Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 5 d’octubre del 2016

4 d'octubre: segueix la bonança, però la tardor aviat es farà sentir

Temps plàcid i assolellat, amb la mar molt tranquil·la, ahir dimarts 4 d'octubre a les 16:08h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).

La bonança que hem pogut gaudir en les darreres jornades, amb uns migdies i unes tardes amb aires estiuencs, sembla que té les hores comptades.
El cel amb cabretes que va aparèixer ahir al vespre i els abundants núvol alts que han d'enterenyinar el cel durant avui dimecres, són el preludi d'un canvi de temps que es farà notar amb força demà dijous.
El pas d'un sistema frontal fred, acompanyat amb isotermes de -20ºC a 500hPa, ens ha de portar un augment molt destacat de la inestabilitat, la qual formarà una franja de precipitacions que escombrarà la nostre comarca i, fins i tot, no es descarta que hi pugui haver tempesta amb algun ruixat un xic intens, intercalat amb moments de pluja més pausada. En total, a Palamós podrien caure al voltant d'una quinzena de litres, a més, la pluja començaria a caure durant la matinada de dijous i es podria allargar fins a mitja tarda.
Degut a la presència de núvols i precipitació que arrossegarà aire fred, l'ambient serà de plena tardor, amb unes màximes que poden quedar lleugerament per sota dels 20ºC al Baix Empordà. A tot això se li haurà de sumar la presència de vent fluixet de tramuntana, amb algun cop moderat, la qual cosa encara donarà més sensació de fresca.

A part del sistema frontal que obrirà aquest canvi de temps, també es preveu una configuració sinòptica molt favorable per fer entrar una massa d'aire fred polar continental, que ha de dur isotermes que es mouràn entre els 6 i 9ºC a 850hPa fins divendres de la setmana que ve.
L'aire fred es quedarà estancat a sobre nostre i farà que tinguem 7 dies seguits, com a mínim, amb un ambient fresc de plena tardor durant el dia. Cal tenir present que fins ara la fresca només ens afectava en hores nocturnes i a primera hora del matí.
Aquesta configuració sinòptica, amb un anticicló centrat sobre Escandinàvia i amb un eix nord-oest-sud-est, en cas de produir-se a l'hivern, podria desencadenar temperatures molt baixes, fenomen conegut popularment com a "siberiana", però com que estem a principis de tardor els seus efectes seran menys importants. No obstant això, cap al centre i est d'Europa es preveuen uns dies d'hivern.
Us poso alguns mapes on es pot veure la situació que ha de portar aquesta refrescada.

Mapa de temperatures a 850hPa d'ahir dimarts a les 14:00h. S'observa una massa d'aire càlid amb isotermes de 14ºC a 1560 metres d'altura.

Mapa de temperatures a 850hPa previst per divendres a les 14:00h. Veiem com tindrem isotermes de 7ºC a 1500 metres d'altura. Podem comprobar com la temperatura pot devallar 7ºC en aquesta capa de referència, en només tres dies. 

Mapa de temperatures a 500hPa previst per dijous a les 14:00h. S'observa un tàlveg d'aire fred amb isotermes de -20ºC a 5600 metres d'altura. El sistema frontal i l'aire fred que portarà associat en altura, ens deixarà algunes pluges.

Mapa de precipitació acumulada prevista per demà dijous.

Cel serè ahir dimarts 4 d'octubre a les quatre de la tarda. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).

Dades meteorològiques d'ahir dimarts 4 d'octubre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 21,3ºC, mínima 16,9ºC. Estat del cel: a 1ª hora del matí 8/8 Cu i Sc., al llarg del matí obertura de tímides clarianes amb entre 5/8 i 7/8 Cu i Sc., a partir del migdia ambient assolellat, amb 2/8 o 3/8 Cu i Sc., fins a mitja tarda cel asserenat, però a la tarda/vespre arribada de 3/8 Ac.
Vent: fins les 08:00h vent de component N i NNO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N, NNO i NNE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h vent del NNE, NE i E, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent de direcció variable, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del NO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima de vent 24 km/h NE.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 84%, mínima 62%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat, cel serè i mar plana o arrissada ahir dimarts a les 16:03h. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge.

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc ahir dimarts 4 d'octubre al Baix Empordà, es veu com el termòmetre va experimentar una petita pujada a tot arreu.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va pujar 1,9ºC respecte el dilluns, a Torroella de Montgrí ascendí 0,9ºC i a Castell d'Aro pujà 0,3ºC. L'excepció apareix a Palamós, on la màxima va descendir 0,1ºC respecte el dia  precedent.
En aquest sentit, els 24,7ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 21,3ºC de Palamós i de Calonge-Mas Pallí van ser les màximes més baixes.

Si ens fixem en les mínimes, veiem com els valors van baixar de forma tímida a tot arreu, a més, aquests van donar-se al final del dia en moltes localitzacions de l'interior.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima va baixar 0,1ºC respecte el dia anterior, a Monells descendí 0,4ºC i a Castell d'Aro baixà 0,5ºC. L'excepció altre cop va tenir lloc a Palamós, on la mínima no va variar respecte el dilluns.
Els 13,1ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 16,9ºC de Palamós i de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimarts 4 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 24,3ºC (13,1ºC)., La Tallada d'Empordà 24,2ºC (13,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 24,0ºC (13,8ºC)., Castell d'Aro 23,2ºC (14,5ºC)., Torroella de Montgrí 22,2ºC (13,3ºC).

Imatges dels núvols que van veure's a primeres i darreres hores del dia

Altocúmuls apareguts durant la posta de sol. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).

Cel cobert de núvols baixos a les deu del matí, a causa de la presència d'un lleuger rebuf. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).