Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 18 de novembre del 2016

16 de novembre: mar de fons i núvols baixos fregant la costa

Núvols baixos sobre el mar i maror, mar de fons del NNE, el passat dimecres 16 de novembre al matí. Foto mostrada a l'Informatiu de TVE Catalunya i al temps de Meteocat tv.

El passat dimecres 16 de novembre, la presència de vent de gregal o provences al golf de Lleó, una capa d'humitat del 70% a 700 metres d'altura i l'aire fred que encara quedava, van crear un autèntic carrer de núvols baixos formats per cúmuls i estratocúmuls que es passejaven al davant de la costa palamosina.
Com podeu veure a la foto de l'encapçalament i a les de més avall, els núvols adoptaren un aspecte una mica amenaçador, però la major part d'ells es quedaren sobre el mar. En total, a primera hora del dia el cel es veia ennuvolat just a la línia de costa, però en terra hi havia un clar domini del sol.
Aquests núvols, impulsats pel vent del NNE o NE, van anar entrant de forma tímida al llarg del matí, amb entre 1/8 i 3/8 Cu i Sc, i temps assolellat. Durant la curta tarda es va mantenir el temps assolellat, amb algun núvol passatger 0/8 o 1/8 Sc.

L'altre aspecte destacat de la jornada va ser l'alteració marítima que hi havia, mar de fons del NNE o NE, amb onades d'entre 1/1,5 metres.
D'altre banda, també cal fer esment a la nit freda que es va registrar, amb una mínima de 7,6ºC en el centre del nucli antic de Palamós i 6,9ºC a La Fosca.
Com és habitual, a mesura que ens endinsàvem cap a l'interior de la comarca, desapareixia la influència del mar en la temperatura mínima, això, unit a la falta de vent i a la matinada asserenada, van fer que el termòmetre s'acostés als zero graus centígrads cap als indrets tradicionalment més freds.

Imatge del satèl·lit Terra de la NASA, del passat dimecres 16 de novembre. Veiem un extens carrer de núvols baixos fregant la costa de Palamós.

Núvols baixos abundants al davant de la costa palamosina el passat dimecres 16 de novembre al matí. 

Més dades meteorològiques del passat dimecres 16 de novembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 14,9ºC, mínima 7,6ºC.
Vent: fins les 10:00h vent de component N, NNE i NNO, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NNE, ENE i NE, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del N, NNO i NO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 32 km/h ENE.
Estat de la mar amb maror o forta maror, mar de fons del NNE., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,76 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,41 metres a les 12:00h i de 1,05 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,58 metres a les 02:00h, a les 08:00h i a les 09:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1027hPa, mínima 1021hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 70%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Observació de gebrada el passat dimecres 16 de novembre a primera hora del dia, a La Bisbal d'Empordà. Font: Meteocat (XOM) 

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 16 de novembre al Baix Empordà, es veu com el mercuri va pujar lleugerament a la major part de poblacions.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va pujar 1,3ºC respecte el dimarts, a Torroella de Montgrí pujà 0,8ºC i a Castell d'Aro pujà 0,3ºC. L'excepció apareix a Palamós, on la màxima va baixar 0,2ºC respecte el dia  precedent, degut al vent fresc de gregal o provences, i l'aparició d'algun núvol baix.
En aquest sentit, els 17,7ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 14,4ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les temperatures mínimes, s'aprecia com els registres van baixar de forma més o menys clara a tot arreu, gràcies al cel asserenat de la matinada i al vent feble o inexistent. També cal destacar l'aparició de gebre a l'interior de la comarca, com per exemple a La Bisbal d'Empordà.
En aquest sentit, a Torroella de Montgrí la mínima va baixar 4,7ºC respecte el dia anterior, a Castell d'Aro descendí 3,3ºC i a La Tallada d'Empordà baixà 2,1ºC. A Palamós la mínima va baixar 2,7ºC respecte el dimarts.
Els 0,3ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 8,1ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 16 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 17,1ºC (0,9ºC)., Castell d'Aro 16,7ºC (3,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,0ºC (1,4ºC)., Monells 16,0ºC (0,3ºC)., Torroella de Montgrí 16,0ºC (2,4ºC).

Núvols baixos sobre el mar i maror, mar de fons del NNE, el passat dimecres 16 de novembre al matí.