Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 24 de juliol del 2016

22 de juliol: cel amenaçador, però la pluja segueix sense aparèixer

Cel amenaçador amb curioses undulacions causades pel vent de tramuntana el passat divendres 22 de juliol al migdia. Al fons de la imatge, cap al sud-oest, s'aprecien discretes cortines de precipitació.

El passat divendres 22 de juliol, els models numèrics que assenyalaven una probabilitat molt baixa que pogués ploure a la nostre zona, es van complir amb escreix. Tot i que hi havia l'esperança que pogués caure algun petit ruixat gràcies al pas d'un solc d'aire fred en altura, al final a Palamós i a bona part de la comarca baixempordanesa no va caure ni això.
Com passa massa sovint, mai s'ha de desestimar el poder que te el vent de tramuntana per engegar en orris qualsevol possibilitat de regar una mica el terreny ressec.
El vent sec del nord s'encarregà d'escombrar la humitat present a les capes baixes de la troposfera, amb la qual cosa els núvols no van poder desenvolupar-se suficientment., de fet, a la nostre vila encara que es va veure un cel força amenaçador, es tractava en la seva major part de núvols estratocúmuls modelats pel vent i algun cúmul poc desenvolupat.
La mediocre nuvolositat només ens deixà alguna gota esporàdica i inapreciable, a més, la poca cosa que va caure anava acompanyada de fang. Així doncs, el panorama desolador en forma de boscos agònics, pous que es van buidant i elevat perill d'incendi, no sembla que ara com ara es pugui mitigar.
Com podeu veure tot seguit, cap al nord de la comarca, en alguns indrets molt concrets els hi va tocar la loteria en forma d'algun ruixat providencial.

Precipitació caiguda el passat divendres 22 de juliol al Baix Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Verges 10,6 mm., La Tallada d'Empordà 6,9 mm., Bellcaire d'Empordà 4,9 mm., Les Olives 2,2 mm., La Bisbal d'Empordà 0,5 mm., Torroella de Montgrí 0,4 mm., Calonge-Mas Pallí 0,2 mm.,Monells 0,1 mm.

D'altre banda, si mirem com va succeir la pel·lícula del dia, cal esmentar que ja durant la matinada s'escoltà algun tro llunyà i es va veure llampegar cap a l'horitzó nord.
A primeres hores del dia el sol va fer acte de presència amb abundants núvols mitgencs, entre 3/8 i 4/8 Ac floccus i castellanus.
A partir de mig matí van intentar crèixer entre 4/8 i 5/8 Cu i Sc, a més de 3/8 Ac, però tan sols decoraren el cel. Després, tot seguit, al migdia/primeres hores de la tarda el cel va quedar ennuvolat 7/8 o 8/8 Cu i Sc, també s'escoltaren alguns trons llunyans i caigué alguna gota inapreciable.
A la tarda el cel va continuar bàsicament ennuvolat, amb alguna ullada de sol i entre 5/8 i 7/8 As, Cu i Sc, trons llunyans i quatre gotes inapreciables. A darreres hores del dia, per rematar la jornada, es va tornar a escapar alguna gota de fang esporàdica que embrutà encara més els cotxes.


Cel cobert de núvols baixos el passat divendres 22 de juliol al migdia. Al fons de la imatge s'aprecien discretes cortines de precipitació.

En un altre ordre de coses, també es va poder constatar com les temperatures màximes que van registrar-se el passat divendres 22 de juliol al Baix Empordà, van baixar clarament cap a l'interior de la comarca degut al cel ennuvolat, no obstant això, cap a la costa el vent del nord hi va arribar un xic reescalfat, provocant una pujada del mercuri.
Per exemple, a Monells la màxima baixà 4,2ºC respecte el dijous i a La Bisbal d'Empordà va descendir 2,9ºC, per contra, a Castell d'Aro la màxima ascendí 3,6ºC. A Palamós la màxima va pujar 2,2ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 31,3ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 25,2ºC de Bellcaire d'Empordà van ser la màxima més baixa.

Per la banda de les mínimes, veiem com els registres van baixar lleugerament a tot arreu, a més, aquests van tenir lloc poc abans de la mitjanit coincidint amb el refrescament de l'ambient.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima va baixar 2,0ºC respecte el dijous, a Monells descendí 1,2ºC i a Castell d'Aro baixà 0,8ºC. L'excepció apareix a Palamós, on la mínima pujà 0,1ºC respecte el dia abans.
Els 18,9ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 21,9ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 22 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 31,3ºC (19,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 28,8ºC (18,9ºC)., Monells 28,1ºC (19,2ºC)., La Tallada d'Empordà 26,9ºC (19,9ºC)., Torroella de Montgrí 26,8ºC (20,2ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 22 de juliol del 2016 a Palamós., temperatura màxima 27,7ºC, mínima 21,9ºC. Vent de component N, NNO i NNE tot el dia: fins les 10:30h va bufar a 10/15 km/h de mitjana., a partir de llavors pujà fins als 20/25 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h bufà a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 16:30 tornà a pujar fins als 20 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h va disminuir fins als 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 23:30h afluixà de forma transitòria fins als 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 56 km/h NNO. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia de maror a forta maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,29 metres a les 12:00h, de 1,05 metres a les 18:00h i de 1,41 metres a les 21:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,34 metres a les 21:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 49%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel amenaçador amb curioses undulacions causades pel vent de tramuntana el passat divendres 22 de juliol al migdia. Al fons de la imatge, cap al sud-oest, s'aprecien discretes cortines de precipitació.