Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 9 de maig del 2016

8 de maig: temps plujós, mar de fons i surfistes

Mar de fons, cel ennuvolat, boirines i surfistes ahir diumenge a La Fosca.


Tal com es preveia, ahir diumenge 8 de maig, a Palamós vàrem tenir un dia ennuvolat i plujós.
La nuvolositat generada pel llarg recorregut marítim de les isòbares i per la influència de la pertorbació que hi ha anclada a l'oest de la península, ens va deixar nombrosos plugims i algunes roines repartides al llarg de tota la jornada, però amb algunes pauses.
Els núvols nimbostrats foren més eficients durant la matinada i el matí, així com a primeres hores de la tarda, amb 5,6 mm recollits al Port Marina, 4,8 mm a La Fosca i 4,6 mm al centre del nucli antic de Palamós.

Altres dades de precipitació recollida ahir diumenge 8 de maig al Baix Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Les Olives 9,6 mm., Calonge-Mas Pallí 9,2 mm., Castell d'Aro 8,4 mm., Sant Feliu de Guíxols 8,0 mm., Calonge 7,9 mm., La Bisbal d'Empordà 7,7 mm., Verges 7,6 mm., Palafrugell 7,2 mm., Torroella de Montgrí 7,0 mm., Monells 6,5 mm., La Tallada d'Empordà 6,5 mm., Bellcaire d'Empordà 4,2 mm.

A part dels núvols nimbostrats, també aparegueren estratocúmuls i estrats baixos, 8/8 Ns, Sc i St. Els núvols estrats s'encarregaren que hi haguessin boires i boirines en els humils relleus costaners, a partir d'una alçada de 50 metres, afectant el cim del Puig del Molí de Vent o la part superior dels edificis més alts del Passeig del Mar.

L'altre portagonista destacat del panorama meteorològic d'ahir diumenge, va ser la presència d'una notable mar de fons d'entre llevant i xaloc, amb onatge al voltant dels 1,5 metres d'alçada.
Aprofitant que era un dia festiu i les bones condicions per a la pràctica del surf, la platja de La Fosca es va convertir en un autèntic pol d'atracció per nombrosos surfistes que gaudiren amb les ones, així com també algun practicant de pàdel surf.

D'altre banda, com molt bé podeu comprobar en el mapa inferior, per avui dilluns es preveu que les pluges de caràcter feble puguin acumular entre 5 i 10 mm a la nostre zona.
Acompanyant aquests plugims també es mantindrà la mar de fons, amb forta maror (ones de 1,5/2 metres). Tot això estarà amenitzat amb vent fluixet de llevant o xaloc i per un ambient fresc.
Per demà dimarts i pel que resta de setmana, les temperatures es continuaran mantenint molt a ratlla i, a més, no es descarta que en algun moment es puguin escapar quatre gotes més.


Mapa de pluja acumulada en 12 hores per avui dilluns. Veiem com poden caure entre 5 i 10 mm a la nostre zona.


Mar de fons i cel cobert de núvols baixos ahir diumenge a La Fosca.


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir diumenge 8 de maig al Baix Empordà, s'observa com aquestes van baixar uns 5ºC de mitjana cap a l'interior i uns 3ºC de mitjana a la costa, respecte a les registrades el dia abans, a causa del cel ennuvolat i a l'aire fresc que acompanyava les pluges.
En aquest sentit, els 17,1ºC de Bellcaire d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 15,1ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més curta.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van ser calcades a les assolides el dissabte, degut al cel ennuvolat i a la massa d'aire homogènia.
Els 11,2ºC de Monells van ser la mínima més freda del dia i els 14,4ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 8 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 16,5ºC (12,3ºC)., Castell d'Aro 16,5ºC (13,5ºC)., La Tallada d'Empordà 16,4ºC (12,6ºC)., Torroella de Montgrí 16,4ºC (12,9ºC)., Monells 16,3ºC (11,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 8 de maig del 2016 a Palamós., temperatura màxima 15,8ºC, mínima 14,1ºC. Vent: fins les 08:00h va bufar vent de component N, NNO i NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del ENE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h vent del E, ESE i SE, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 26 km/h E. Estat de la mar amb forta maror, mar de fons del ESE (ones de 1,5 metres)., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,64 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,41 metres a les 12:00h i de 1,17 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 3,05 metres a les 07:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1009hPa, mínima 1006hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 89%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més d'ahir diumenge a La Fosca, amb mar de fons, surfistes i el cel cobert de nimbostrats