Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 30 de maig del 2016

29 de maig: quatre gotes de matinada, matí assolellat i tarda de núvols als arrossars de Pals

La tarda ennuvolada d'ahir diumenge 29 de maig des dels arrossars de Pals, amb reflexos a l'aigua i l'arròs que ja va creixent.


Ahir diumenge 29 de maig, es pot afirmar que vàrem tenir una jornada dividida en dues meitats clarament diferenciades, amb un matí dominat pel sol i una tarda ennuvolada.
El temps assolellat que hi va haver al matí, va tenir com a contrapunt la formació de 4/8 Cu i Sc a primeres hores del dia, a més, durant la resta d'hores matinals i al migdia tan sols restaren entre 2/8 i 3/8 Cu i Sc.
El sol no va durar pas gaire, ja que degut a la presència d'un embossament d'aire fred en altura i la formació d'una àrea de convergència de vents, van crèixer algunes nuvolades de tarda que deixaren ruixats i tempestes cap al nord de la demarcació gironina, no obstant, a la nostre vila no va ploure, però el cel ennuvolat va dominar tota la tarda, amb entre 6/8 i 8/8 Cu i Sc. De cares al vespre els núvols es trencaren fins a quedar 3/8 Cu i Sc.

Aquest cel ennuvolat de la segona meitat de la jornada, el podeu veure clarament a la foto que obre aquest post i a les de més avall, les quals foren captades des dels arrossars de Pals.
Com es pot comprobar, els camps es comencen a negar i l'arròs ja comença a germinar i a crèixer, a més, la quietud que es respirava ajudava a crear bonics reflexos sobre l'aigua estancada.

Encara que a la tarda el temps va aguantar, durant la matinada el pas d'un front raquític va deixar-nos algun plugim, amb un total de 1,0 mm recollits en el centre del nucli antic de Palamós i 1,2 mm a La Fosca.
A la resta de la comarca tampoc hi va ploure gaire, encara que cap a l'extrem nord hi va arribar algun ruixat de resquitlló un xic més destacat durant la tarda.

Altres dades de precipitació caiguda ahir diumenge 29 de maig al Baix Empordà, segons Meteocat Meteoclimatic:

Les Olives 9,0 mm., Verges 4,6 mm., Bellcaire d'Empordà 2,8 mm., Calonge 1,5 mm., La Tallada d'Empordà 1,6 mm., Castell d'Aro 1,2 mm., Sant Feliu de Guíxols 1,0 mm., Palafrugell 1,0 mm., Torroella de Montgrí 0,6 mm., La Bisbal d'Empordà 0,1 mm.


Tarda de diumenge ennuvolada des dels arrossars de Pals, amb el massís del Montgrí a l'horitzó.


Imatge del radar meteorològic d'ahir diumenge a les tres i dotze minuts de la matinada, on veiem com plovia de forma feble.


Per avui a la tarda es preveu que tornin a crèixer algunes nuvolades cap a l'interior de Girona, degut al manteniment de l'embossament d'aire fred en altura, amb isotermes de -20ºC a 850hPa i a la formació d'una àrea de convergència de vents, amb vent humit de component sud i sud-est en superfície (capa d'humitat relativa al voltant del 85 % entre la superfície i els 300 metres d'alçada i del 75/80 % entre els 600/3000 metres d'alçada), a més, també hi haurà un CAPE de 600 J/kg.
A Palamós hem de preveu que de cares a la tarda/vespre es pugui escapar algun ruixat poc important, però de certa intensitat (entre 5 i 10 mm). El vent bufarà fluixet de component sud i est.


Restes de núvols baixos ahir diumenge al vespre, amb el creuer Artania atracat al port. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava. 

Canviant de tema, si comprobem les temperatures màximes que tingueren lloc ahir diumenge 29 de maig al Baix Empordà, es constata com totes elles van pujar amb major o menor intensitat.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va ascendir 2,2ºC respecte el dia abans, a Monells va pujar 1,5ºC i a Torroella de Montgrí va ser 0,1ºC més alta que la del dissabte. A Palamós la màxima va pujar 0,9ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 24,3ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 20,5ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més curta.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van tenir lloc a darrera hora del dia, en comptes de produir-se de matinada, a més, també van baixar a tot arreu. Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima va descendir 1,6ºC, a Monells també baixà 1,6ºC respecte el dia abans i a Castell d'Aro descendí 0,2ºC. A Palamós la mínima va ser 1,1ºC més baixa que la del dia anterior.
Els 10,3ºC de Monells van ser la mínima més freda del dia i els 15,4ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 29 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 24,3ºC (11,2ºC)., Monells 24,1ºC (10,3ºC)., La Tallada d'Empordà 23,7ºC (13,0ºC)., Castell d'Aro 23,5ºC (11,9ºC)., Torroella de Montgrí 22,2ºC (12,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 29 de maig del 2016 a Palamós., temperatura màxima 20,8ºC, mínima 14,8ºC. Vent: fins les 09:00h va bufar vent de component variable, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del E, ESE i ENE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del NE, NNE i ENE, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 24 km/h SSO (poc després de la mitjanit). Estat de la mar amb un xic de marejol al matí/migdia, no obstant, de cares al vespre hi havia maror, mar de fons del S., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 13:00h i de 1,05 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 2,03 metres a les 15:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 60%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Tarda de diumenge ennuvolada des dels arrossars de Pals. L'arròs ja comença a despuntar.


Mar de fons de migjorn apareguda ahir al vespre. Observeu l'onatge a l'esquerra de la imatge. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava.


L'arròs ja creix als arrossars de Pals., al fons veiem el massís del Montgrí sota un cel ennuvolat ahir diumenge a la tarda.