Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 11 d’agost del 2016

9 d'agost: només cauen 1,2 mm i es manté un perill molt alt d'incendi

Cel amenaçador observat el passat dimarts 9 d'agost a la tarda. Imatge captada des de Calonge.

Tal com es preveia, el sistema frontal que ens va creuar el passat dimarts 9 d'agost, va passar amb més pena que glòria per la nostre zona.
Per no perdre el costum, la tramuntana es va encarregar de difuminar les precipitacions que s'anaren acostant cap a Palamós al llarg de la tarda, i només es van recollir 1,2 mm al centre del nucli antic i 0,6 mm a La Fosca.
A primeres hores del dia res feia presagiar que pogués arribar a caure alguna cosa, ja que el cel es va presentar asserenat al llarg de tot el matí, no obstant això, a partir del migdia es van començar a veure alguns cúmuls en creixement mirant cap a l'interior de la comarca. Aquests núvols de desenvolupament vertical van anar ocupant el cel a partir de primeres hores de la tarda, amb algunes encluses incloses 4/8 Ci, As i Ac, a més de 5/8 Cu.
Amb el pas de les hores el cel va quedar tapat, 8/8 Cu, i cap a l'horitzó nord-oest i nord s'observaren Cumulonimbus, amb cortines de pluja, aparat elèctric i s'escoltà algun tro. Malauradament, les pluges generades cap a l'interior de la comarca es van anar desfent a mesura que viatjaven cap a nosaltres, i només arribaren un xic actives fins a la població veïna de Calonge, on encara van poder recollir 4,5 mm.

En total, a Palamós va caure algun petit plugim inapreciable cap a les set de la tarda, però a les vuit del vespre va ser quan va caure el ruixat més destacable que arribà a mullar el terra. Amb l'arribada de la nit, després d'una llarga pausa, es va tornar a escapar algun plugim anecdòtic.
No cal dir que aquesta misèria de pluja no va tenir gaires efectes sobre les plantes i el sòl ressec, i més si tenim en compte que el vent sec de tramuntana va evaporar al cap de poca estona la poca aigua caiguda.

Precipitació caiguda el passat dimarts 9 d'agost al Baix Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Monells 26,2 mm., La Bisbal d'Empordà 17,8 mm., Torroella de Montgrí 13,8 mm., Les Olives 5,8 mm., Verges 5,6 mm., La Tallada d'Empordà 4,5 mm., Calonge 4,5 mm., Castell d'Aro 3,9 mm., Palafrugell 3,4 mm., Bellcaire d'Empordà 2,8 mm., Sant Feliu de Guíxols 2,0 mm., Calonge-Mas Pallí 1,2 mm.

Com és normal, les precipitacions escasses i irregulars a la major part de la comarca, el vent de tramuntana que va reaparèixer i la sequera acumulada, mantenen el perill d'incendi alt o molt alt a gairebé tota la comarca del Baix Empordà i també a l'Alt Empordà, amb la qual cosa, no es pot baixar la guàrdia i s'han d'extremar les precaucions per tal d'evitar qualsevol acció que pugui iniciar un foc a prop del bosc. Vegeu el següent mapa del perill d'incendi previst per avui dijous 11 d'agost.



El vent de tramuntana va bufar a uns 15/20 km/h de mitjana durant la tarda a Palamós, ratxa màxima 55 km/h, tot i que al vespre va baixar d'intensitat de forma momentània.

Ratxes màximes de vent de component nord registrades el passat dimarts 9 d'agost, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Portbou 97 km/h, Castelló d'Empúries 74 km/h, Navata 61 km/h, Roses 58 km/h, Llers 56 Km/h, Verges 56 km/h.


Imatge composada dels radars meteorològics, el passat dimarts a les 20:00h. S'aprecien bandes de precipitació sobre Palamós.

Pel que fa a les temperatures màximes que van registrar-se el passat dimarts 9 d'agost al Baix Empordà, s'observa com els valors van baixar cap a l'interior, però a la costa van pujar.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va baixar 2,5ºC respecte el dilluns i a Monells descendí 1,9ºC, per contra, a Castell d'Aro la màxima pujà 1,2ºC. A Palamós la temperatura màxima va pujar 1,5ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 32,3ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més càlida del dia, en canvi, els 27,5ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van tenir un comportament molt estrany, ja que els valors van pujar amb més o menys intensitat a totes les poblacions, malgrat que de matinada el cel estava serè i no feia vent.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima fou 3,5ºC més alta que la del dilluns, a Torroella de Montgrí ascendí 3,3ºC i a Monells va pujar 1,5ºC. A Palamós la mínima va ser 0,1ºC més alta que la del dia anterior.
Els 15,4ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia i els 20,1ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 9 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 32,3ºC (17,4ºC)., Monells 32,2ºC (15,4ºC)., Castell d'Aro 31,2ºC (17,6ºC)., La Tallada d'Empordà 30,9ºC (17,4ºC)., Torroella de Montgrí 29,8ºC (17,6ºC).

Més dades meteorològiques del passat dimarts 9 d'agost del 2016 a Palamós., temperatura màxima 28,2ºC, mínima 20,1ºC. Vent: fins les 08:30h hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent del E, ENE i NE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vent del ONO, NO i NNO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h vent del NNO, NO i ONO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h vent del NNO i ONO, a 15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 55 km/h NNO (vent de revoltura). Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i un xic de marejol a la tarda., mar endins hi havia de maror a forta maror (onatge sig. de 1,17 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,29 metres a les 12:00h i de 2,11 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 3,52 metres a les 18:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 77%, mínima 46%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mapa de llamps del passat dimarts 9 d'agost. Veiem com les tempestes més intenses van quedar lluny de Palamós. Font: Meteocat