Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 17 de juliol del 2016

15 de juliol: la canícula comença amb calor discreta, però es preveu una punta de calor

Temps assolellat, marejol i nombrosos banyistes a Platja d'Aro el passat divendres 15 de juliol a les 15:44h. Font: càmera del temps de TV3.

El passat divendres 15 de juliol, la canícula, coneguda popularment per ser el període més càlid del calendari (del 15 de juliol al 15 d'agost), va començar amb una calor molt discreta per trobar-nos en aquesta època de l'any, gràcies a la presència d'una massa d'aire relativament fresc que assolia 11ºC a 850hPa, a les 14:00h, tot això acompanyat d'un ambient assolellat.

El terme "canícula" ja s'utilitzava en el temps dels grecs i deriva de canis, "gos", i fa referència a l'estrella Sírius anomenada també com a "l'abrasadora" o "l'estel del gos", pertanyent a la constel·lació de Canis maior.
Aquest estel és el més brillant del cel nocturn durant certs dies d'estiu a l'hemisferi nord, amb una magnitud aparent de −1,46, és pràcticament dues vegades més brillant que Canopus, la següent estrella més brillant.
Els nostres avantpassats creien que quan això passava la popular estrella sumava la seva calor a la procedent del Sol, provocant el període més càlid i menys plujós de l'estiu.
Els romans sacrificaven un gos bru al principi del període canicular per tractar d'apaivagar la fúria de Sírius, creient que aquest estel era la causa del pic de calor estival.

Popularment, es pensava que la canícula era un temps maligne: "el mar bullia, el vi es tornava agre, els gossos embogien, i totes les altres criatures es tornaven lànguides; als humans els causaven entre altres malalties, grans febres, histèria i frenesí", segons el Clavis Calendaria de Brady de l'any 1813.


Mapa d'isotermes a 850hPa del passat divendres 15 de juliol a les 14:00h. Veiem com hi havien 11ºC a 1580 metres d'altura. 

Aquest inici de la canícula, sense calor exagerada, te els dies comptats. Com podeu veure en el mapa superior, el passat divendres ens afectava una massa d'aire fresc procedent del nord del continent, amb isotermes de 11ºC a 850hPa.
Aquesta refrescada desapareixerà en les properes hores, ja que aquest dimecres esperem que ens arribi una massa d'aire càlid subtropical procedent del nord d'Àfrica, amb isotermes que podran registrar fins a 26ºC a 850hPa, o el que és el mateix, aquestes seran 15ºC més elevades que les del divendres passat.
De cares a avui diumenge podrem comprobar com de mica en mica la calor s'anirà incrementant, fins assolir valors propis per aquests dates, amb màximes de 31/33ºC a l'interior de la comarca baixempordanesa i al voltant dels 26/30ºC a la costa, amb increment de la xafogor, no obstant això, es preveu que entre el proper dimarts i l'endemà dimecres, es produeixi una punta de calor que ens deixi unes temperatures màximes d'entre 36/38ºC a l'interior de la comarca. Arran de mar, com és habitual moltes vegades, la presència de la marinada frenarà el mercuri.
De fet, a Palamós preveiem que el vent de garbí pugui bufar a 15/20 km/h de mitjana durant les hores centrals de la jornada, tant dimarts com dimecres.
En dies posteriors la punta de calor d'aquests dos dies tendirà a remetre i les temperatures màximes aniran avall, amb una calor més normalitzada.
Per veure aquesta punta de calor, podeu comparar el mapa superior amb el següent.

Mapa de temperatura a 850hPa previst pel proper dimecres. S'observa una bombolla d'aire càlid amb valors de 26ºC a sobre nostre, a uns 1580 metres d'altura. Aquesta entrada d'aire càlid també ens portarà una intrusió de polsim del Sàhara.

Pel que fa al temps que ja ha succeït, observarem com les temperatures màximes que van registrar-se el passat divendres 15 de juliol al Baix Empordà, van pujar a totes les estacions meteorològiques de forma clara, a causa de la presència del sol i a l'enretirada progressiva de l'aire fresc.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima pujà 4,8ºC respecte el dijous, a La Bisbal d'Empordà va ascendir 3,0ºC i a Castell d'Aro ascendí 1,8ºC. A Palamós la màxima va pujar 3,4ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 29,8ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 24,1ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van baixar lleugerament a tot arreu, gràcies a l'absència de nuvolositat durant la matinada.
Per exemple, a Monells la mínima va baixar 1,6ºC respecte el dijous, a La Bisbal d'Empordà descendí 0,6ºC i a Torroella de Montgrí baixà 0,4ºC. L'excepció apareix a Castell d'Aro, on la mínima va ser 1,6ºC més alta que la del dia anterior. A Palamós la mínima baixà 0,3ºC respecte el dia abans.
Els 13,1ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 18,3ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 15 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 29,7ºC (13,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 29,5ºC (15,5ºC)., Torroella de Montgrí 29,1ºC (17,8ºC)., La Tallada d'Empordà 28,7ºC (17,5ºC)., Castell d'Aro 27,9ºC (17,0ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 15 de juliol del 2016 a Palamós., temperatura màxima 26,8ºC, mínima 18,3ºC. Estat del cel asserenat, però amb algun núvol esporàdic, amb 1/8 Ci i 1/8 Sc i St. Vent: fins les 13:30h va bufar vent de component N, NNO, NO i ONO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de component S, SSE i SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h vent del S, SSO i SO, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 58 km/h NNO (de matinada). Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia de maregassa a maror (onatge sig. de 2,81 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,23 metres a les 12:00h i de 1,05 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 4,77 metres a les 08:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1020hPa. Humitat relativa màxima 80%, mínima 22%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Temps assolellat del passat divendres 15 de juliol a les 16:00h. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge