Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 15 de novembre del 2016

14 de novembre: la setmana comença amb tramuntana

Onades de vent aixecades per la tramuntana d'ahir dilluns 14 de novembre. Foto mostrada a "El Tiempo de TVE".

Tal com es preveia, ahir dilluns 14 de novembre, a Palamós vàrem tenir un inici de setmana marcat pel vent de tramuntana, malgrat tot, en aquesta ocasió no va ser tan intens com en altres ocasions, degut una configuració sinòptica caracteritzada per la manca d'una pertorbació important cap al golf de Gènova o a Itàlia.
El vent del  nord es va mostrar amb força quatre a la nostre vila, al voltant dels 20 km/h de mitjana, i assolí una ratxa màxima de 60 km/h, lluny dels 100 km/h que s'han arribat a registrar durant els episodis de vent més intensos. Com podeu veure a la imatge superior, el vent moderat i persistent va ser suficient per aixecar el típic onatge que esquitxa el moll comercial, amb marejol.
Així mateix, mar endins, al davant del cap de Begur, hi van haver onades de 5,16 metres a les 13:00h. Entre les grans onades i el fort vent, les vaques es van haver de quedar a port.
També cal remarcar que el vent del nord ens arribà una mica fresc, la qual cosa va fer baixar la temperatura màxima de manera poc important respecte el dia anterior, i ens deixà més sensació de fred, però en canvi va fer pujar la temperatura mínima.

Ratxes de tramuntana registrades ahir dilluns 14 de novembre a l'Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Portbou 106 km/h., Navata 75 km/h., Pantà de Darnius-Boadella 73 km/h., La Jonquera 72 km/h., Llers 64 km/h., Verges 63 km/h., Palafrugell 60 km/h.

Més dades meteorològiques d'ahir dilluns 14 de novembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 15,4ºC, mínima 11,4ºC. Estat del cel: a primera hora del dia cel ennuvolat, amb 7/8 Ci, Ac, Cu i Sc, petit plugim o roina., els núvols marxaren ràpidament i quedà un matí i un migdia dominats pel sol, amb entre 1/8 i 3/8 Ac lenticularis., a la tarda 0/8 o 1/8 Ac lenticularis, però poc després de la posta de sol arribada de 3/8 Ac lenticularis. Precipitació 0,2 mm.
Vent del N, NNO i NNE tota la jornada, a 20 km/h de mitjana, però amb marcades fluctuacions d'intensitat. Ratxa màxima de vent 60 km/h N.
Estat de la mar amb marejol, nombrosos blancalls a poca distància., mar endins hi havia maregassa (onatge sig. de 2,77 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,93 metres a les 12:00h i de 3,05 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 5,16 metres a les 13:00h (davant del cap de Begur).
Pressió atmosfèrica màxima 1026hPa, mínima 1020hPa. Humitat relativa màxima 72%, mínima 51%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Altocumul lenticular o núvol de vent observat ahir dilluns 14 de novembre mirant cap al nord, al darrera del Montagut (266 msnm).

En relació a les temperatures màximes que van donar-se ahir dilluns 14 de novembre al Baix Empordà, es pot constatar com els registres van baixar amb més o menys força a tot arreu, malgrat el temps assolellat.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va baixar 2,1ºC respecte el diumenge, a Monells va descendir 1,4ºC i a Castell d'Aro descendí 1,3ºC.
A Palamós la màxima va baixar 0,9ºC respecte el diumenge.
En aquest sentit, els 16,3ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més càlida del dia, en canvi, els 14,3ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes van tenir comportaments diferents segons el lloc, sempre depenent de si el vent hi tocava més o menys, a més, aquestes van tenir lloc a darreres hores del dia.
Per exemple, a Castell d'Aro la mínima fou 1,6ºC més alta que la del diumenge i a Torroella de Montgrí va pujar 0,3ºC, per contra, a La Bisbal d'Empordà va baixar 1,2ºC i a Monells descendí 1,1ºC.
A Palamós la mínima va ser 1,2ºC més alta que la del dia precedent.
Els 4,7ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia i els 11,5ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dilluns 14 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 16,3ºC (9,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,0ºC (5,3ºC)., Torroella de Montgrí 15,7ºC (7,3ºC)., La Tallada d'Empordà 15,5ºC (6,1ºC)., Monells 15,3ºC (4,7ºC).

Les vaques (barques de pesca d'arrossegament) es van quedar a port degut a la tramuntanada. Imatge d'ahir al migdia. També veiem algun altocúmul lenticular.