Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 13 d’agost del 2016

11 d'agost: altre cop tramuntana i garbí, platges plenes de banyistes i fum de la Catalunya Nord

La platja de La Fosca plena de banyistes i cel enterenyinat de núvols cirrus, el passat dijous 11 d'agost al migdia. Foto mostrada a El Tiempo de TVE.

El passat dijous 11 d'agost, ens va mostrar les dues cares contraposades de l'estiu, a través de dues imatge típiques d'aquestes d'aquestes dates: les platges plenes de banyistes i l'arribada del fum provocat pels incendis forestals.
Malauradament, una vegada més s'ha de fer esment a la cara trista i desoladora que ens porta l'estiu de manera massa freqüent, degut a un greu incendi forestal que es va declarar el matí del dijous a Montalbà del Castell (comarca de La Fenolleda, Catalunya Nord), amb el resultat  de 1100 hectàrees cremades.
Com que bufava vent del nord moderat, amb alguns cops forts cap a aquella zona, al llarg de la tarda la columna de fum es anar desplaçant cap al sud fins arribar a la nostre comarca. Tal com podeu veure a la imatge inferior captada des de Calonge, mirant cap al NE, es podia apreciar ben clarament un extens plomall de fum que adoptava formes ondulades degut al vent i, fins i tot, es va poder veure volar alguna partícula de cendra.
Des de Palamós, l'aire de tramuntana que hi havia durant la nit també ens portà una olor de bosc cremat.

El fum de l'incendi de la Catalunya Nord vist des de Calonge.

A Palamós, la tramuntana va continuar bufant durant tota la matinada i el matí del dijous, a uns 15/20 km/h de mitjana, ratxa màxima 48 km/h, no obstant això, a les dues de la tarda el vent va girar a garbí, a 10 km/h de mitjana, però a quarts d'onze de la nit va tornar a entrar aire de tramuntana.
Cal remarcar que al contrari d'anteriors ocasions, el vent del nord no va arribar reescalfat, a més, com que la humitat relativa no fou massa elevada i la tempertura màxima "només" pujà fins als 26,8ºC, la calor va ser molt suportable.

A part del núvols de fum aportat per l'incendi, al cel també es van veure abundants núvols cirrus, sobretot durant el matí. A primera hora del dia hi havien 2/8 o 3/8 Ci i 2/8 Sc i St. L'ambient assolellat del matí no es va veure afectat pels núvols prims, amb 5/8 o 6/8 Ci.
A la tarda, juntament amb el fum, també es veien 3/8 o 4/8 Ci i 2/8 Sc i St.


Núvols cirrus i la platja de La Fosca plena de banyistes el passat dijous 11 d'agost. Foto mostrada al temps de Meteocat tv.

En un altre ordre de coses, si mirem les dades termomètriques que van registrar-se el passat dijous 11 d'agost al Baix Empordà, es pot constatar com les temperatures màximes van tenir comportaments diferents segons la població., per exemple, a Castell d'Aro la màxima va baixar 0,6ºC respecte el dimecres, a La Bisbal d'Empordà es va mantenir sense canvis i a Monells va pujar 0,8ºC. A Palamós la màxima va baixar 1,1ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 29,6ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 26,6ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Per la banda de les mínimes, veiem com els registres van baixar a tot arreu amb més o menys intensitat, degut a l'entrada d'aire fresc del nord, amb isotermes de 11ºC a 850hPa.
Per exemple, a Monells la mínima descendí 2,9ºC respecte el dimecres, a La Bisbal d'Empordà va baixar 2,7ºC i a Torroella de Montgrí descendí 1,3ºC. A Palamós la mínima va baixar 1,5ºC respecte el dia abans.
Els 12,1ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 19,8ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 11 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 29,6ºC (15,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 29,2ºC (13,2ºC)., Monells 29,1ºC (12,1ºC)., La Tallada d'Empordà 28,5ºC (16,7ºC)., Torroella de Montgrí 28,3ºC (19,2ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dijous 11 d'agost  del 2016 a Palamós., temperatura màxima 26,8ºC, mínima 19,6ºC. Vent: fins les14:00h va bufar vent del N i NNO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del S i SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del S i SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h vent del N i NNO, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 48 km/h NNO. Estat de la mar amb marejol, lleugera mar de fons del NE., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 2,11 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,46 metres a les 12:00h i de 1,52 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 4,38 metres a les 12:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 66%, mínima 29%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

La platja de La Fosca plena de banyistes i núvols cirrus al cel el passat dijous 11 d'agost. Observeu també la lleugera mar de fons que hi havia.