Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 10 de juliol del 2016

Belize: nedant entre taurons

Un tauró nodrissa i altres peixos observats a la barrera d'esculls de Belize, declarats Patrimoni Mundial de la Humanitat.

Una de les activitats que no podem deixar de fer si es viatja a Belize és bussejar amb un tub i ulleres (activitat coneguda popularment com a "snorkel"), per tal d'admirar la bellesa dels seus fons marins d'una manera ràpida i senzilla.
Belize és un estat de l'Amèrica central, que limita al nord i al nord-oest amb Mèxic, a l'oest i al sud amb Guatemala i a l'est amb el mar de les Antilles. La capital és Belmopan i la principal aglomeració urbana és la ciutat de Belize, l'antiga capital del país i el seu principal port. Fou una antiga colònia britànica (antigament era coneguda com a Hondures britànica), la qual va obtenir la independència l'any 1981.
En aquest curiós país s'hi troba la barrera d'esculls de Belize, que forma part del Patrimoni Mundial de la Humanitat, i que és la més llarga de l'hemisferi occidental i la segona més llarga del món després de la Gran Barrera de Corall d'Austràlia.

Grup de bussejadors a prop de la barrera de corall de Belize.

Aquest lloc espectacular, a part de tenir del famós "gran forat blau" relativament a prop (indret conegut per ser un dels millors llocs de tot el món per bussejar), és un emplaçament molt bo per fer snorkel.
Durant aquesta activitat es pot viure una gran experiència com és el fet de nedar i bussejar entre taurons nodrissa i grans rajades.
El tauró nodrissa té una boca molt més petita que la d'altres taurons de la seva grandària i s'alimenta succionant mol·luscs i crustacis, triturant-los posteriorment amb les seves dents. Encara que el seu aspecte intimida, generalment és inofensiu. No és agressiu i no representa cap perill per a l'home, tal com vaig poder constatar, encara que si es provoca pot atacar. Al mossegar, les seves mandíbules es tanquen hermèticament i no es poden obrir a menys que siguin forçades amb pinces de grafit o titani. A vegades és anomenat tauró gat pel fet que les protuberàncies que presenta en el seu morro recorden als bigotis dels felins.

Més taurons i altres peixos vistos des de dalt la barca que ens va portar a bussejar.  

Bussejant amb tub i ulleres a prop de la gran barrera de corall de Belize.

L'origen del nom de Belize no és clar, però sembla ser d'origen maia. El primer registre del nom es troba a la revista del sacerdot dominic fra José Delgado, que data del 1677. Delgado va gravar els noms dels tres principals rius que va creuar durant el viatge cap al nord al llarg de la costa del Carib: riu Soyte, riu Xibum i riu Balis. Aquests noms, que corresponen als rius Sitee, Sibún i Belize, van ser proporcionats a Delgado pel seu traductor. És probable que Balis era, en realitat, la paraula maia belix (o beliz), que significa "fang regat" o "aigua amb fang".

Uns altres han suggerit que el nom es deriva d'una mala pronunciació en castellà del nom del bucaner escocès Peter Wallace, que va rondar la desembocadura del riu Belize, encara que no hi ha cap prova que Wallace realment s'assentés a la zona i alguns han caracteritzat aquesta demanda com un mite. Diverses etimologies possibles han estat suggerides per escriptors i historiadors, incloent-hi orígens francesos i africans.

Cayo Caulker, un dels cayos de Belize més turístics i on podrem contratar una excursió per anar a bussejar.

El clima local és tropical i normalment molt càlid i humit, encara que hi ha variacions significatives en els patrons del clima segons la regió. Les temperatures varien segons l'elevació, proximitat a la costa, i els efectes moderadors dels vents alisis del nord-est del Carib. Les temperatures mitjanes a les regions costaneres oscil·len des dels 24°C al gener als 27°C al juliol.
Les temperatures són lleugerament més altes cap a l'interior, excepte en els altiplans alts del sud, tals com el Mountain Pine Ridge, on el clima és notablement més fred. En general, les estacions estan marcades més per les diferències d'humitat i precipitació que per les de temperatura.

