Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 20 d’agost del 2016

18 d'agost: el creuer més luxós del món és rebut amb lluna plena i parhelis

La lluna plena il·luminant la nit palamosina el passat dijous 18 de d'agost des de la platja Gran.

El passat dijous 18 d'agost, a Palamós vàrem tenir la visita del creuer "Seven Seas Explorer", considerat com el creuer més luxós el món.
El vaixell té una capacitat de 750 pasatgers, tots ells allotjats en cabines que ostenten la categoria de suite. El creuer està fent un circuit pel mar Mediterrani amb turistes britànics i nord-americans.
Com que el vaixell va fer una escala de 16 hores de durada, de les vuit del matí a les dotze de la nit, la seva presència amb les llums enceses va deixar-nos una estampa magnífica que es va unir a la lluna plena.

El "Seven Seas Explorer" és el primer cop que ve a Palamós, ja que va ser inaugurat el passat 13 de juliol, quan va ser batejat per la princesa Charlene de Mònaco. El vaixell fa 223 metres d'eslora i disposa de suites que van des dels 20 fins als 281 m2 de superfície. La suite més completa fins i tot té un espai d'spa privat, a més, els passatgers poden triar entre l'oferta d'alta gastronomia que ofereixen els seus vuit restaurants.

El creuer "Seven Seas Explorer" il·luminant la badia de Palamós el passat dijous a la nit. El vaixell va fer la competència a la lluna plena.

Si la lluna plena va ser el fenomen astronòmic protagonista de la nit, de dia vam poder gaudir amb un fenomen atmosfèric: el parheli o fals sol.
Degut a l'arribada d'un extens mantell de núvols alts del gènere Cirrostratus, els quals deixaren una tarda enterenyinada, es va poder formar aquest curiós fenomen òptic., en aquest cas, es podia observar a banda i banda del Sol i, fins i tot, en algun moment també s'aprecià un tènue halo solar. Els dos parhelis que es van veure eren una taca de llum blanca o irisada.
Es formen per la reflexió de la llum sobre les cares verticals dels finíssims prismes de glaç dels núvols esmentats, col·locats en posició especialment favorable. Aquest fenomen també es pot veure amb la Lluna, tot i que és molt més rar. En aquest cas es coneix amb el nom de paraselene.
Hi ha alguns tipus de parhelis que tenen una denominació específica, com l'antiheli, una taca arrodonida que apareix molt rarament al costat oposat del sol i a la seva mateixa alçada, o el parantheli, una taca lluminosa de diàmetre lleugerament superior al sol que apareix a 120º del Sol a la mateixa alçada sobre l'horitzó.

Parhelis a cada costat del Sol el passat dijous a la tarda.

En un altre ordre de coses, si mirem les dades termomètriques que van registrar-se el passat dijous 16 d'agost al Baix Empordà, es pot comprobar com les temperatures màximes van tenir comportaments diferents segons la població que mirem., per exemple, a Castell d'Aro la màxima va pujar 2,0ºC respecte el dimecres, a La Tallada d'Empordà es va mantenir sense canvis i a Monells va baixar 2,3ºC. A Palamós la màxima va baixar 0,3ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 30,8ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 26,2ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Per la banda de les mínimes, veiem com els registres van pujar a tot arreu amb més o menys intensitat, degut a la presència de núvols durant la matinada i a l'entrada d'aire més càlid, amb isotermes de 18ºC a 850hPa.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima ascendí 2,8ºC respecte el dimecres, a Monells va pujar 2,1ºC i a Castell d'Aro pujà 0,8ºC. A Palamós la mínima va ascendir 0,7ºC respecte el dia abans.
Els 18,1ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 21,2ºC de Palamós i de Calonge-Mas Pallí foren les mínimes més elevades. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 18 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 30,8ºC (18,5ºC)., Monells 30,0ºC (18,1ºC)., Castell d'Aro 29,1ºC (18,6ºC)., La Tallada d'Empordà 29,0ºC (19,0ºC)., Torroella de Montgrí 27,7ºC (19,5ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dijous 18 d'agost  del 2016 a Palamós., temperatura màxima 26,2ºC, mínima 21,2ºC. Estat del cel dominat pel sol, però amb intervals de núvols., a primera hora del dia 6/8 Ac i Sc., al matí entre 3/8 i 4/8 Ac i 2/8 o 3/8 Cu i Sc., al migdia aparició de 4/8 Ci i Cs, a més de 2/8 Cu i Sc., a la tarda cel enterenyinat amb 6/8 Ci i Cs (parheli, tènue halo solar),  juntament amb 2/8 Ac i Sc. Vent: fins les 09:00h va bufar vent del NO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent del E, ENE i ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del SO i OSO, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 18 km/h ESE. Estat de la mar amb mar arrisada o un xic de marejol, lleugera mar de fons del E., mar endins hi havia marejol o maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,82 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1012hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 72%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)