degut als núvols abundants que hi havien de nit i matinada, no obstant això, molts dels registres van tenir lloc a darreres hores del dia, en comptes de produir-se de matinada o a primera hora del matí.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima fou 4,3ºC més alta que la del divendres, a Torroella de Montgrí ascendí 3,8ºC i Castell d'Aro va pujar 2,9ºC.
A Palamós la mínima va ser 3,6ºC més alta que la del dia abans.
Els 5,0ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia i els 11,1ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dissabte 12 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 17,9ºC (5,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 17,8ºC (6,3ºC)., Castell d'Aro 17,2ºC (7,9ºC)., La Tallada d'Empordà 16,8ºC (6,3ºC)., Torroella de Montgrí 16,5ºC (6,4ºC).

Núvols baixos tapant el cel ahir dissabte 12 de novembre a les dotze del migdia. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)

Previsió de tramuntana

Després de deixar enrera una setmana on el vent no ha destacat gaire a la vila palamosina, sembla que demà dilluns es vol girar la truita.
El front desgastat que ens ha de creuar en les properes hores, com a molt pot deixar-nos quatre gotes en forma de roina o petit plugim durant avui al matí i al llarg de la propera nit, no obstant això, es formarà una àrea de baixa pressió relativa al Mediterrani i l'anticicló de les Açores s'aproparà cap a nosaltres, la qual cosa produirà un marcat gradient isobàric.
Com que les isòbares estaran molt apretades, es preveu que el vent de tramuntana pugui bufar fort a partir de la pròxima nit de diumenge a dilluns. La tramuntana continuarà bufant de forma persistent i intensa al llarg de tot el dilluns i durant la major part del proper dimarts.
Segons els models numèrics actuals, el vent de nord pot arribar a bufar a 40 km/h de mitjana en el nostre sector costaner, sobretot entre el matí i la tarda del dilluns, a més, es pot assolir alguna ratxa de 80 km/h.
Com és habitual, arran de costa esperem que hi hagi marejol, però a mesura que anem mar endins s'espera que l'onatge vagi a l'alça, fins a quedar maregassa o mar brava a poca distància de la costa.
De cares al dimecres la tramuntana bufarà de manera més discreta i tendirà a girar cap a provences o gregal, a uns 15 km/h de mitjana. A partir del dijous ja només bufarà de forma testimonial a primeres hores del dia, a uns 5/10 km/h, però mar endins encara persistirà una notable mar de fons.

Mapa de superfície amb fronts previst per avui diumenge. S'aprecia el pas d'un front que només deixarà quatre gotes, però obrirà les portes a la tramuntana.

Mapa de vent en superfície previst per dilluns al matí. S'observa tramuntana a trenta nusos davant la costa del Baix Empordà.