Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 26 de setembre del 2016

24 de setembre: un temps molt variat, amb nuvolades al matí i tarda de sol i platja

La tarda de sol i platja que vàrem tenir el passat dissabte 24 de setembre.

El passat dissabte 24 de setembre, el pas d'un embossament d'aire fred en altura i la temperatura elevada de l'aigua del mar, la qual actualment es troba al voltant dels 22,5ºC a una profunditat de 0,5 metres, segons les darreres dades de l'observatori de l'Estartit, va fer crèixer grans nuvolades durant el matí.
Un dels focus tempestuosos que es va formar sobre el mar, va arribar a fregar la costa sud del Baix Empordà entre les onze del matí i les dotze del migdia i, fins i tot, es va arribar a escapar alguna roina o plugim inapreciable a Palamós. En altres poblacions veïnes es va recollir algun litre, amb 2,3 mm a Castell d'Aro, 2,0 mm a Sant Feliu de Guíxols o 1,6 mm a Calonge.

Després d'aquestes quatre gotes, la nuvolositat amenaçadora ràpidament va marxar mar endins, fins que va quedar un dia radiant.
La presència del sol, un temperatura i xafogor elevades, juntament amb una temperatura de l'aigua del mar que es troba 1,7ºC per sobre de la temperatura mitjana pel període 1973-2012, convidaren a gaudir de la platja sense la massificació ni la intensa calor de la canícula.

Després d'una tarda gairebé estiuenca, amb l'arribada del vespre, mirant cap a l'oest i sud-oest, s'observaren grans cúmuls.
Curiosament, la formació d'una àrea de convergència de vents cap a l'àrea de Calonge, va fer crèixer el típic Cumulus congestus que sol descarregar de manera molt localitzada i intensa just a sota d'ell, però a poca distància pot ser que no hi caigui ni gota.
En total, entre les onze i les dotze de la nit es va produir la sorpresa de la jornada, ja que a l'estació meteorològica fiable que hi ha Calonge es recolliren 13 mm.

L'altre fenomen curiós que vàrem poder observar el passat dissabte, fou provocat pel front en ratxa que acompanyava la tempesta de mar endins.
Aquest fenomen de mesoescala provocà una sobtada entrada de vent intens de garbí, entre les 11:30h i les 12:30h, el qual va arribar fins als 44 km/h de ratxa màxima i va alterar notablement l'estat de la mar amb nombrosos blancalls. Malgrat tot, de la mateixa manera que va aparèixer va desaparèixer, i a primeres hores de la tarda ja no bufava, quedant un ambient molt agradable i plàcid.

Mapa de llamps del passat dissabte 24 de setembre. Es veu aparat elèctric a sobre el mar. 

Imatge composada dels radars meteorològics a les onze i sis minuts de la nit del passat dissabte 24 de setembre. Veiem com plovia de forma molt localitzada a Calonge. El núvol cúmul no va anar a més i es va desfer allà mateix on havia crescut.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 24 de setembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 24,9ºC, mínima 17,9ºC. Pluja ip. Estat del cel: a primeres hores del dia clarianes i entre 2/8 i 4/8 Ci, Cs i Cc, a més de 2/8 o 4/8 Cu, Sc i St., amb el pas de les hores cel ennuvolat amb 8/8 Ac, Cu, Sc i St, lleu plugim inapreciable, mar endins Cb., a partir del migdia domini del sol, amb entre 1/8 i 3/8 Ci, Cc, Cu i Sc., a la tarda/vespre cel serè a la vertical, però cap a l'oest-sud-oest es veien grans cúmuls. Vent: fins les 09:30h hi va haver vent del NO i NNO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del N i NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h vent del S i SSO, a 20 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h vent del S, SSO i SO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h vent del S, SO i SSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h vent del E, ESE i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 23:30h vent del O i ONO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima de vent 44 km/h SSO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada a primeres hores del dia., a mig matí/migdia marejol o un xic de maror, molts blancalls., a la tarda mar arrissada o un xic de marejol., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,35 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1020hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 49%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

La tarda radiant que va quedar el passat dissabte 24 de setembre convidava a anar a la platja.

Si mirem les temperatures màximes que van registrar-se el passat dissabte 24 de setembre al Baix Empordà, es pot constatar com els valors van ascendir amb major o menor intensitat a tot arreu, gràcies al temps assolellat.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va pujar 3,2ºC respecte el divendres, a Torroella de Montgrí pujà 2,7ºC i a Castell d'Aro pujà 0,2ºC.
A Palamós la màxima va pujar 1,1ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 28,2ºC de Les Olives van ser la màxima més càlida del dia, en canvi, els 23,8ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van baixar lleugerament a tot arreu. Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima fou 0,8ºC més baixa que la del divendres, a Monells baixà 0,4ºC i a Torroella de Montgrí descendí 0,3ºC respecte el dia abans. L'excepció apareix a La Bisbal d'Empordà, indret on la mínima no va variar.
A Palamós la mínima va ser 0,2ºC més baixa que la del dia anterior.
Els 13,0ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia i els 17,9ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 24 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 27,9ºC (13,9ºC)., La Tallada d'Empordà 27,0ºC (14,0ºC)., Monells 26,9ºC (13,0ºC)., Castell d'Aro 26,5ºC (14,9ºC)., Torroella de Montgrí 26,1ºC (14,0ºC).

Més imatges del passat dissabte 24 de setembre, on veiem que hi va haver un temps molt variat

Creixement de nuvolades cap a l'horitzó OSO a primeres hores de la tarda. Imatge captada desde la platja Gran de Palamós, on hi feia un temps assolellat i plàcid.

Tarda de dissabte amb temps assolellat i reflexos platejats sobre la badia palamosina.

Creixement d'una línia de cúmuls durant la posta de sol. A la nit descarregaren un ruixat a Calonge.

Cel amenaçador observat a les onze del matí. Van arribar a caure quatre gotes. El gruix de la precipitació es va produir sobre el mar.