Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 5 de juliol del 2016

3 de juliol: tramuntana de matinada, matí amb núvols baixos i l'aigua del mar s'escalfa

Cel cobert de núvols estratocúmuls el passat diumenge 3 de juliol a primeres hores del matí. Foto mostrada al temps de Meteocat tv.


El passat diumenge 3 de juliol, a Palamós el dia va començar amb el cel ben ennuvolat, degut a la formació d'una extensa capa de núvols baixos coneguts com a estratocúmuls. Aquests núvols, tot i tenir un escàs desenvolupament vertical, estan formats per un elevat percentatge de finíssimes gotes d'aigua i, en alguns casos, poden anar acompanyats per alguna roina o virga.
La seva opacitat ens ocultà la visió de l'astre rei durant bona part del matí, tot i l'obertura d'algunes escletxes per on s'escolaren alguns rajos solars.
Com sol succeir en diverses ocasions, la responsable de l'aparició dels núvols estratocúmuls fou la formació d'una àrea de convergència de vents al sud del Baix Empordà, degut a l'entrada de vent fluixet de tramuntana a la nostre àrea., el vent del nord ens deixà una ratxa moderada de matinada que arribà fins a 40 km/h.

Així mateix, malgrat que la presència dels núvols baixos ens feia presagiar que el dia de platja es podia veure afectat en gran manera, la nuvolositat es va anar desfent amb el pas de les hores fins a deixar-nos una tarda plenament assolellada i calorosa, però sense estridències que ens poguessin recordar els dies més tòrrids de l'estiu.


Mapa de la temperatura de l'aigua superficial del mar. Dades del passat diumenge 3 de juliol. Veiem com ja s'acosta fins als 23ºC al sud de la Costa Brava. 


Els núvols matinals del passat diumenge no van fer ni pessigolles a l'augment incessant que està experimentant la temperatura de l'aigua del mar. Segons les últimes dades de l'observatori de l'Estartit, actualment l'aigua superficial del mar en aquella zona es troba a 22,2ºC, això vol dir que l'aigua es troba 1,4ºC més calenta del que marca la mitjana de les darreres dècades.


Núvols baixos cobrint el cel el passat diumenge 3 de juliol al matí. Imatge captada des de la platja Gran de Palamós.

D'altre banda, les temperatures màximes que van registrar-se el passat diumenge 3 de juliol al Baix Empordà, van baixar a totes les estacions meteorològiques amb més o menys intensitat, a causa de la manca de vent de garbí que pogués entrar reescalfat cap a l'interior i l'arribada d'una masssa d'aire un xic més fresca, amb isotermes de 13ºC a 850hPa.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va baixar 2,5ºC respecte el dissabte, a La Tallada d'Empordà va descendir 1,4ºC i a Monells baixà 1,2ºC. A Palamós la màxima descendí 2,5ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 29,9ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 23,8ºC de Sant Feliu de Guíxols i de Palamós-La Fosca van ser les màximes més baixes.

Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van pujar a tot arreu a causa dels núvols baixos que tapaven el cel de matinada i a la presència del vent de tramuntana, els quals impediren la pèrdua de calor.
Per exemple, a Castell d'Aro la mínima va pujar 1,5ºC respecte el dissabte, a Torroella de Montgrí va ascendir 1,0ºC i a Monells va pujar 0,6ºC respecte el dia abans. A Palamós la mínima va ser 0,1ºC més alta que la del dia anterior.
Els 17,6ºC de Monells i de La Bisbal d'Empordà van ser les mínimes més baixes del dia, per contra, els 20,8ºC de Palamós i de Sant Feliu de Guíxols foren les mínimes més elevades. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 3 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 29,4ºC (17,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 28,7ºC (17,6ºC)., La Tallada d'Empordà 27,6ºC (18,0ºC)., Torroella de Montgrí 27,1ºC (18,6ºC)., Castell d'Aro 26,4ºC (19,2ºC).

Altres dades meteorològiques del passat diumenge 3 de juliol del 2016 a Palamós., temperatura màxima 24,5ºC, mínima 20,8ºC. Estat del cel: matí dominat pels núvols, amb entre 4/8 o 8/8 Sc., tarda asserenada. Vent: fins les 07:30h va bufar vent de component N i NNO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de component N i NNO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h vent del NE, ENE i E, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del S i SSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h vent del SO, OSO i O, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 39 km/h N (de matinada). Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,88 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,29 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 3,05 metres a les 03:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 84%, mínima 57%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Núvols baixos cobrint el cel el passat diumenge 3 de juliol al matí. Imatge captada des de la platja Gran de Palamós.