Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 15 de maig del 2016

13 de maig: una tempesta descafeïnada deixa quatre gotes més

Cel amenaçador amb cúmuls gruixuts el passat divendres a les 15:04h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


La dita que diu "Pel maig, cada dia un raig" es va complir una vegada més el passat divendres dia 13. De totes maneres, a Palamós podem afirmar que aquest refrany es podria canviar lleugerament, ja que en comptes d'un raig tan sols va caure un rajolí (per no perdre el costum), amb 2,8 mm al centre del nucli antic de Palamós i 3,0 mm a La Fosca.

La inestabilitat de la darrera setmana ens va deixar uns altres indicis de la seva presència a primeres hores del matí, gràcies a l'aparició dels típics altocúmuls o cel amb cabretes 3/8 o 4/8 Ac, tot això dins un context de temps assolellat.
Una vegada més, la forta insolació que es dóna en aquestes dates i l'aire fred que li agradat quedar-se entre nosaltres, per culpa de l'índex AO negatiu (recordem que la presència d'altes pressions a la zona polar incrementa de forma molt important les possibilitats que ens afectin entrades d'aire fred i pertorbacions). Vegeu el següent mapa de pressió en superfície. S'observa com a la zona de Groenlàndia i Islàndia es veu afectada per un anticicló el passat divendres. Aquesta situació s'ha anat allargant en els darrers dies.


Mapa de pressió en superfície del passat divendres. Veiem altes pressions a sobre de Groenlàndia i Islàndia, però nosaltres ens veiem afectats per baixes pressions i aire fred en altura que ens deixen un panorama inestable.


Els altocúmuls de primeres hores del matí ràpidament deixaren pas al creixement de bonics cúmuls, fins ocupar entre 4/8 o 6/8 Cu al migdia, juntament amb 5/8 Ci i Cs.
Una de les tempestes que anaren creixent cap al prelitoral i interior de Girona, va arribar de manera molt desgastada fins a Palamós a primeres hores de la tarda, deixant-nos pluja feble i aparat elèctric en forma d'alguns llampecs i algun llamp amb soroll no gaire intens 8/8 Cb.
La pluja durà poca estona, però el cel es va mantenir ennuvolat fins al vespre, amb 7/8 o 8/8 Cu i Sc.

Pluja caiguda el passat divendres 13 de maig al Baix Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Castell d'Aro 16,1 mm., Monells 14,1 mm., Torroella de Montgrí 13,3 mm., La Bisbal d'Empordà 12,6 mm., Sant Feliu de Guíxols 7,0 mm., Calonge-Mas Pallí 6,2 mm., Verges 4,8 mm., La Tallada d'Empordà 2,7 mm., Calonge 2,3 mm., Palafrugell 2,0 mm., Bellcaire d'Empordà 1,2 mm., Les Olives 0,8 mm.


Imatge del radar meteorològic del passat divendres a les 16:06h. Font: Meteocat


Mapa de llamps del passat divendres. Un cop més veiem com les tempestes més fortes queden lluny de Palamós. Font: Meteocat


Aquest temps fresc i inestable de la darrera setmana, sembla que avui diumenge es voldrà acomiadar amb el creixement de nou d'algunes nuvolades, amb possibilitats que puguin caure quatre gotes a l'interior de Girona. No obstant això, l'anticicló de les Açores vol arribar en forma de falca, la qual cosa pot propiciar l'entrada de vent sec de tramuntana.
El vent del nord pot bufar fluixet a la nostre zona entre avui a la tarda i el dimecres, però no acabarà de fer net del tot, ja que es podrien formar estratocúmuls que  alguns moments poden arribar a tapar el cel.


Cortina de pluja enterbolint el paisatge el passat divendres a les 16:02h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc el passat divendres 13 de maig al Baix Empordà, s'observa com el mercuri va experimentar comportaments diferents segons l'estació meteorològica., per exemple, a Castell d'Aro i a Torroella de Montgrí la màxima pujà 0,1ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà va descendir 1,1ºC i a La Bisbal d'Empordà baixà 1,5ºC.
A Palamós la màxima va ser 0,3ºC més alta que la del dijous.
En aquest sentit, els 21,4ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 17,7ºC de Palamós van ser la màxima més curta.

Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van pujar a tot arreu de forma clara, comparades amb les del dia anterior. Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima ascendí 4,2ºC, a Monells va pujar 3,6ºC i a Castell d'Aro la mínima fou 2,3ºC més alta que la del dijous. A Palamós la mínima va pujar 2,5ºC respecte el dia abans.
Així doncs, els 8,9ºC de Monells van ser la mínima més freda del dia i els 12,8ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 13 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 20,7ºC (8,9ºC)., Torroella de Montgrí 20,6ºC (11,2ºC)., La Tallada d'Empordà 20,2ºC (10,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 20,1ºC (9,7ºC)., Castell d'Aro 19,6ºC (10,3ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 13 de maig del 2016 a Palamós., temperatura màxima 17,7ºC, mínima 12,7ºC. Vent: fins les 08:00h va bufar vent de component NO, a 2 km/h de mitjana o hi va haver calma., a partir de llavors vent de direcció variable, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 10:00h vent del S, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h va bufar vent del S i SSO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h vent del S i SO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h vent del S i SSO, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 37 km/h SSO. Estat de la mar amb maror., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,52 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,17 metres a les 13:00h i de 1,05 metres a les 20:00h), alçada màxima de l'onatge 2,34 metres a les 05:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1009hPa, mínima 1004hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 65%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 imatges més del cel variable que hi va haver el passat divendres


Creixement de cúmuls el passat divendres a les 11:02h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


Aparició d'altocúmuls i temps assolellat el passat divendres a les 08:01h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)