Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 30 de novembre del 2016

29 de novembre: un nou temporal de mar, amb ones de 3 m. a la costa de Palamós i ones de 6 m. al cap de Begur

El temporal marítim d'ahir dimarts 29 de novembre a la tarda amb el cel tapat. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3.

Ahir dimarts 29 de novembre, les costes palamosines van tornar a rebre l'impacte d'un temporal marítim que omplí d'escuma el paisatge litoral.
Tot i que a primeres hores del dia la mar no es bellugava gaire, les previsions es van acabar complint de forma gairebé sobtada, ja que en poques hores es va passar d'un lleuger marejol a la maregassa que hi havia a la tarda.
Tal com es preveia, l'anticicló que abraça bona part d'Europa es va posicionar de forma allargada d'oest a est, provocant que les isòbares tinguessin un llarg recorregut  marítim des d'Itàlia fins a la Costa Brava, la qual cosa va generar mar de fons de llevant, amb onades de tres metres fins a la mateixa línia costanera. Com és habitual, mar endins l'onatge encara era més destacat, arribant fins als sis metres d'alçada màxima al davant del cap de Begur.
Així mateix, el vent de llevant i gregal va fer acte de presència coincidint amb l'arribada d'aquest nou temporal, després d'un matí amb aire de tramuntana.
L'entrada del vent de component est, va ser facilitada, en gran part, pel gradient isobàric que hi havia entre l'alta pressió en superfície de l'anticicló europeu i la baixa pressió instal·lada al nord d'Àfrica, a l'est del Mediterrani i a l'oest de Portugal.

En relació a les precipitacions, a Palamós només van caure 2,0 mm al matí, a més, podem comprobar com els registres també van ser molt minços a tota la comarca.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà ahir dimarts, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Bellcaire d'Empordà 5,8 mm., Les Olives 5,0 mm., Verges 3,8 mm., Torroella de Montgrí 3,7 mm., Monells 3,4 mm., La Bisbal d'Empordà 3,4 mm., La Tallada d'Empordà 3,1 mm., Calonge-Mas Pallí 2,8 mm., Palafrugell 2,2 mm., Castell d'Aro 1,8 mm., Calonge 1,6 mm., Sant Feliu de Guíxols 1,0 mm.

Mapa de superfície amb fronts d'ahir dimarts 29 de novembre. Podem apreciar la situació abans descrita.

La mar de fons de llevant d'ahir a la tarda. Al fons podem veure una onada superior als tres metres d'alçada impactant contra l'escullera del Port Marina. Foto mostrada al temps de Meteocat tv.   

Més dades meteorològiques d'ahir dimarts 29 de novembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 14,4ºC, mínima 10,4ºC. Estat del cel dominat pels núvols., a primera hora del matí hi havien 5/8 Cu, Sc i St, cortines de precipitació mar endins., al llarg del matí els núvols anaren a més, fins a quedar 7/8 o 8/8 Cu, Sc i St, caiguda de pluja feble entre les 11:00h. i les 12:00h., a la tarda es van mantenir els núvols abundants, amb entre 6/8 i 8/8 Cu, Sc i St, alguna roina esporàdica.
Precipitació acumulada: 2,0 mm en el centre del nucli antic.
Vent: fins les 11:30h va bufar vent de component N i NNO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NE, ENE i E, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 31 km/h NNO.
Estat de la mar amb marejol al matí i maregassa a la tarda (ones de 2,5/3 metres), mar de fons de llevant (ENE) i mar de vent del NE, ENE i E., mar endins hi havia de forta maror a maregassa (onatge sig. de 1,52 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,7 metres a les 12:00h i de 3,28 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 6,09 metres a les 15:00h (davant del cap de Begur).
Pressió atmosfèrica màxima 1030hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 66%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

La mar de fons de llevant d'ahir a la tarda aixecava onades de 3 metres d'alçada. Foto mostrada a "El Tiempo de TVE".

Pel que fa a les temperatures màximes que van donar-se ahir dimarts 29 de novembre al Baix Empordà, es veu com els valors van baixar a totes les poblacions gràcies al cel ennuvolat, a les precipitacions i a l'entrada d'aire fred, amb isotermes que es movien entre els 1 i 3ºC a 850hPa.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima baixà 4,2ºC respecte el dilluns, a Monells descendí 3,7ºC i a La Tallada d'Empordà va descendir 2,4ºC. L'excepció apareix a Palamós, on la màxima va pujar 0,3ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 14,4ºC de Palamós i de Sant Feliu de Guíxols van ser les màximes més altes del dia, per contra, els 11,5ºC de Monells van ser la màxima més baixa.

Pel que fa a les mínimes, veiem com aquestes van pujar a tot arreu de forma més o menys clara, degut als núvols presents de matinada i al vent fluixet de tramuntana.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima ascendí 2,2ºC respecte el dilluns, a Castell d'Aro pujà 1,7ºC i a Monells va pujar 0,6ºC. L'excepció va tenir lloc a La Bisbal d'Empordà, on la mínima va ser 0,2ºC més baixa. A Palamós la mínima va pujar 1,5ºC respecte el dia anterior.
Els 4,5ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 10,4ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimarts 29 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 13,8ºC (7,9ºC)., Torroella de Montgrí 13,4ºC (7,3ºC)., La Tallada d'Empordà 12,3ºC (5,5ºC)., La Bisbal d'Empordà 12,0ºC (5,1ºC)., Monells 11,5ºC (4,5ºC).

3 fotos més del temporal marítim d'ahir dimarts