Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 29 de juliol del 2016

27 de juliol: temps d'estiu, amb sol i calor a la costa, però amb algun ruixat cap a l'interior

Estampa estiuenca amb nombrosos banyistes i la mar molt transparent a la platja de Castell, el passat dimecres 27 de juliol al migdia. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3.

El passat dimecres 27 de juliol va concentrar els trets més característics de l'estiu, amb les platges plenes de banyistes a causa del sol i la intensa calor, però amb alguna novetat cap a l'interior en forma de tempesta.
Com sol ser habitual en un estiu típic, la monotonia que envaeix el litoral es va veure trencada lluny de la costa, degut al pas d'un petit embossament d'aire fred en altura, amb isotermes de -11ºC a 500hPa. Aquest fet i altres paràmetres, com són el forçament orogràfic, la presència d'humitat a les capes baixes i l'aparició d'àrees de convergència de vent, van fer crèixer alguns focus tempestuosos a la vora dels sistemes muntanyosos, com són el Pirineu, Prepirineu i Serralada Transversal.
Segons Meteoclimatic, a les comarques gironines van caure 7,2 mm a La Vall d'en Bas, 4,8 mm a Tregurà, 2,0 mm a Olot i 1,2 mm a Espinelves, com a dades més destacades.

Des de Palamós, aquesta lleugera inestabilitat es va veure a la llunyania en forma d'encluses i per l'arribada d'algunes restes nuvoloses durant la tarda.
Més detalladament, cal remarcar que després d'un matí asserenat, a partir del migdia es van veure crèixer alguns núvols baixos cap a la banda de terra, amb 3/8 Cu humilis i Sc, a més, també van creuar-nos alguns núvols alts 3/8 Ci. Amb el pas de les hores ens van arribar algunes restes d'encluses que deixaren la tarda una mica enterbolida, amb 4/8 o 6/8 Ci, As i Ac, juntament amb 3/8 o 4/8 Sc, tot això amenitzat amb alguna virga.


Temps assolellat i aigües cristal·lines a la platja de Castell el passat dimecres 27 de juliol al migdia. Foto mostrada al temps de Meteocat tv.

Pel que fa a les temperatures màximes que vàrem tenir el passat dimecres 27 de juliol al Baix Empordà, aquestes van baixar lleugerament a la major de poblacions degut a la presència de núvols i a l'entrada d'una massa d'aire un xic més fresc.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima baixà 1,5ºC respecte el dimarts, a La Tallada d'Empordà va descendir 0,8ºC i a Torroella de Montgrí va baixar 0,7ºC, per contra, l'excepció apareix a Monells, on la màxima va pujar 0,7ºC respecte el dia anterior. A Palamós la màxima es va mantenir sense canvis.
En aquest sentit, els 33,2ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 27,2ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van baixar lleugerament a tot arreu, gràcies a l'absència de nuvolositat i de vent durant la matinada.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima descendí 0,6ºC respecte el dimarts, a Castell d'Aro baixà 0,3ºC i a Torroella de Montgrí va baixar 0,1ºC. L'excepció apareix a Monells, on la mínima va ser 1,2ºC més alta que la del dia anterior. A Palamós la mínima baixà 0,9ºC respecte el dia abans.
Els 18,0ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 22,6ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 27 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 32,8ºC (18,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 32,5ºC (17,9ºC)., La Tallada d'Empordà 31,4ºC (18,3ºC)., Torroella de Montgrí 30,9ºC (18,7ºC)., Castell d'Aro 29,6ºC (19,3ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dimecres 27 de juliol del 2016 a Palamós., temperatura màxima 27,7ºC, mínima 21,5ºC. Vent: fins les 08:30h va bufar vent de component OSO, O i ONO, a 2 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de component ENE, E, ESE i SE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h vent del SSE, S i SSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h vent del OSO, O, ONO i NO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 19 km/h S. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i un xic de marejol a la tarda., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,82 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,56 metres a les 15:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 55%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)