Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 22 de juny del 2016

20 de juny: la primavera acaba amb lluna plena, sol i núvols alts

Posta de la lluna plena el passat dilluns a les sis i cinc minuts del matí, amb bandes de núvols alts. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)

El passat dilluns 20 de juny, darrer dia de la primavera astronòmica, a les 13:04h es va produir el darrer pleniluni (lluna 100% il·luminada) d'aquesta estació que hem acomiadat.
Tot i que la lluna plena a aquella hora encara no havia sortit a la nostre longitud, finalment, a les 21:17h es va poder veure emergir per l'horitzó de llevant amb la seva cara il·luminada en un 99,83%.
Com és normal, a simple vista no es podia notar gaire aquesta lleu diferència i la companya de la Terra brillà amb tota la seva magestuositat, talment com si fos un autèntic complement a l'entrada de l'estiu astronòmic que es va produir poc després de la mitjanit.

En aquest sentit, a la imatge superior podem veure la posta de lluna que hi va haver el passat dilluns a les sis i cinc minuts del matí, a poques hores de fer el ple. D'altre banda, tal com us vaig comentar ahir, la primera lluna plena de l'estiu es donarà el 20 de juliol, donant-se les següents 29 o 30 dies després. En aquest estiu es donaran dues llunes plenes més: el 18 d'agost i el 16 de setembre.

A part de la lluna plena que sempre sol deixar molta gent bocabadada, al cel també es va poder observar el pas d'algunes franges de núvols alts emmarcant un temps assolellat impertèrrit. Al llarg del matí tan sols aparegueren 2/8 Ci, als quals cal afegir-hi la formació de 2/8 Cu humilis al migdia, coneguts popularment com a "núvols de bon temps".
A partir del migdia/primeres hores de la tarda, els núvols alts van anar guanyant terreny, amb entre 5/8 i 6/8 Ci, Cs i esteles d'avions. Aquest augment dels núvols prims es va mantenir al vespre, fins a deixar-nos 6/8 Ci, As i Ac, per tant, la posta de sol rogenca estava assegurada, tal com així va ser.
Així mateix, cal remarcar que al contrari d'anteriors ocasions, el cel rogenc no era cap indici de canvi de temps. Pels pròxims dies tenim l'estabilitat atmosfèrica i la calor garantides gràcies a l'anticicló, però amb algun matís, ja que l'acostament de les restes d'un front pel nord-oest de la península, pot reforçar més el vent de garbí que tindrem avui dimecres, però sobretot de cares a demà dijous, el qual podria bufar a uns 15/20 km/h de mitjana a partir del migdia.


Mapa de superfície amb fronts previst per avui dimecres a les 14:00h. Veiem com s'apropa un front pel nord-oest de Galícia, però nosaltres estem sota els efectes de l'anticicló.


Núvols alts enterenyinant el cel del passat dilluns 20 de juny a les 15:34h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


D'altre banda, les temperatures màximes que van registrar-se el passat dilluns 20 de juny al Baix Empordà, van pujar a gairebé tot l'interior degut al temps assolellat i a l'entrada de vent de garbí reescalfat, no obstant això, a la costa la marinada era més fresca i les màximes van devallar.
Per exemple, a Monells la màxima va pujar 1,6ºC respecte el diumenge i a La Tallada d'Empordà i a Torroella de Montgrí va ascendir 1,4ºC., per contra, a Castell d'Aro la màxima va baixar 1,3ºC respecte el dia anterior. A Palamós la màxima va descendir 1,7ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 28,1ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 22,3ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van tenir comportaments diferents segons l'indret. Per exemple, a Monells la mínima va baixar 1,0ºC respecte el diumenge i a La Bisbal d'Empordà va baixar 0,6ºC, en canvi, a Torroella de Montgrí va ascendir 2,4ºC i a Castell d'Aro va pujar 0,9ºC respecte el dia abans. A Palamós la mínima va ser 2,2ºC més alta que la del dia anterior.
Els 9,0ºC de Monells van ser la mínima més freda del dia i els 18,0ºC de Bellcaire d'Empordà foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 20 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 27,5ºC (9,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 27,4ºC (10,2ºC)., La Tallada d'Empordà 27,2ºC (13,6ºC)., Torroella de Montgrí 26,9ºC (16,4ºC)., Castell d'Aro 25,4ºC (11,5ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dilluns 20 de juny del 2016 a Palamós., temperatura màxima 22,9ºC, mínima 17,5ºC. Vent: fins les 10:00h va bufar vent de component NO i NNO, a 10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de component S i SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del S i SSO, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 34 km/h SSO. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,99 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,41 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 3,05 metres a les 02:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1021hPa. Humitat relativa màxima 83%, mínima 39%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)