Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 17 de maig del 2016

La pujada del nivell del mar engoleix cinc illes del Pacífic

Una de les illes esborrada del mapa degut a la pujada del nivell del mar.


Kale, Rapita, Rehana, Kakatina i Zollies. Aquests són els noms de cinc illes que han desaparegut completament en els darrers anys, segons informa un estudi publicat a la revista "Environmental Research Letters", on presenten la primera anàlisi dinàmica de costes de les Illes Salomó, un dels punts més amenaçats pel canvi climàtic de tot el planeta.

Investigadors de diverses universitats i institucions australianes, han utilitzat dades històriques i imatges preses per satèl·lit per analitzar més de trenta illes de la zona en un període de temps que va del 1947 fins al 2014.

Els resultats són més que preocupants ja que, a més de les cinc illes engolides per la pujada del nivell del mar, sis illes més segueixen perdent terreny de costa a un ritme accelerat durant les últimes dècades.


Llistat d'illes estudiades amb la superfície que han anat perdent al llarg dels darrers anys.


L'Illa de Hetaheta comptava amb 251.000 metres quadrats el 1947, en l'actualitat ha perdut un 62% del seu territori i segons els mesuraments realitzats el 2014, amb prou feines té 155.000 metres quadrats. Una cosa molt similar està tenint lloc a les illes Somogou o Nuatambu, les quals en les últimes dècades han perdut més d'un 50% del seu terreny davant l'imparable avanç de l'oceà.

La majoria d'aquestes illes no estaven habitades i tan sols s'utilitzaven com a llocs de pesca. No obstant això, altres illes com Nuatambu si que allotgen petites comunitats i els seus habitants s'han vist obligats a traslladar-se a illes veïnes davant la pèrdua de terreny.


Imatges de satèl·lit i imatge sobre el terreny on veiem dos exemples d'illes que han retrocedit.


Portem molt de temps escoltant als experts alertar sobre les serioses repercussions que el canvi climàtic comporta i, malauradament, cada vegada són més les evidències que no només el confirmen, sinó que empitjoren la situació.

El cas de Illes Salomó és especialment delicat. Situat al nord-oest de Papua Nova Guinea, l'arxipèlag de les Salomó està compost per gairebé mil illes que en les últimes dues dècades han vist com el nivell del mar pujava una mitjana d'entre 3 i 10 mil·límetres cada any ... un percentatge tres vegades més gran que en qualsevol altre part del món.

Segons els investigadors responsables de la publicació, estem davant el primer estudi científic que confirma de manera directa l'increment del nivell del mar, i el cas de les Illes Salomó representa un bon model pràctic dels riscos associats al canvi climàtic. Simon Albert i Alistair Grinham, dos dels científics responsables del treball, ho expliquen clarament a "Scientific American": "Les illes Salomó són un laboratori natural que serveix com a anticipació del que podem esperar a la resta del món. El que estem veient aquí es convertirà en la norma "


Mapa de diferents punts estudiats.


Per més informació:

Simon Albert, Javier X Leon, Alistair R Grinham, John A Church, Badin R Gibbes & Colin Woodroffe “Interactions between sea-level rise and wave exposure on reef island dynamics in the Solomon Islands”Environmental Research Letters, Volume 11, Number 5, Maig del 2016

Simon Albert, Alistair Grinham, et al. “Sea Level Rise Swallows 5 Whole Pacific Islands” Scientific American