Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 8 de juliol del 2016

6 i 7 de juliol: el sol i la intensa calor omplen les platges

La platja Gran de Palamós amb nombrosos banyistes ahir dijous al migdia, sota un sol de justícia i sense vent de garbí. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3 i al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya.

Les dues darreres jornades, tal com és normal en aquesta època de l'any, ens han deixat un temps avorrit i monòton, caracteritzat per la intensa calor i la forta insolació que escalfa l'ambient.
Com podeu veure en el recull de fotos que vaig fer ahir dijous 7 de juliol al migdia, les platges van tornar a ser un pol d'atracció per nombrosos banyistes que volien gaudir dels rajos solars i també pels que volien refrescar-se amb l'aigua del mar.

La fortalesa de l'astre rei es va veure en la seva plenitud durant el matí i la tarda, on va costar poder veure algun núvol 0/8. Per seguir amb la tradició, l'absència total de nuvolositat és un fet que no es sol repetir molts dies ni durant moltes hores.
A partir de la tarda/vespre ens va començar a arribar un tel de núvols prims provinent del nord d'Àfrica, el qual es va veure traslladat fins a les nostres latituds, degut al vent intens de component sud-oest i sud que bufava en altura (35 nusos a 5500 metres), amb 5/8 Ci, As i Ac, juntament amb polsim del Sàhara., a més de tot això, coincidint amb la posta de sol el cel va quedar gairebé tapat del tot, amb 7/8 Ci, As i Ac .
Al contrari d'altres ocasions, aquests núvols només ens indicaven un augment encara més gran de les temperatures per avui divendres, amb possibilitats que s'assoleixin 35 o 36ºC a l'interior del Baix Empordà.
Com sempre, es recomana seguir els consells que trobareu en aquest enllaç: http://salutpublica.gencat.cat/ca/sobre_lagencia/campanyes_de_salut_publica/estiu/consells_contra_la_calor/


La platja de La Fosca plena de banyistes ahir dijous 7 de juliol al migdia.

Així mateix, si comparem les temperatures màximes que van registrar-se ahir dijous 7 de juliol al Baix Empordà amb les del dia abans, es pot constatar com els valors van pujar lleugerament a la majoria de localitats, exceptuant alguns llocs.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va ascendir 0,8ºC respecte el dimecres, a La Tallada d'Empordà pujà 0,2ºC i a Torroella de Montgrí també va ascendir 0,2ºC respecte el dia anterior, per contra, a Monells va baixar 0,3ºC. A Palamós la màxima va descendir 1,1ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 33,3ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 26,5ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van tenir comportaments diferents segons la població. Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima va pujar 1,5ºC respecte el dimecres i a Monells pujà 0,8ºC, per contra, a La Tallada d'Empordà la mínima va descendir 0,3ºC i a Torroella de Montgrí va baixar 0,2ºC. A Palamós la mínima va ser 0,8ºC més baixa que la del dia anterior.
Els 18,2ºC de Monells van ser la mínima més fresca del dia i els 22,4ºC de Palamós i de Sant Feliu de Guíxols foren les mínimes més elevades. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 7 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 32,3ºC (18,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 32,2ºC (18,9ºC)., La Tallada d'Empordà 31,9ºC (18,5ºC)., Torroella de Montgrí 30,1ºC (19,0ºC)., Castell d'Aro 29,1ºC (19,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 7 de juliol del 2016 a Palamós., temperatura màxima 26,5ºC, mínima 22,4ºC. Vent: fins les 08:00h va bufar vent de component O i ONO, a 2 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de component SSO, S i SSE, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 10:00h vent del SSE i S, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del S i SSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h vent del S i SSO, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 32 km/h SSO. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,23 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 59%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


3 fotos més d'ahir dijous al migdia que ens evoquen l'estiu


El Rafael navegant prop de l'Agulla de Castell.


Ambient d'estiu a la platja Gran de Palamós.


Ambient d'estiu a La Fosca.


Posta de sol del passat dimecres 6 de juliol, amb alguns núvols alts. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).  

Per rematar el resum meteorològic dels dos darrers dies, s'ha de mencionar que el passat dimecres 6 de juliol, a Palamós vàrem tenir un altre dia càlid i assolellat.
Tot i que la temperatura màxima va baixar tres graus respecte el dia anterior, la calorada va tornar a ser intensa, degut a l'elevada sensació de xafogor, la qual es va enfilar fins als 38ºC al migdia. Com es pot apreciar, la baixada de temperatura que notà el termòmetre va passar de forma imperceptible per la majoria dels mortals, a més, la temperatura mínima va ser especialment elevada, amb 23,2ºC, un valor que ens deixà una nit d'insomni.

Pel que fa a l'estat del cel, a primera hora del dia encara es van mantenir alguns dels núvols prims que taparen el cel de matinada, amb un total de 2/8 Ci, Cs, juntament amb 1/8 Cu i Sc. Al llarg del matí assolellat també van arribar 1/8 o 2/8 Ci i Ac. Al migdia, mirant cap a l'interior, s'apreciaren 1/8 Cu humilis, però a la tarda el cel va quedar asserenat.
El lleuger moviment en el cel encara no havia acabat, ja que durant la posta de sol van aparèixer entre 3/8 i 4/8 Ci que ens deixaren un cel rogenc.


Temps assolellat amb algun cúmul de bon temps el passat dimecres a les 12:00h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)

Si mirem les temperatures màximes que van esdevenir el passat dimecres 6 de juliol al Baix Empordà, s'observa com aquestes van baixar de forma més o menys notòria a tot arreu, gràcies a la desaparició del vent aponentat que havia bufat el matí del dia abans.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va baixar 1,8ºC respecte el dimarts, a La Tallada d'Empordà baixà 1,6ºC i a Monells va descendir 0,6ºC. A Palamós la màxima descendí 3,1ºC respecte el dia anterior.
Així doncs, els 32,6ºC de Monells van ser la màxima més càlida del dia, en canvi, els 26,5ºC de Sant Feliu de Guíxols va ser la màxima més baixa.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van pujar clarament a totes les poblacions, per culpa dels núvols que hi havien de matinada i a la presència d'aire de tramuntana reescalfat.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va pujar 3,7ºC respecte el dimarts, a La Tallada d'Empordà pujà 3,3ºC i a Monells va ascendir 2,1ºC. A Palamós la mínima va ser 2,9ºC més alta que la del dia anterior.
En aquest sentit, els 17,4ºC de Monells i de La Bisbal d'Empordà van ser les mínimes més baixes de la jornada, per contra, els 23,2ºC de Palamós van ser la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 6 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 32,6ºC (17,4ºC)., La Tallada d'Empordà 31,7ºC (18,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,4ºC (17,4ºC)., Torroella de Montgrí 29,9ºC (19,2ºC)., Castell d'Aro 29,4ºC (19,1ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dimecres 6 de juliol del 2016 a Palamós., temperatura màxima 27,6ºC, mínima 23,2ºC. Vent: fins les 09:00h va bufar vent de component N, NNO i NO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció E i ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del S, SSE i SE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del S i SSO, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 26 km/h SSO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia de maror a marejol (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 13:00h i de 0,35 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 1,33 metres a les 03:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 54%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)