Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 12 de maig del 2016

10 de maig: mar de llevant, boira, pluja de fang i asperatus

Mar de llevant a la cala de Morro del Vedell el passat dimarts al matí. Foto mostrada al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya


El passat dimarts 10 de maig, a Palamós vàrem començar la jornada ben emboirats. La boira que ja havia aparegut durant la matinada es va mantenir fins a primera hora del dia, reduïnt de manera molt important la visibilitat, no obstant això, al cap de poca estona es va dissipar ràpidament.
En aquesta ocasió, el gran banc de boira d'advecció va avançar cap a terra gràcies a la presència de vent fluix de component sud, a més, la gran humitat ambiental com a resultat de les pluges caigudes el dia anterior, ajudà a mantenir aquest fenomen sobre la nostre vila.


Imatge de satèl·lit del passat dimarts a les cinc de la matinada, on veiem l'extens banc de boira d'advecció que hi havia al golf de Lleó.


Així doncs, de bon matí s'observaren 8/8 St, però quan la boira va marxar es va veure el cel tapat per un capa de núvols alts 6/8 Ci i Cs, amb resol i la formació d'un tènue parheli. A partir del migdia el núvols es van fer més espessos fins a deixar el cel ennuvolat 8/8 Ac, As i Sc.

El moviment en relació a l'estat del cel encara no havia acabat aquí, ja que a partir de primeres hores de la tarda es van observar algunes virgues i també començaren a caure plugims intermitents que es van anar repartint durant tota la tarda, amb 8/8 As, Ac, Sc i Cu. Com a curiositat cal remarcar l'aparició d'uns bonics estratocúmulus undulatus asperatus.
Les precipitacions de caràcter feble van portar altre vegada una pluja de fang que embrutà encara més els cotxes.

Amb l'arribada del vespre la pluja augmentà un xic d'intensitat., en total, al llarg de la jornada es van recollir 2,8 mm al centre del nucli antic de Palamós i 2,6 mm a La Fosca.


Boira observada el passat dimarts a primera hora del matí i mar de fons.


Altres dades de precipitació recollida el passat dimarts 10 de maig al Baix Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Calonge 6,7 mm., Torroella de Montgrí 5,3 mm.,  La Bisbal d'Empordà 5,1 mm., Bellcaire d'Empordà 5,0 mm., Calonge-Mas Pallí 4,8 mm., La Tallada d'Empordà 4,7 mm., Monells 4,5 mm., Les Olives 4,4 mm., Sant Feliu de Guíxols 4,0 mm., Verges 4,0 mm., Castell d'Aro 3,6 mm., Palafrugell 3,4 mm.,


Mar de fons de llevant i boirines el dimarts al matí a La Fosca. Foto mostrada al temps de Meteocat tv.


Un altre dels aspectes destacats del temps que vàrem tenir el passat dimarts a Palamós, va ser la notable mar de llevant que es podia observar a la nostre costa. Com podeu veure a les fotografies captades a primeres hores del dia, la ressaca es mostrava en forma d'onades que arribaren als dos metres o dos metres i mig d'alçada. Mar endins, al davant del cap de Begur, la boia meteorològica assenyalava un onatge significant de 2,23 metres a les 07:00h, de 1,88 metres a les 13:00h i de 1,29 metres a les 20:00h, amb una alçada màxima que arribà fins als 4,84 metres a la una de la matinada.
Com podeu comprobar, amb el pas de les hores el temporal va anar clarament a la baixa, i al vespre tan sols quedava de maror a forta maror, ones d'entre 1 i 1,5 metres.


Curiosos estratocúmulus undulatus asperatus observats el passat dimarts a la tarda.


Pluja de fang caiguda el passat dimarts. Els cotxes es van embrutar de nou.


En relació a les temperatures màximes que tingueren lloc el passat dimarts 10 de maig al Baix Empordà, es veu com aquestes van pujar de forma important degut a la presència del sol al matí/migdia i a l'enretirada de l'aire fresc. En general, els valors foren entre 5 i 7ºC més elevats que els del dia abans, malgrat tot, a Palamós la màxima "només" va pujar 2,9ºC respecte el dilluns.
En aquest sentit, els 23,2ºC de Les Olives i de Bellcaire d'Empordà van ser les màximes més altes del dia, en canvi, els 18,7ºC de Palamós van ser la màxima més curta.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van tenir lloc al final de la jornada i els registres devallaren entre 3 i 5ºC comparats amb els del dia abans.
Els 9,1ºC de Monells van ser la mínima més freda del dia i els 12,7ºC de Bellcaire d'Empordà i de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 10 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 22,9ºC (9,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 22,9ºC (10,0ºC)., La Tallada d'Empordà 22,8ºC (10,3ºC)., Torroella de Montgrí 22,3ºC (11,1ºC)., Castell d'Aro 20,7ºC (10,8ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dimarts 10 de maig del 2016 a Palamós., temperatura màxima 18,7ºC, mínima 12,6ºC. Vent: fins les 09:00h va bufar vent de direcció S i SSO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del S i SSE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h vent del S i SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent de direcció variable, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27 km/h S. Pressió atmosfèrica màxima 1010hPa, mínima 1005hPa. Humitat relativa màxima 98%, mínima 68%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


3 fotos més del passat dimarts, amb boira i mar de fons a primera hora del matí