Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 14 de juny del 2016

12 i 13 de juny: desfilada de núvols

Núvols alts i mitgencs apareguts ahir dilluns al migdia a Calonge, amb una vinya en primer pla i el Puig Cargol al fons de la imatge.

Ahir dilluns 13 de juny, la situació meteorològica es va presentar molt tranquil·la a la vila palamosina, no obstant això, l'acostament d'un sistema frontal molt desgastat i la formació d'una àrea de convergència de vents cap a l'interior de Girona, amb aport d'humitat en superfície, van facilitar el creixement d'algunes nuvolades de tarda que descarregaren petits ruixats.
Les precipitacions modestes anaren viatjant des del prelitoral gironí cap al nord del Baix Empordà, impulsades pel vent intens de mestral que bufava en altura. En total, a Verges van caure 4,4 mm, a Torroella de Montgrí 3,9 mm, 3,7 mm a La Tallada d'Empordà, 1,9 mm a La Bisbal d'Empordà i 0,8 mm a Les Olives.
Des de Palamós tan sols es va poder observar un augment nuvolós molt important durant la tarda/vespre, moment en el qual el cel va quedar tapat de núvols baixos força amenaçadors.

Aquest petit canvi de temps, es va veure nítidament anunciat degut a l'arribada de nombroses franges de núvols alts i mitgencs que enterenyinaren el cel durant tot el dia, malgrat el temps assolellat que va dominar les hores centrals de la jornada.
Més detalladament, es pot comentar que a primeres hores del dia s'observaren entre 4/8 i 5/8 Ci, a més, a sobre el mar es veia una capa d'estratocúmuls molt extensa.
Amb el pas de les hores, a part dels cirrus, també van anar creuant algunes esteles de condensació del avions i també aparegueren cirrocúmuls, amb 3/8 Ci, Cc, juntament amb 2/8 o 3/8 Ac.
Al llarg de la tarda el sol es va anar amagant de forma progressiva fins que va quedar el cel cobert amb 8/8 Cu i Sc.


El raïm va creixent a les vinyes de Calonge.


Cel ennuvolat i mar arrissada ahir dilluns a les 20:11h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava


D'altre banda, les temperatures màximes que van registrar-se ahir dilluns 13 de juny al Baix Empordà, van pujar a tot arreu amb major o menor intensitat, degut al temps assolellat que hi va haver al migdia i a l'aparició de vent de garbí.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va pujar 2,4ºC respecte el diumenge, a La Tallada d'Empordà va ascendir 2,0ºC i a Monells pujà 1,4ºC. L'excepció apareix a Castell d'Aro, on la màxima va baixar 0,1ºC respecte el dia anterior. A Palamós la màxima va ascendir 0,8ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 27,9ºC de Torroella de Montgrí van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 22,7ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van experimentar una baixada general. Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima va baixar 2,1ºC respecte el diumenge, a Torroella de Montgrí va descendir 2,0ºC i a Castell d'Aro baixà 0,1ºC respecte el dia abans. A Palamós la mínima va ser 1,8ºC més baixa que la del dia anterior.
Els 14,5ºC de Monells van ser la mínima més fresca de la jornada i els 18,2ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dilluns 13 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 27,9ºC (15,9ºC)., La Tallada d'Empordà 27,6ºC (15,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 27,2ºC (15,1ºC)., Monells 26,8ºC (14,5ºC)., Castell d'Aro 25,3ºC (16,0ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 13 de juny del 2016 a Palamós., temperatura màxima 23,1ºC, mínima 17,8ºC. Vent: fins les 09:00h va bufar vent de component NO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de component S, SSO i SO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h vent del S, SSO i SO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del S, SSO i SO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del OSO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 26 km/h SSO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí, marejol al migdia i tarda, mar arrissada al vespre., mar endins hi havia de maror a marejol (onatge sig. de 0,82 metres a les 09:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 13:00h i de 0,47 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1012hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 74%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel enterenyinat de núvols alts i mitgencs ahir dilluns al migdia a Calonge, amb una vinya en primer pla i el Puig Cargol al fons de la imatge.


Cel tapat de núvols altocúmuls el passat diumenge 12 de juny abans de la posta de sol, amb alguna escletxa de llum. Imatge captada des del Puig del Molí de Vent.


Per rematar el resum meteorològic dels dos últims dies, tan sols falta agregar que el passat diumenge 12 de juny, a Palamós els termòmetres van notar una lleugera baixada de les temperatures màximes a causa de la nuvolositat abundant.
Degut al vent intens de component nord-oest que bufava a uns 40/50 nusos a 5000 metres d'altura, ens van arribar les restes d'un sistema frontal procedent de l'Atlàntic, però en la seva major part la massa nuvolosa estava formada per una capa extensa de núvols alts i mitgencs que evolucionaven i circulaven de forma ràpida.
Aquest fet va provocar que el cel es veiés tapat durant molts moments de la jornada, sobretot al matí i a la tarda, tot això intercalat amb grans clarianes o resol a les hores centrals. En total, al llarg de la jornada van aparèixer entre 5/8 i 7/8 Cs, Ac i As, juntament amb 2/8 Sc.
Com a curiositat, cal destacar que els núvols mitgencs adoptaren l'aparença d'ondulacions (Altocumulus undulatus) a primera hora del dia, degut al vent intens de mestral que hi havia en altura, a més, la presència de núvols cirrostrats en un nivell superior van fer que en algun moment aparegués un tènue halo solar.

Tot i que en altura el vent era molt fort, cal remarcar que en superfície el vent era molt fluix, ja que només es va registrar una ratxa màxima de 21 km/h SE.


Posta de sol del passat diumenge 12 de juny, amb abundants núvols altocúmuls. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava.

Així mateix, si ens fixem en les temperatures màximes que van tenir lloc el passat diumenge 12 de juny al Baix Empordà, es pot comprobar com aquestes van baixar amb més o menys força a tot arreu, degut als núvols. Per exemple, a Castell d'Aro la màxima descendí 2,4ºC respecte el dissabte, a La Tallada d'Empordà va baixar 1,1ºC i a Monells baixà 0,4ºC. L'excepció apareix a Torroella de Montgrí, on la màxima va pujar 0,8ºC. A Palamós la màxima va baixar 1,5ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 26,2ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 21,2ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Per la banda de les mínimes, es pot veure com els valors van notar una certa pujada a totes les estacions meteorològiques, degut a la presència dels núvols.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va pujar 1,5ºC respecte el dissabte, a Torroella de Montgrí va ascendir 1,1ºC i a Monells pujà 0,6ºC. L'excepció apareix a Castell d'Aro, on la mínima va ser 0,5ºC més baixa que la del dia anterior. A Palamós la mínima va pujar 0,9ºC respecte el dia precedent.
Els 16,1ºC de Castell d'Aro van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 19,6ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 12 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 25,9ºC (17,2ºC)., Torroella de Montgrí 25,9ºC (17,9ºC)., La Tallada d'Empordà 25,6ºC (17,9ºC)., Monells 25,4ºC (16,2ºC)., Castell d'Aro 22,9ºC (16,1ºC).

Altres dades meteorològiques del passat diumenge 12 de juny del 2016 a Palamós., temperatura màxima 22,3ºC, mínima 19,6ºC. Vent: fins les 08:30h va bufar vent de component O, ONO i NO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del NE, ENE i E, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h vent del ESE, SE i S, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vent del SSE, S i SSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h vent del NO i NNO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima de vent 21 km/h SE. Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,17 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 0,94 metres a les 12:00h i de 0,59 metres a les 18:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 67%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)