Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 28 de novembre del 2016

26 i 27 de novembre: un cap de setmana amb quate gotes i mar de fons, a l'espera que torni la maregassa

La mar de fons d'ahir diumenge 27 de novembre a La Fosca i practicant de pàdel surf. Al fons veiem l'Agulla de Castell i les illes Formigues.

Tal com es preveia, aquest cap de setmana que hem acomiadat, encara ens ha deixat algunes precipitacions minces i esporàdiques, sobretot durant els matins o migdies.
Les restes d'inestabilitat van fer crèixer alguns cúmuls força fotogènics que descarregaren petits ruixats o plugims, amb un total de 4,4 mm acumulats en el centre del nucli antic de Palamós en dos dies. Un altre dels efectes de l'augment nuvolós, va ser una clara pujada de les temperatures mínimes.
A part dels núvols abundants i les pluges anecdòtiques, l'altre factor destacat del cap de setmana ha sigut el vent feble que hem tingut, malgrat tot, ahir diumenge es va observar una altre entrada de mar de fons de xaloc, amb maror.

Parlant de l'estat de la mar, els models numèrics ens volen indicar que demà dimarts es produirà un nou temporal marítim, amb maregassa. Aquesta notable alteració de l'estat de la mar estarà provocada per la configuració sinòptica que ens mostra el mapa inferior.
En ell s'observa un potent anticicló allargassat d'oest a est, el qual abraçarà bona part d'Europa, des de les Illes Britàniques fins a Romania. Això farà que les isòbares tinguin un llarg recorregut marítim, i es generarà una forta mar de fons de llevant que incidirà directament a la Costa Brava.
Si al llarg recorregut marítim de les isòbares li afegim el marcat gradient isobàric previst, també caldrà esperar un reforç del vent  de llevant i gregal, el qual pot bufar a 20/25 km/h de mitjana en el nostre sector costaner, a les hores centrals del dia.
L'aport d'humitat del vent de llevant també podria deixar un augment dels núvols i la caiguda d'algun petit ruixat o plugim.

Mapa de superfície amb precipitació previst per demà dimarts al migdia. Veiem com les isòbares es troben molt juntes i tenen un llarg recorregut marítim. Això portarà una notable mar de fons de llevant i algunes febles precipitacions.

Dades meteorològiques d'ahir diumenge 27 de novembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 16,8ºC, mínima 11,1ºC (a darrera hora del dia). Estat del cel: al matí núvols i clarianes, amb 1/8 o 3/8 Ci i entre 4/8 i 6/8 Cu, Sc i St., plugim a les dues de la tarda., al llarg de la tarda clarianes intercalades amb entre 4/8 i 5/8 Ci i Cs, juntament amb 3/8 Cu, Sc i St. Pluja acumulada: 0,2 mm en el centre del nucli antic., a Les Olives van caure 2,4 mm, 1,8 mm a La Bisbal d'Empordà, 1,4 mm a La Tallada d'Empordà, 1,0 mm a Verges, 0,9 mm a Torroella de Montgrí, 0,8 mm a Bellcaire d'Empordà i 0,2 mm a Monells.
Vent: fins les 03:00h va bufar vent de component S, SE i ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N i NNE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 08:00h vent de direcció N i NNO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h vent del N i NNE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h vent del N, NNE i NE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del N, NNE i NNO, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 23 km/h NNE.
Estat de la mar amb maror, mar de fons del SE (ones d'un metre d'alçada)., mar endins també hi havia maror (onatge sig. de 1,05 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,05 metres a les 12:00h i de 1,05 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 82%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Creixement de cúmuls força fotogènics ahir diumenge 27 de novembre mirant cap al Belitrà.

La mar de fons d'ahir diumenge a La Fosca. Foto mostrada a la web de Ràdio Palamós.

D'altre banda, si analitzem les temperatures màximes que van tenir lloc ahir diumenge 27 de novembre al Baix Empordà, es veu com els valors van pujar amb major o menor intensitat a totes les estacions meteorològiques, gràcies a la presència del sol al migdia i a l'entrada d'isotermes de 6ºC a 850hPa.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima pujà 2,3ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà ascendí 1,5ºC i a Torroella de Montgrí va pujar 1,4ºC. A Palamós la màxima va ascendir 0,4ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 18,4ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 15,6ºC de Verges van ser la màxima més baixa.

