Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 28 de maig del 2016

26 de maig: sol i herba en abundància

L'abundància d'herba ens deixa imatges curioses, com aquestes ovelles pasturant fins i tot en un parc infantil.


El passat dijous 26 de maig, a Palamós es va mantenir la tranquil·litat meteorològica que ha dominat bona part de la setmana. Aquesta mansuetud en el temps, es pot veure alterada avui dissabte per un lleuger reforç de la marinada a partir del migdia, la qual podrà bufar a uns 10/15 km/h de mitjana fins la propera nit/matinada.
El vent de mar i l'augment nuvolós previst, seran l'anunci del pas d'un sistema frontal molt desgastat que podrà deixar algun ruixat poc important al llarg de la nit/matinada de dissabte a diumenge. Tot això anirà amenitzat per abundants núvols baixos fins al migdia.

Així mateix, abans no arribi aquest petit canvi de temps, cal remarcar que l'ambient assolellat que hi va haver el passat dijous es va veure una mica enterbolit al matí, degut a l'arribada de 4/8 o 6/8 Ci, Cs i Ac, juntament amb 2/8 o 3/8 Sc.
Al migdia/primeres hores de la tarda el cel es presentà asserenat, o amb tan sols 1/8 o 2/8 Ci, Ac i esteles d'avions, no obstant això, a partir de mitja tarda i al vespre es va produir un augment nuvolós molt destacat, amb 6/8 Ci, Cs i As, esteles d'avions i 2/8 Sc i St.

En un altre ordre de coses, com podeu veure a la foto que obre aquest post, les pluges del mes d'abril i les del mes de maig, combinades amb el temps assolellat, han fet crèixer de forma notòria diferentes espècies de plantes herbàcies a tot arreu on poden arrelar, la qual cosa ha facilitat que es puguin veure imatges certament curioses, com per exemple ovelles pasturant en un parc infantil de la població veïna de Calonge.


Temps assolellat el passat dijous a les 16:01h Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge


En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dijous 26 de maig al Baix Empordà, es pot comprobar com aquestes van baixar al voltant de dos graus cap a l'interior, degut a l'absència de vent de garbí, a més, a la costa les màximes van pujar lleugerament o es van mantenir sense canvis respecte el dia abans. Per exemple, a Monells la màxima descendí 2,3ºC respecte el dia anterior i a La Tallada d'Empordà va baixar 2,0ºC, per contra, a Castell d'Aro va ascendir 0,7ºC. A Palamós la màxima no va variar gens respecte el dimecres.
En aquest sentit, els 25,6ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 19,8ºC de Bellcaire d'Empordà van ser la màxima més baixa.

Per la banda de les mínimes, podem comprobar com aquestes van experimentar comportaments diferents segons l'indret.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va baixar 1,8ºC respecte el dimecres, a La Tallada d'Empordà va pujar 0,1ºC i a Castell d'Aro no va canviar respecte el dia anterior. A Palamós la mínima va baixar 0,8ºC respecte el dia precedent.
Els 11,4ºC de Monells van ser la mínima més freda de la jornada, per contra, els 15,4ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 26 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 23,1ºC (11,4ºC)., La Tallada d'Empordà 22,9ºC (13,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 22,2ºC (12,9ºC)., Castell d'Aro 21,8ºC (12,9ºC)., Torroella de Montgrí 20,8ºC (12,5ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dijous 26 de maig del 2016 a Palamós., temperatura màxima 20,2ºC, mínima 15,4ºC. Vent: fins les 12:00h va bufar vent de component N, NNO i NNE, a 10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del N, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 29 km/h N. Estat de la mar amb mar arrissada o un xic de marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h i de 0,82 metres a les 18:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 66%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


La posta de sol del passat dijous 26 de maig amb abundants núvols alts i mitgencs. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava


Ovelles pasturant al bell mig d'un parc infantil invadit per l'abundant herba que ha crescut aquesta primavera.