Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 25 de maig del 2016

23 de maig: la calma retorna després de la tempesta

Núvols estratocúmuls apareguts el passat dilluns al vespre. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós)


Tal com es preveia, el passat dilluns 23 de maig, a Palamós vàrem tenir un dia molt més tranquil (meteorològicament parlant) que no pas el diumenge, almenys arran de costa, ja que mar endins encara hi havia forta maror degut a la tramuntana que afectava el golf de Lleó.

Després del sobtat canvi de temps que es va donar el diumenge a la tarda, degut a l'arribada d'una cèl·lula tempestuosa, el primer dia de la setmana es va mostrar poc càlid., de fet, les màximes més elevades tan sols es van enfilar fins als 20ºC cap a l'interior de la comarca. Malgrat aquest fet, la baixada de temperatures es va notar de forma molt important a primera hora del matí, sobretot a l'interior del Baix Empordà, gràcies a unes temperatures mínimes que ens deixaren uns valors quasi d'hivern, com ho demostren els 6,4ºC que van registrar-se a Monells.
El cel estrellat que hi va haver de matinada ajudà a fer baixar el mercuri, tot i que la presència d'aire de tramuntana va frenar una mica el termòmetre en la seva caiguda lliure. Sens dubte, amb aquests contrastos de temperatures els refredats podran estar a l'ordre del dia.

En un altre ordre de coses, també s'ha de remarcar que la jornada fou plenament assolellada, però aquest fet va servir de ben poc alhora de fer pujar la temperatura diürna.
A primera hora del dia ens vàrem llevar amb només 1/8 o 2/8 Ci, juntament amb 2/8 o 3/8 Sc. Al llarg del matí la situació no va variar, però a partir del migdia va formar-se algun altre núvol baix passatger, amb 3/8 Cu i Sc.
Durant la tarda el sol va continuar sent el protagonista, però poca estona abans de la posta de sol els núvols baixos anaren clarament a més, fins a deixar-nos entre 4/8 i 6/8 Sc (vegeu imatges).


Temps assolellat amb algun núvol decoratiu el passat dilluns al migdia. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


En un altre ordre de coses, si mirem les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dilluns 23 de maig al Baix Empordà, es pot comprobar com els registres encara van notar la refrescada produïda el diumenge a la tarda, ja que aquests van descendir a tot arreu amb major o menor intensitat. Per exemple, a Monells la màxima descendí 4,6ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà va baixar 3,8ºC i a Castell d'Aro va descendir 1,9ºC. A Palamós la màxima va baixar 1,5ºC respecte el diumenge.
En aquest sentit, els 21,4ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 17,0ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Per la banda de les mínimes, es pot visualitzar com totes elles van anar clarament a la baixa respecte el dia abans, degut a l'entrada d'aire fred que es va produir després del pas del sistema frontal del diumenge.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va baixar 3,3ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà va descendir 2,9ºC i a La Bisbal d'Empordà va devallar 2,0ºC. A Palamós la mínima va baixar 1,6ºC respecte el dia abans.
Els 6,4ºC de Monells van ser la mínima més freda de la jornada, per contra, els 11,3ºC de Palamós i de Sant Feliu de Guíxols foren les mínimes més elevades. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 23 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 20,1ºC (7,3ºC)., La Tallada d'Empordà 20,1ºC (7,9ºC)., Monells 20,0ºC (6,4ºC)., Torroella de Montgrí 20,0ºC (7,9ºC)., Castell d'Aro 18,8ºC (8,2ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dilluns 23 de maig del 2016 a Palamós., temperatura màxima 18,4ºC, mínima 11,3ºC. Vent: fins les 09:00h va bufar vent de component N, NNO i NO, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció variable, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h vent del E, ESE i SE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h vent de component ONO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 23 km/h ESE. Estat de la mar amb un xic de marejol., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,88 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,41 metres a les 12:00h i de 0,94 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 4,53 metres a les 03:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 50%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Núvols baixos abundants el passat dilluns 23 de maig a la posta de sol. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)