Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 16 de novembre del 2016

15 de novembre: persisteix la tramuntana

El dia radiant i el cel ras que hi havia ahir dimarts 15 de novembre al migdia. Es pot apreciar com el creuer Marina no hi era degut a les condicions meteorològiques. També es veuen moltes vaques que no sortiren en marc.

Ahir dimarts 15 de novembre, l'especial configuració sinòptica que hi havia, amb una baixa relativa instal·lada al nord d'Àfrica i l'entrada de l'anticicló de les Azores, va propiciar el manteniment d'un marcat flux de component nord i nord-nord-est que es presentà força fresc. En aquest sentit cal tenir present que hi havien isotermes de 4 o 5ºC a 850hPa.
A Palamós, el vent de tramuntana o provences va estar bufant tota la jornada, entre els 10 o 20 km/h de mitjana, però amb les típiques fluctuacions d'intensitat. La ratxa màxima va ser de 48 km/h, un registre més discret que el del dia abans. En altres indrets tradicionalment molt més afectats per la tramuntana, assoliren ratxes de 79 km/h a Roses o 75 km/h a Portbou.

La situació de tramuntana fresca, va tenir un efecte molt clar en les temperatures màximes, ja que aquestes van mantenir-se molt frenades, tot i algun lleuger ascens en alguna localitat., no obstant això, la temperatura mínima va fregar els zero graus a Monells, degut al cel asserenat i a la disminució de la força del vent.
Tot i que el vent va anar a la baixa, mar endins encara es mantenia ben intens i es conservava un fort onatge, amb un pic màxim de l'onatge que arribà als 5,31 metres a les 03:00h.
Aquesta mala mar i el vent, va fer que la majoria de barques de pesca es quedessin a port, i les poques que van sortir a pescar van anar cap al sud-oest i no gaire lluny de la costa, a més, la darrera escala de la temporada de creuers, la qual havia d'estar protagonitzada pel creuer Marina, no es va realitzar i el vaixell es va quedar a Barcelona.

Més dades meteorològiques d'ahir dimarts 15 de novembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 15,1ºC, mínima 10,3ºC. Estat del cel amb absència de nuvolositat i excel·lent visibilitat.
Vent: fins la 09:30h va bufar vent de component N, NNO i NNE, a 10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N, NNO i NNE, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent del N, NNE i NE, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent de direcció N, NNE i NE, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 48 km/h N.
Estat de la mar amb marejol, nombrosos blancalls a poca distància de la línia de costa., mar endins hi havia de maregassa a forta maror (onatge sig. de 2,81 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 2,34 metres a les 12:00h i de 1,64 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 5,31 metres a les 03:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1029hPa, mínima 1026hPa. Humitat relativa màxima 78%, mínima 54%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mapa de vent en superfície previst per avui dimecres al matí. Veiem com hi haurà vent de provences a 15 nusos, al davant de la costa palamosina, però en terra el vent serà més fluix.

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc ahir dimarts 15 de novembre al Baix Empordà, es veu com el mercuri va experimentar comportaments diferents segons el lloc.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima no va tenir cap canvi respecte el dilluns, a Monells ascendí 0,4ºC i a Torroella de Montgrí baixà 0,5ºC. A Palamós la màxima va baixar 0,3ºC respecte el dia anterior, tot i la presència del sol.
En aquest sentit, els 16,4ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 14,0ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

D'altre banda, les temperatures mínimes van baixar amb més o menys força a tot arreu, degut al cel asserenat i a la disminució de la força del vent, a més, en alguns indrets, com a Castell d'Aro i a Torroella de Montgrí, els registres van tenir lloc a darrera hora del dia.
Per exemple, a Monells la mínima va baixar 3,7ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà baixà 3,2ºC i a Castell d'Aro descendí 3,0ºC. A Palamós la mínima va baixar 1,1ºC.
Els 1,0ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 10,3ºC de Palamós foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimarts 15 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 16,4ºC (6,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,0ºC (2,1ºC)., La Tallada d'Empordà 15,8ºC (3,0ºC)., Monells 15,7ºC (1,0ºC)., Torroella de Montgrí 15,2ºC (7,1ºC).

Mapa de diferència entre la temperatura màxima d'ahir dimarts i la prevista per avui dimecres. S'observa com els valors poden pujar entre un i dos graus.