Pel que fa a les temperatures mínimes, cal destacar que de bon matí ens vàrem llevar amb uns registres uns cinc graus més elevats que els del dia anterior, no obstant, a darreres hores del dia la temperatura va anar baixant degut a l'absència de vent i a la manca de núvols, la qual cosa provocà que les mínimes del dia tinguessin lloc en aquelles hores, però els valors es van quedar per sobre dels del dissabte.
A La Tallada d'Empordà la mínima ascendí 2,5ºC respecte el dissabte, a La Bisbal d'Empordà va ascendir 3,2ºC i a Castell d'Aro pujà 3,4ºC. A Palamós la mínima va ser 3,7ºC més alta que la del dia abans.
Els 5,7ºC que hi van haver a La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 11,7ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 27 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 18,4ºC (8,4ºC)., Torroella de Montgrí 16,8ºC (6,8ºC)., La Tallada d'Empordà 16,2ºC (5,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,0ºC (6,6ºC)., Monells 15,7ºC (6,5ºC).

2 fotos més de la mar de fons d'ahir diumenge

La mar de fons d'ahir diumenge a La Fosca i practicant de pàdel surf. Al fons veiem l'Agulla de Castell.

La mar de fons d'ahir diumenge a La Fosca.

Altocúmuls abundants enterbolint las visió del sol el passat dissabte a la tarda des de La Fosca.

Dades meteorològiques del passat dissabte 26 de novembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 16,4ºC, mínima 7,4ºC. Estat del cel: al matí i al migdia s'observà el cel ennuvolat, amb entre 7/8 i 8/8 Cu, Sc i St, caiguda de petits ruixats i plugim, sobretot a les 10:00h i entre les 12:00h i les 13:30h; a partir del migdia/primeres hores de la tarda obertura de tímides clarianes o resol, amb 6/8 o 7/8 Ac i As, juntament amb 2/8 o 3/8 Cu i Sc. Precipitació acumulada: 4,2 mm en el centre del nucli antic. A la resta del Baix Empordà només van caure 2,0 mm a Les Olives, 1,6 mm a Palafrugell, 0,9 mm a Torroella de Montgrí o 0,5 mm a Monells, com a dades més destacades.
Vent: fins les 16:00h hi va haver vent del N, NNO, NO i NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N i NNE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del E, ENE i ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent de direcció variable, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 24 km/h E.
Estat de la mar amb marejol, mar de fons del SE., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,82 metres a les 12:00h i de 0,82 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 86%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel ennuvolat i caiguda de pluja el passat dissabte 26 de novembre a les 10:02h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)

Així doncs, si comparem les temperatures màximes que van donar-se el passat dissabte 26 de novembre al Baix Empordà, amb les registrades el dia abans, es pot veure com els valors van descendir de forma lleugera a totes les estacions meteorològiques, degut a la presència de núvols al migdia i a les pluges tímides.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va baixar 1,7ºC respecte el dia abans, a Monells baixà 1,2ºC i a Torroella de Montgrí descendí 0,2ºC.
A Palamós la màxima va baixar 0,8ºC respecte el divendres.
En aquest sentit, els 16,6ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més càlida del dia, en canvi, els 14,2ºC de Bellcaire d'Empordà van ser la màxima més baixa.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van tenir comportaments diferents segons l'indret i, a més, tan sols hi hagueren petites variacions respecte el divendres.
Per exemple, a Castell d'Aro la mínima fou 1,5ºC més alta i a Torroella de Montgrí ascendí 0,9ºC, per contra, a Monells baixà 0,3ºC i a La Bisbal d'Empordà descendí 0,1ºC.
A Palamós la mínima va ser 0,3ºC més alta que la del dia abans.
Els 2,6ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia i els 7,4ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 26 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 16,1ºC (5,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,5ºC (3,4ºC)., Torroella de Montgrí 15,4ºC (4,7ºC)., Monells 14,9ºC (2,6ºC)., La Tallada d'Empordà 14,7ºC (3,2ºC).