La precipitació mitjana varia considerablement, des de 1350 mm al nord i a l'oest a més de 4500 mm a l'extrem sud. Les diferències estacionals en les precipitacions són majors a les regions del nord i el centre del país, en les quals, entre gener i abril o maig, hi ha menys de 100 mm de precipitació per mes. L'estació seca és més curta en el sud que, en general, només dura des de febrer fins a abril. Hi ha un període curt menys plujós conegut localment com el "poc sec", que en general es produeix a la fi de juliol o agost, després de l'aparició inicial de la temporada de pluges.

Cayo Caulker, una de les moltes illes que podem trobar en aquest país caribeny.

Els huracans han estat devastadors en la història de Belize. El 1931, un huracà sense nom va destruir més de les dues terceres parts dels edificis de la ciutat de Belize i va matar més de 1.000 persones. El 1955, l'huracà Janet va devastar la ciutat de Corozal. Només sis anys més tard, el 1961, l'huracà Hattie va assotar la zona costanera central del país, amb vents de més de 300 km/h i 4 m de marea.
La devastació de la ciutat de Belize, per segona vegada en trenta anys, va portar a la reubicació de la capital a 80 km cap a l'interior.
La ciutat planificada de Belmopan es va convertir en la nova capital. L'huracà Greta–Olivia va causar més de 25 milions de dòlars en danys al llarg de la costa sud el 1978. El 9 d'octubre del 2001, l'huracà Iris va tocar terra a Monkey River Town, amb vents de 145 km/h i tempestes de categoria quatre. L'huracà va demolir la major part de les cases del poble, i va destruir la collita de plàtan. El 2007, l'huracà Dean va tocar terra com a tempesta de categoria cinc només a 25 quilòmetres al nord de la frontera amb Mèxic. Dean va causar grans danys al nord de Belize.

Aigües càlides i de color turquesa envolten els cayos de Belize.

El centre de San Pedro, zona principal de l'illa, amb propaganda electoral i una pancarta saludant el primer ministre, Dean Olivier Barrow. Aquesta població va inspirar la famosa cançó de Madonna "La Isla Bonita".

Una de les moltes anècdotes que vaig experimentar en aquest país tropical, va ser la visita llampec a la població de San Pedro, situada al Cayo Ambergris, poc abans d'arribar a la frontera amb l'estat mexicà de Quintana Roo.
Amb una població al voltant dels nou mil habitants, l'illa compta amb la major concentració d'allotjament de Belize i els seus hotels, instal·lacions de pesca i centres de busseig són alguns dels millors del país, no obstant això, aquesta població és coneguda per un altre fet, ja que va ser la inspiració per a la cançó "La Isla Bonita", escrita per Madonna, Patrick Leonard i Bruce Gaitsch.

Un carrer de San Pedro.

A part de limitar al nord amb l'estat mexicà de Quintana Roo, a l'oest limita amb el departament guatemalenc de Petén, a l'est amb el mar Carib, i al sud amb el departament guatemalenc d'Izabal. La superfície total del país és de 22960 km², que es veu reduïda a 21400 km² per l'abundància de llacunes.
El nord de Belize consisteix principalment en planures costaneres planes i pantanoses, densament repoblades en alguns llocs. Cap al sud, es troba la cadena muntanyenca baixa de les muntanyes Maia, de les quals el punt més alt a Belize és el pic Victòria a 1160 metres d'altitud. Belize està situada entre els rius Hondo i Sarstoon, amb el riu de Belize fluint en el centre del país
La costa del Carib està vorejada d'esculls de corall i uns 450 illots i illes conegudes localment com a "cayos", indrets que val la pena descobrir, ni que sigui per fer una parada.

Mapa de Belize.

Transport marítim per anar d'una illa a l'altre.

Exemplar de pelicà.

Un carrer de Cayo Caulker (Belize).