Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 22 de maig del 2016

Canvi de temps transitori i dades del passat dijous 19 de maig

Mapa de superfície amb fronts d'avui diumenge. Veiem com arriba un front fred i una línia d'inestabilitat.


El temps relativament tranquil i càlid de les darreres jornades, voldrà experimentar una pausa durant avui diumenge i demà dilluns.
Degut al pas d'un sistema frontal acompanyat per un embossament d'aire fred en altura, amb isotermes de -20ºC a 500hPa, es preveu que avui diumenge a la tarda/vespre i fins a la nit, ens puguin arribar alguns ruixats de caràcter moderat que poden deixar al voltant de 5/10 mm a la nostre àrea. Aquestes precipitacions poden anar acompanyades per algun focus tempestuós un xic intens.

El vent bufarà amb component sud i sud-oest a 15 km/h de mitjana fins al vespre, a partir de llavors entraria vent de tramuntana fluixet en el nostre sector costaner, a uns 15 km/h de mitjana.
De cares a demà dilluns, l'ambient serà lleugerament més fresc que dies enrera, però la tramuntana desapareixerà al llarg del matí i, a més, es mantindran alguns núvols baixos.
A partir del dimarts les temperatures tornarien a remuntar, sobretot a l'interior, i el vent de garbí tornaria a fer acte de presència de forma moderada a la badia palamosina, sobretot a les hores centrals de la jornada.


Mapa de precipitació acumulada previst per avui diumenge. Veiem com pot ploure a la demarcació de Girona. La xifra que apareix ( 8 mm) només us l'heu d'agafar com a una "tendència" general, ja que de manera local poden caure forts ruixats a l'interior i prelitoral de Girona que arribin als 20 o 30 mm. 


Mapa de temperatures a 500hPa previst per avui diumenge. Es veu com ens creua un solc d'aire fred amb isotermes de -20ºC a 5660 metres d'altura, amb la qual cosa podrien crèixer tempestes, siguent més intenses a l'interior i prelitoral gironí que no pas a la costa.


En un altre ordre de coses, si mirem el temps que ja ha succeït es pot comprobar com el passat dijous 19 de maig, a Palamós el sol va ser car de veure.
Degut a la manca de vent destacable, la presència d'un lleuger rebuf i l'aire fred que entrà al darrera del front del dia anterior, la jornada es va presentar majoritàriament ennuvolada, degut a les condicions lleugerament inestables que propiciaren la formació d'una capa extensa de núvols baixos estratocúmuls i cúmuls embeguts, amb entre 6/8 i 8/8 Cu i Sc., aparició d'alguna tímida ullada de sol a primera hora del dia i al vespre.
Aquesta capa de núvols baixos, fins i tot, també va ser capaç de deixar-nos alguna roina o plugim inapreciable al matí., no obstant això, en alguns llocs encara es recolliren algunes dècimes de litre, amb 0,4 mm a Calonge-Mas Pallí o a Palafrugell, 0,2 mm a Verges o 0,1 mm a Calonge, entre d'altres registres.
Un altre dels efectes destacats d'aquest panorama nuvolós, va ser la notable baixada que experimentaren les temperatures màximes, sobretot a l'interior de la comarca, amb molts registres entre 5 i 6ºC més freds que els del dia anterior.


Cel tapat d'estratocúmuls el passat dijous a les 09:01h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


D'altre banda, si observem les temperatures màximes que tingueren lloc el passat dijous 19 de maig al Baix Empordà, es comproba com aquestes van baixar a tot arreu, amb més o menys intensitat, a causa del cel ennuvolat i la manca de vent de garbí.
Per exemple, a Monells la màxima va baixar 5,8ºC respecte el dimecres, a La Tallada d'Empordà va descendir 5,5ºC i a Torroella de Montgrí va baixar 3,6ºC respecte el dia anterior. A Palamós la màxima va baixar 1,0ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 20,6ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 17,4ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més curta.

Pel que fa a les temperatures mínimes, veiem com aquestes van pujar de manera general per culpa dels núvols. Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va pujar 2,8ºC respecte el dia abans, a Torroella de Montgrí pujà 2,4ºC i a Castell d'Aro la mínima va ascendir 0,2ºC respecte el dimecres. A Palamós la mínima també va pujar 0,2ºC respecte el dia anterior.
Els 10,1ºC de Monells van ser la mínima més freda de la jornada i els 14,0ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 19 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 19,6ºC (11,0ºC)., La Tallada d'Empordà 19,3ºC (12,3ºC)., Monells 18,9ºC (10,1ºC)., Torroella de Montgrí 18,9ºC (11,8ºC)., Castell d'Aro 18,9ºC (11,9ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dijous 19 de maig del 2016 a Palamós., temperatura màxima 17,7ºC, mínima 13,3ºC. Vent: fins les 07:30h va bufar vent de component ONO, NO i N, a 2/5 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent del NNO i NNE, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 10:30h vent del O, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 13:30h vent de direcció variable a 5 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent del OSO i SO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h vent del NE, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 19 km/h OSO. Estat de la mar amb mar arrisada., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,41 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,99 metres a les 12:00h i de 1,41 metres a les 20:00h), alçada màxima de l'onatge 4,3 metres a les 23:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 64%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel ennuvolat degut als estratocúmuls, el passat dijous a les 16:26h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)