Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 18 de setembre del 2016

16 de setembre: els cúmuls ressalten sobre les Gavarres

Cumulus congestus observat el passat divendres 16 d'agost a sobre les Gavarres.

Les lleugeres condicions d'inestabilitat que encara quedaven el passat divendres 16 de setembre, gràcies a la presència d'aire fred en altura que facilitava l'ascens de l'aire escalfat per l'acció del sol, van facilitar la formació dels bonics cúmuls que podeu veure a les fotos.
Aquests núvols de desenvolupament vertical, observats a primeres hores de la tarda des de Romanyà de la Selva, al bell mig del massís de les Gavarres, presentaven una certa transició entre Cumulus mediocris i Cumulus congestus, però la manca de condicions favorables frenaren el seu creixement en extensió vertical.

Aquests núvols són molt fotogènics, i encara ressalten més en el paisatge si l'atmosfera és nítida i el cel blau, situació que es sol donar moltes vegades després d'un període plujós (com va ser el cas) propiciat pel pas d'una petorbació o sistema frontal.
La massa nuvolosa dels cúmuls sembla feta de cotó fluix, amb la base aplanada i amb una part superior semblant a la d'una col-i-flor.
Els cúmuls, com la majoria dels núvols, es formen a la troposfera, a altituds que van des de 500 a 6.000 metres, i sovint s'escampen en denses formacions de paquets apilats, per convecció. Els corrents d'aire amb força ascendent, coneguts com a tèrmics, pugen a una alçada on la humitat de l'aire pot començar a condensar-se. Degut a això, els cúmuls creixen verticalment en lloc d'horitzontalment.

Els cúmuls es poden formar en qualsevol període de l'any, sempre que les condicions siguin les necessàries, i poden arribar a créixer molt i passar a ser Cumulonimbus, els quals ens portaran tempestes i pluges com les dels darrers dies.

Cumulus congestus observat el passat divendres 16 d'agost a sobre les Gavarres, ressaltant en el cel blau.

Estan constituïts principalment per gotes d'aigua i sovint a la part alta, allà on la temperatura és inferior als 0°C, per cristalls de glaç.
Les parts il·luminades pel sol adquireixen sovint un color blanc immaculat i lluent, mentre que la base és molt més fosca i horitzontal, podent deixar el típic cel amenaçador.
Els cúmuls més petits, anomenats Cumulus humilis i Cumulus mediocris, moltes vegades indiquen temps estable, i es formen i creixen durant la primera part del dia, no obstant això, en zones de muntanya, si apareixen al matí poden indicar que a la tarda hi haurà tempesta.

Si no hi ha condicions favorables pel seu major desenvolupament, quan el sol comença a baixar a l'horitzó, eixamplen la seva base, minven l'altura i esdevenen estratocúmuls.
Quan són grossos i es desplacen horitzontalment, associats amb Altostratus o amb un cel caòtic com l'observat el passat dijous a la tarda, poden produir precipitacions febles i alguns xàfecs, en aquest últim cas més habituals en latituds tropicals que a la zona mediterrània.

Cumulus congestus observat el passat divendres 16 d'agost a sobre les Gavarres, ressaltant en el cel blau.

Dades meteorològiques del passat divendres 16 de setembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 23,8ºC, mínima 16,9ºC. Estat del cel dominat pel sol., al matí aparició de 1/8 o 3/8 Ci, juntament amb 2/8 Sc i St., a la tarda formació d'alguns cúmuls decoratius, amb entre 0/8 i 3/8 Cu i Sc., cap a l'interior, a sobre les Gavarres, es veia algun cúmul més desenvolupat. Vent: fins les 10:00h va bufar vent de component NO, OSO i SO, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NE, ENE, E i ESE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del S, SSO i SO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del O i OSO, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 26 km/h SSO. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 0,82 metres a les 11:00h i de 1,17 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 68%, mínima 44%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

D'altre banda, si analitzem les temperatures màximes que van registrar-se el passat divendres 16 de setembre al Baix Empordà, es veu com el mercuri va experimentar lleugeres variacions a l'alça.
Per exemple, a Monells la màxima va ascendir 0,4ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí pujà 0,3ºC i a Castell d'Aro va pujar 0,1ºC. L'excepció apareix a La Bisbal d'Empordà, on la màxima baixà 0,2ºC. A Palamós la màxima ascendí 0,4ºC respecte el dijous.
En aquest sentit, els 27,6ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 21,8ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

Pel que fa a les mínimes, veiem com aquestes també van tenir modestes variacions amunt o avall. Per exemple, a Monells la mínima va pujar 0,6ºC respecte el dijous i a Castell d'Aro pujà 0,3ºC., per contra, a La Tallada d'Empordà i a Torroella de Montgrí va descendir 0,3ºC. A Palamós la mínima va ser 2,6ºC més alta que la del dia anterior, gràcies a la presència d'un lleuger flux del tercer quadrant.
Els 11,9ºC que hi van haver a Torroella de Montgrí i a La Tallada d'Empordà van ser les mínimes més baixes del dia, per contra, els 17,2ºC de Palamós-La Fosca i de Sant Feliu de Guíxols foren les mínimes més elevades. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 16 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 26,4ºC (11,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 26,2ºC (12,2ºC)., Monells 26,1ºC (12,0ºC)., Torroella de Montgrí 26,0ºC (11,9ºC)., Castell d'Aro 25,0ºC (13,0ºC).