Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 22 de maig del 2016

20 de maig: un dia de forta insolació, amb minves i mar transparent

Temps assolellat, mar transparent, gent a la platja i algun altocúmul decoratiu el passat divendres 20 de maig a La Fosca. Foto mostrada al temps del canal 3/24.


El passat divendres 20 de maig, la situació meteorològica va estar dominada per les altes pressions i es va mostrar completament aliena al canvi de temps que ens afecta avui diumenge.
Tal com podeu veure en el recull d'imatges que vaig poder captar al migdia, la mar plàcida i el fet que els nostres baròmetres assenyalessin una pressió atmosfèrica màxima de 1021hPa, va fer descendir el nivell del mar fins a deixar veure les algues més superficials assecant-se al sol.

Juntament amb les minves, l'aigua del mar també presentava una gran transparència que mostrava el fons marí, com si aquest estigués cobert amb un vidre.
La bonança experimentada i l'ambient plenament assolellat, portaren un nombrós públic cap a la platja (sobretot turistes estrangers que mostraven la pell blanca), el qual espero que anés amb compte alhora de prendre el sol, ja que en aquestes dates la radiació solar és igual d'intensa que a principis d'agost, però com que la calor no és gaire forta i sempre sol bufar brisa fresqueta del mar, no ens adonem que la pell pot patir cremades solars. Vegeu la següent notícia: http://www.ccma.cat/324/el-sol-de-maig-crema-mes-que-a-lagost/noticia/1731792/

Predicció de l'índex UVI: http://www.meteocat.com/prediccio/uvi


El dia radiant que vàrem tenir el passat divendres 20 de maig, amb l'aigua del mar cristal·lina a La Fosca i gent parant el sol a la platja. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3


El nivell del mar més baix del normal degut a l'elevada pressió atmosfèrica del passat 20 de maig a la zona de cala s'Alguer.


Canviant de tema, si ens fixem en les temperatures màximes que tingueren lloc el passat divendres 20 de maig al Baix Empordà, s'observa com aquestes van pujar de forma important degut al temps assolellat.
Per exemple, a Monells la màxima va pujar 4,1ºC respecte el dijous, a La Bisbal d'Empordà va ascendir 3,4ºC i a Torroella de Montgrí va pujar 3,0ºC. A Palamós la màxima pujà 1,5ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 23,6ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 16,2ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més fresca.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van tenir comportaments diferents segons el lloc. Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va pujar 1,4ºC respecte el dijous, a La Tallada d'Empordà va descendir 0,6ºC i a La Bisbal d'Empordà no va variar. A Palamós la mínima va ser 1,7ºC més alta que la del dia anterior.
Els 10,4ºC de Monells van ser la mínima més freda del dia i els 15,0ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 20 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 23,0ºC (10,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 23,0ºC (11,0ºC)., Torroella de Montgrí 21,9ºC (13,2ºC)., La Tallada d'Empordà 21,8ºC (11,7ºC)., Castell d'Aro 20,3ºC (12,4ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 20 de maig del 2016 a Palamós., temperatura màxima 19,2ºC, mínima 15,0ºC. Estat del cel: al matí i al migdia aparició de 1/8 o 2/8 Ac., a la tarda i al vespre cel serè, però amb un xic de mala visibilitat abans de la posta de sol per la presència de calitja.
Vent: fins les 03:00h va bufar vent de component NE, NO i NNO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 10:30h vent del SE, E i ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h vent del SO i SSO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h vent del OSO i O, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 34 km/h SSO. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,64 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,17 metres a les 12:00h i de 0,59 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,13 metres a les 05:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 58%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


El dia radiant que vàrem tenir el passat divendres 20 de maig, amb l'aigua del mar cristal·lina a La Fosca i gent parant el sol a la platja. Foto mostrada al temps de Meteocat tv.


El nivell del mar més baix del normal degut a l'elevada pressió atmosfèrica del passat 20 de maig, deixava veure les algues que es troben a prop de la superfície a La Fosca.