Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 9 de novembre del 2016

7 de novembre: la setmana comença amb sol i temperatures d'hivern

Temps assolellat amb alguns núvols baixos decoratius, el passat dilluns 7 de novembre a les 14:27h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)

El passat dilluns 7 de novembre, l'entrada d'aire fred polar es va mantenir i incrementar, la qual cosa ens va deixar un inici de setmana amb ambient hivernal. Prova d'això és el fet que es va registrar una màxima de només 12,9ºC, tot i el temps assolellat que hi havia al migdia i a la tarda.
Per fer-nos una idea de la sobtada i destacada baixada de temperatures  que hi va haver, cal tenir present que a Palamós, la mitjana climàtica de les temperatures màximes del mes de novembre és de 16,6ºC, per contra, la mitjana climàtica de les temperatures màximes del mes de gener és de 12,8ºC, amb la qual cosa els 12,9ºC de màxima del passat dilluns podria ser perfectament un valor més propi del mes de gener.

En un altre ordre de coses, tal com es preveia, altre vegada es va produir un marcat gradient tèrmic entre l'embossament d'aire fred en altura i l'aire temperat i humit del mar. Això i la formació d'una convergència de vents, va fer crèixer grans cúmuls al davant de la costa, entre la Costa Central i el sud de la Costa Brava, que es convertiren en núvols de tempesta.
El creixement d'aquestes nuvolades mar endins, es podia apreciar clarament des de la nostre vila i, fins i tot, a la nit es va escapar alguna roina o plugim inapreciable.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dilluns 7 de novembre a les 23:06h. Veiem com queia plugim o roina a Palamós.

Més dades meteorològiques del passat dilluns 7 de novembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 12,9ºC, mínima 8,9ºC. Estat del cel: al matí núvols baixos abundants, intercalats amb algunes clarianes, entre 4/8 i 6/8 Cu i Sc., al migdia i a la tarda temps assolellat, amb intervals de núvols baixos, entre 1/8 i 3/8 Cu i Sc., a sobre el mar s'observà el creixement de grans cúmuls, i amb l'arribada de la nit s'escapà alguna roina o plugim inapreciable que no va mullar ni el terra.
Vent: fins les 09:30h hi va haver vent del N i NNO, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció N i NNO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del N, NNO i NNE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del N, NNO i NO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del N, NNO i NO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del N, NNO i NO, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 37 km/h N.
Estat de la mar amb mar arrissada o un xic de marejol., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,88 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 1,76 metres a les 12:00h, de 1,88 metres a les 18:00h i de 2,11 metres a les 20:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,75 metres a les 09:00h (davant del cap de Begur).
Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 61%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dilluns 7 de novembre a les 19:00h. S'observa una línia de tempestes al davant de la costa.

Mapa de llamps del passat dilluns 7 de novembre. S'observa com l'entrada d'aire fred va fer crèixer Cumulonimbus a sobre el mar. 

En relació a les temperatures màximes que van esdevenir el passat dilluns 7 de novembre al Baix Empordà, es pot constatar com els valors van baixar amb més o menys força a tot arreu, malgrat la presència de sol al migdia, siguent un símptoma clar de l'entrada d'aire fred.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va baixar 2,8ºC respecte el diumenge, a Monells va descendir 1,4ºC i a Castell d'Aro descendí 0,9ºC. L'excepció ens apareix a Torroella de Montgrí, on la màxima va pujar 0,2ºC respecte el dia anterior.
A Palamós la màxima va baixar 1,8ºC respecte el diumenge.
En aquest sentit, els 14,5ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més càlida del dia, en canvi, els 11,8ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Així mateix, si ens fixem en les mínimes, es veu com aquestes també van baixar a tot arreu de manera més o menys important.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima fou 2,5ºC més baixa que la del diumenge, a Monells descendí 2,3ºC i a Torroella de Montgrí baixà 0,5ºC. L'excepció va produir-se a Castell d'Aro, indret on la mínima va pujar 0,7ºC respecte el dia abans.
A Palamós la mínima va ser 0,6ºC més baixa que la del dia precedent.
Els 4,2ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia i els 8,9ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 7 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 14,5ºC (7,5ºC)., Monells 13,6ºC (4,2ºC)., Torroella de Montgrí 13,4ºC (6,9ºC)., La Tallada d'Empordà 13,3ºC (5,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 13,3ºC (5,1ºC).