Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 9 de juny del 2016

7 de juny: màximes de 30ºC, la mar com un mirall i ginesta florida

El temps assolellat del passat dimarts a cala s'Alguer, amb la mar com un mirall i ginesta florida. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3 i al temps del canal 3/24.


Tal com era previst, el passat dimarts 7 de juny, la calor es va mantenir o incrementar respecte del dia anterior, gràcies al temps assolellat i al reforç de la bombolla d'aire càlid que ens afecta.
Les alts temperatures ja foren plenament estiuenques, amb màximes que s'enfilaren fins a la barrera dels 30ºC a l'interior del Baix Empordà. No obstant això, com és normal, cap a les Terres de Ponent les màximes s'enfilaren encara més, amb 33,4ºC a Alcarràs, 32,6ºC a Castellnou de Seana, 32,5ºC a Mollerussa o 32,4ºC Lleida-la Bordeta, per posar alguns exemples (Dades de Meteocat).

Així mateix, l'altre fet destacat de la jornada va ser  que la mar es va tornar a presentar plana com un mirall, sobretot al matí, ja que duarnt la tarda la presència de la marinada i vent foranell aixecà un xic de marejol (ones de 0,2 metres).

En relació a l'estat del cel, cal remarcar un matí asserenat i radiant, però al migdia aparegué 1/8 Cu i Sc anecdòtics, malgrat tot, mirant cap a l'interior es podien veure alguns cúmuls que creixien, sobretot cap a la banda del Pirineu. Al llarg de la tarda a la nostre vila també van anar apareixent alguns núvols mitgencs i núvols baixos, amb entre 2/8 i 3/8 Ac i 3/8 o 4/8 Cu i Sc.
Amb l'arribada del vespre els núvols van anar a més, fins a deixar-nos un cel caòtic, amb 5/8 As i Ac, juntament amb 4/8 Cu i Sc, raigs crepusculars.
L'anècdota de la jornada va tenir lloc poc després de la mitjanit. A les 00:30h del dimecres es va poder observar la caiguda de quatre gotes força grosses però inapreciables


Imatge del radar meteorològic d'ahir dimecres a les 00:30h. Veiem com plovia a Palamós.


Canviant de tema, a part de l'ambient estiuenc, les fotografies que podeu veure ens mostren l'espectacular floració de la ginesta (Spartium junceum) que engalana amb el seu groc intens les nostres contrades des de fa setmanes.
Antigament, la flor d'aquesta planta era molt recol·lectada durant la festivitat de Corpus per a realitzar boniques catifes florals que decoraven els carrers de la nostre vila, a més, es considera que la ginesta és la flor nacional de Catalunya, atès el seu lligam amb el Corpus de Sang, el primer aixecament del poble català contra l'opressió de la monarquia espanyola.

És un arbust alt i recte, amb les tiges verdes i molt poques fulles (subafil·le). Té un port d'1 a 3 metres d'alçada amb les tiges cilíndriques i verdes perquè tenen funció clorofíl·lica. Les fulles, petites i escasses, es marceixen molt aviat. Són linears d'1,5 a 2 cm de llargada.

La ginesta floreix de maig a juliol, però en certs llocs es troben plantes florides ja al gener i el desembre, escampant una olor molt característica. Les flors són grogues, papilionades, grosses (de 2 a 2,5 cm), molt oloroses i disposades en raïms. Es reprodueix per llavors.

Es localitza a prats secs, brolles i màquies poc desenvolupades, en clima mediterrani. Apareix com a espontània al Mediterrani Occidental, des del nord d'Àfrica, la península Ibèrica, parts del sud de França, Itàlia fins a Sicília i Dalmàcia. A les Balears és adventícia i subespontània a Mallorca i Menorca.
Sovint és plantada com a ornamental en altres llocs, però ha esdevingut invasiva fora de la seva àrea original, en zones de clima mediterrani com ara Califòrnia, Xile central o Sud-àfrica. És una espècie molt heliòfila.


El temps assolellat del passat dimarts a cala s'Alguer, amb la mar com un mirall i ginesta florida. Foto mostrada al temps de Meteocat tv.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimarts 7 de juny al Baix Empordà, van pujar amb més o menys força a totes les poblacions. Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima ascendí 2,2ºC respecte el dilluns, a Castell d'Aro va ascendir 2,0ºC i a Monells pujà 1,0ºC. A Palamós la màxima va pujar 0,8ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 30,1ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 24,0ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Per la banda de les mínimes, es pot veure com van patir poques variacions respecte el dilluns, però els registres van tenir comportaments diferents segons el lloc.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima va baixar 0,9ºC i a Monells descendí 0,7ºC, en canvi, a Castell d'Aro va ascendir 0,2ºC i a Torroella de Montgrí pujà 0,5ºC. A Palamós la mínima va baixar 0,3ºC respecte el dia precedent.
Els 12,7ºC de Monells van ser la mínima més fresca de la jornada, per contra, els 17,8ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 7 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 29,7ºC (13,3ºC)., La Tallada d'Empordà 29,1ºC (13,8ºC)., Monells 28,7ºC (12,7ºC).,  Torroella de Montgrí 28,4ºC (14,9ºC)., Castell d'Aro 26,5ºC (14,8ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dimarts 7 de juny del 2016 a Palamós., temperatura màxima 24,1ºC, mínima 16,9ºC. Vent: fins les 08:00h va bufar vent de component ONO, O i NO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del SE i S, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h vent del SE, E i ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h vent del S, SSE i SE, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 23 km/h ESE. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i un xic de marejol a la tarda (ones de 0,2 metres)., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,23 metres a les 12:00h i de 0,23 metres a les 20:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 65%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel caòtic observat el passat dimarts 7 de juny durant la posta de sol. Al fons veiem com creixien cúmuls que deixaren quatre gotes després de la mitjanit