Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 30 d’octubre del 2016

28 i 29 d'octubre: la bonança anticiclònica s'instal·la de dia, la fred s'instal·la de nit, suros florits i flamencs

Temps assolellat a la platja Gran de Palamós ahir dissabte 29 d'octubre. Podem veure com encara hi ha gent que es banya i altres gaudeixen del sol.

En les dues darreres jornades, l'anticicló s'ha fet fort sobre bona part d'Europa (a excepció de la part nord) i la nostre àrea geogràfica no s'ha escapat d'aquesta situació.
Les altes pressions, amb valors en superfície que s'han elevat fins als 1031hPa a Palamós, han mantingut una marcada bonança durant els migdies, no obstant això, tot i tenir un aire relativament càlid a sobre nostre, amb isotermes que ronden els 15ºC a 850hPa, les temperatures màximes han sofert una clara devallada respecte els dies anteriors, degut a l'entrada d'un lleuger flux de component est i nord-est en superfície.
Com que l'aigua del mar ja s'ha refredat una mica, amb un valor a 0,5 metres de fondària que arribava als 18,5ºC a la zona de l'Estartit, el vent que realitza un recorregut marítim, com per exemple el vent de llevant o gregal,  manté el termòmetre molt aturat.

També cal remarcar les nits i matinades asserenades i amb vent encalmat que hem tingut., això unit al fet que el dia cada cop és més llarg i tenim altes pressions que creen una capa d'inversió tèrmica, ha provocat un fort refredament nocturn per la pèrdua de calor per radiació. Com a resultat de tots aquests factors, hem tingut unes nits, matinades i primeres hores del matí força fredes, amb registres que han baixat fins al voltant dels cinc o sis graus positius cap a l'interior de la comarca, a més, a Palamós el mercuri ha arribat a baixar fins als 10ºC ahir dissabte.

Gent parant el sol ahir dissabte 29 d'octubre a la platja Gran de Palamós. De dia fa molta bonança, però les nits són fredes.

Un altre dels fenòmens provocats per l'absència de vent, el cel asserenat i l'alta pressió en superfície, ha estat l'aparició d'inversió tèrmica. Com sempre, us poso el clar i proper exemple que es produeix a la localitat veïna de Calonge.
A l'estació situada al Mas Pallí, a 120 msnm, ahir dissabte 29 d'octubre van baixar fins als 13,6ºC de mínima, per contra, a l'estació situada a Calonge, al costat de la riera del mateix nom, a una altura de 16 msnm, van tenir una mínima de 9,1ºC, amb la qual cosa entre un indret i l'altre trobem una diferència de 4,5ºC.

Un altre aspecte destacat dels darrers dies i, fins i tot, algunes setmanes, ha estat produït per les pluges caigudes després del llarg període de sequera que hi va haver i les temperatures elevades.
En aquesta ocasió cal fixar-se en les alzines sureres (Quercus suber), les quals, a part de treure fulles noves, també han experimentat una floració insòlita, tractant-se d'aquesta època de l'any, ja que en condicions normals això s'hauria de produir entre els mesos d'abril i maig, a mitjans o finals de la primavera. Ara només faltaria que fessin aglans, per acabar de deixar-nos una imatge realment estranya.

A part de les plantes, l'altre curiositat es va produir per part dels animals, ja que el passat divendres 28 d'octubre es va poder observar un petit grup de flamencs (Phoenicopterus roseus) resseguint la costa palamosina, viatjant de nord-est cap a sud-oest. El fet es va produir a quarts de tres de la tarda i el petit estol estava format per entre cinc i sis individus.

Flors d'alzina surera observades aquest passat dijous a les Gavarres.

Alzina surera florida vista aquest passat dijous a Calonge, un fet insòlit en aquestes dates.

Resum de les dades meteorològiques d'ahir dissabte 29 d'octubre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 18,0ºC, mínima 10,3ºC. Estat del cel asserenat, però a la posta de sol aparició de 1/8 Ci. Molta rosada de bon matí i al vespre, deixant 0,2 mm.
Vent: fins les 11:00h hi va haver vent del ONO, NO i NNO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de direcció E, ENE i ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent de direcció E i ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent de direcció E i ESE, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h vent en calma. Ratxa màxima de vent 18 km/h E. Estat de la mar amb un xic de marejol, mar de fons del E., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,94 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,05 metres a les 12:00h i de 0,82 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1029hPa, mínima 1023hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 72%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat a la platja Gran de Palamós ahir dissabte 29 d'octubre. Podem veure com encara hi ha algú que es banya i altres gaudeixen del sol.

Si mirem les temperatures màximes que van registrar-se ahir dissabte 29 d'octubre al Baix Empordà, es pot constatar com els valors van descendir de manera tímida a tot arreu respecte el divendres.
Per exemple, a Monells la màxima va baixar 0,7ºC, a Castell d'Aro baixà 0,6ºC i a La Bisbal d'Empordà descendí 0,3ºC. A Palamós la màxima va baixar 0,8ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 21,8ºC de Bellcaire d'Emporda van ser la màxima més càlida del dia, en canvi, els 18,0ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes també van baixar a tot arreu de manera més o menys important.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima fou 1,7ºC més baixa que la del divendres, a Torroella de Montgrí descendí 1,3ºC i a Monells baixà 0,9ºC respecte el dia anterior.
A Palamós la mínima va ser 1,6ºC més baixa que la del dia abans.
Els 5,2ºC de La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa del dia, en canvi, els 13,7ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dissabte 29 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 21,7ºC (5,5ºC)., La Tallada d'Empordà 20,5ºC (5,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 20,3ºC (6,3ºC)., Castell d'Aro 20,1ºC (8,2ºC)., Torroella de Montgrí 18,7ºC (6,5ºC).

Temps assolellat i núvols alts el passat divendres 28 d'octubre a les 16:02h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge) 

Dades meteorològiques del passat divendres 28 d'octubre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 18,8ºC, mínima 11,9ºC. Estat del cel: al matí domini del sol amb cel ras, però la tarda es veié enterenyinada amb entre 3/8 i 5/8 Ci, Cs, i esteles d'avions.
Vent: fins les 10:30h hi va haver vent del N, NNO i NO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de direcció variable, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 11:30h vent de direcció NNE, ENE i NE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h vent del NE, ENE i E, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del NO i ONO, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 23 km/h E.
Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a partir del migdia, amb blancalls a poca distància., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,17 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,94 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1031hPa, mínima 1028hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 61%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

En relació a les temperatures màximes que van donar-se el passat divendres 28 d'octubre al Baix Empordà, es pot comprobar com els valors van descendir de forma remarcable respecte el dia anterior, gràcies als factors anteriorment esmentats.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va baixar 4,6ºC, a Monells baixà 3,1ºC i a Torroella de Montgrí descendí 2,3ºC.
A Palamós la màxima va baixar 2,8ºC respecte el dijous.
En aquest sentit, els 23,3ºC de Les Olives van ser la màxima més càlida del dia, en canvi, els 18,6ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van baixar a tot arreu de manera més o menys intensa.
Per exemple, a Monells la mínima fou 2,1ºC més baixa que la del dijous, a La Tallada d'Empordà baixà 1,4ºC i a Castell d'Aro descendí 0,9ºC.
A Palamós la mínima va ser 1,0ºC més baixa que la del dia abans.
Els 6,4ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia i els 13,2ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 28 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 21,0ºC (6,4ºC)., Castell d'Aro 20,7ºC (9,1ºC)., La Tallada d'Empordà 20,7ºC (6,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 20,6ºC (7,6ºC)., Torroella de Montgrí 19,3ºC (7,8ºC).

Posta de sol rogenca, degut als núvols alts i les esteles d'avions del passat divendres 28 d'octubre a les 18:35h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)