Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 19 de juny del 2016

17 de juny: les mínimes cauen més de sis graus i bonics núvols de diferents gèneres

Bonics Cirrus spissatus vertebratus observats el passat divendres a la tarda a Calonge.


El passat divendres 17 de juny, la massa d'aire fred d'origen polar que va començar a entrar cap a la nostre àrea geogràfica a mitjans de setmana, es va instal·lar de forma més evident.
L'entrada d'isotermes que devallaren fins a 7ºC a 1500 metres d'alçada, la manca de vent i el fet que el cel es mantingués lliure de núvols durant la nit/matinada, va provocar que les temperatures mínimes es desplomessin de forma evident a tota la comarca, amb els 8,8ºC de Monells com a dada més remarcable.
Aquesta baixada de temperatures va provocar una sensació de fred durant les hores nocturnes i a primera hora del matí, talment com si el calendari hagués retrocedit un parell de mesos.

A Palamós, la mínima tropical que es va registrar el passat dimarts 14 de juny, va quedar enrera de manera dràstica al cap de tres dies. En tan sols 3 jornades, la temperatura mínima ha caigut més de sis graus centígrads, passant dels 20,0ºC registrats el passat dimarts 14 de juny, als 13,9ºC registrats el passat divendres.

L'altre protagonista de la jornada del divendres fou l'estat del cel, el qual ens va tornar a deixar una bona mostra de diferents gèneres nuvolosos, tot i el temps assolellat que hi va haver la major part del dia.
Encara que a primera hora del dia el cel es veia asserenat o amb tan sols 1/8 Sc, ràpidament ens van començar a arribar abundants núvols baixos que desfilaren de ponent a llevant, fins a deixar-nos un matí amb entre 3/8 o 5/8 Cu i Sc.
Amb l'arribada del migdia i a primeres hores de la tarda, el temps assolellat va venir acompanyat per algunes restes d'encluses 2/8 o 3/8 Ci i As, juntament amb 2/8 Cu i Sc, a més, mirant cap a l'hortizó nord i l'horitzó oest s'observaren núvols de tempesta.
A la tarda es va mantenir el temps assolellat, però entraren en escena boniques franges de núvols alts a darreres hores 3/8 Ci, juntament amb 3/8 o 4/8 Sc. Aquests núvols cirrus (vegeu foto de l'encapçalament), ens indicaven l'arribada del canvi de temps que ens afectà ahir dissabte, degut al pas d'un marcat solc d'aire fred en alçada, acompanyat d'una línia d'inestabilitat.


Arribada d'abundants núvols baixos dels gèneres estratocúmuls i cúmuls el passat divendres 17 de juny a les 08:39h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós)


Pel que fa a les temperatures màximes que van esdevenir el passat divendres 17 de juny al Baix Empordà, s'aprecia com el termòmetre va baixar de manera general a tota la comarca, degut a la presència de núvols i a l'entrada d'aire fred a les capes baixes de la troposfera, amb isotermes de 7ºC a 850hPa.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima devallà 1,2ºC respecte el dijous, a Monells descendí 1,1ºC i a La Tallada d'Empordà va baixar 1,0ºC. A Palamós la màxima va descendir 1,1ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 23,6ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 19,9ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més curta.

Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van experimentar una clara baixada a totes les estacions meteorològiques, amb més o menys intensitat, degut als factors anteriorment comentats.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima va baixar 2,5ºC respecte el dia anterior, a Monells baixà 1,8ºC i a la Tallada d'Empordà descendí 0,7ºC. A Palamós la mínima va descendir 2,3ºC respecte el dijous.
Així doncs, els 8,8ºC de Monells van ser la mínima més freda del dia, per contra, els 15,1ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 17 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 23,6ºC (9,6ºC)., Monells 23,0ºC (8,8ºC)., La Tallada d'Empordà 22,7ºC (11,3ºC)., Castell d'Aro 22,3ºC (11,2ºC)., Torroella de Montgrí 22,3ºC (11,1ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 17 de juny del 2016 a Palamós., temperatura màxima 21,6ºC, mínima 13,9ºC. Vent: fins les 09:00h va bufar vent de component N, NO, NNO i NNE, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció S, SSE i SE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h vent del S, SSO i SO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h vent del OSO, ONO i NNO, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27 km/h SSO. Estat de la mar amb maror (ones d'entre 0,5 i 1 metre), mar de fons del S., mar endins també hi havia maror, mar de fons del sud (onatge sig. de 1,17 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,05 metres a les 12:00h i de 0,82 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,03 metres a les 06:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 83%, mínima 60%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Temps assolellat i Cumulonimbus al fons de la imatge, el passat divendres a primeres hores de la tarda. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).