Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 10 d’abril del 2016

8 i 9 d'abril: primavera canviant

Temps assolellat i marejol ahir dissabte a primeres hores de la tarda des de cala Estreta, amb gent a la platja parant el sol.


Ahir dissabte 9 d'abril, tot i que el vent no va ser especialment intens a Palamós, el fet que tingués procedència marítima va mantenir el termòmetre contingut, amb una màxima de només 15,6ºC, però cap a l'interior de la comarca el mercuri va fregar els 19ºC de màxima.
Com podeu veure, la temperatura al migdia fou relativament agradable i va portar força gent cap a les platges i cales de la nostre vila, però a primera hora del matí la situació era molt diferent.
Com a conseqüència de l'entrada d'aire fred que es va donar el dia anterior, es van produir unes mínimes quasi hivernals, amb els 1,0ºC de Monells com a dada més cridanera.

L'altre aspecte destacat de la jornada d'ahir, a part del temps assolellat, fou la formació d'un núvol de tempesta o Cumulonimbus mar endins, el qual va deixar un bonic espectacle en forma de llampegades a la llunyania, tot això coincidint amb el punt de la mitjanit de divendres a dissabte.

Així mateix, per avui diumenge i en les jornades següents s'ha de destacar que a les hores centrals del dia tindrem vent de garbí moderat, amb la qual cosa el termòmetre continuarà bastant a ratlla, amb una sensació de fresca i humitat força desagradable a prop del mar.


Aparició de núvols estratocúmuls cap a l'oest ahir dissabte a la posta de sol. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


Mapa de llamps d'ahir dissabte. Veiem descàrregues elèctriques al damunt del mar coincidint amb la mitjanit de divendres a dissabte.


Temps assolellat i altocúmuls modelats pel vent en altura ahir dissabte a les 10:00h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


En un altre ordre de coses, si ens fixem en les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dissabte 9 d'abril al Baix Empordà, es veu com aquestes van baixar lleugerament a la costa i meitat sud,, però pujaren amb força a l'interior i meitat nord. Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va descendir 0,6ºC respecte el dia abans, però a La Tallada d'Empordà va pujar 3,0ºC i a Torroella de Montgrí va ascendir 2,2ºC. A Palamós la màxima va baixar 0,1ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 19,4ºC de Les Olives i de La Bisbal d'Empordà van ser les màximes més altes del dia, en canvi, els 14,9ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, aquestes van baixar de forma notòria a l'interior degut a varis factors: l'aire fred que entrà el dia abans, al cel estrellat i l'absència de vent. Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va baixar 4,6ºC respecte el divendres, a Torroella de Montgrí va descendir 4,1ºC, a Monells la mínima va baixar 4,0ºC respecte el divendres i a Castell d'Aro va descendir 2,4ºC. A Palamós la mínima fou 0,8ºC més baixa que la del dia abans.
Els 1,0ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 7,4ºC de Palamós foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dissabte 9 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 19,4ºC (1,6ºC)., Monells 19,3ºC (1,0ºC)., La Tallada d'Empordà 19,2ºC (2,8ºC)., Torroella de Montgrí 17,8ºC (4,8ºC)., Castell d'Aro 16,1ºC (3,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 9 d'abril del 2016 a Palamós., temperatura màxima 15,6ºC, mínima 7,4ºC. Estat del cel: al matí sol i entre 2/8 i 4/8 Ci i Ac., al migdia i a la tarda cel serè o només entre 1/8 i 2/8 Ci i Ac., al vespre aparició de Sc cap a l'horitzó de ponent. Vent: fins les 11:00h va bufar vent de direcció variable, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del S, SSO i SSE, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vent del E, SE i SSE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h vent del S i SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del ONO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27 km/h SSE. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 2,46 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,76 metres a les 13:00h i de 1,17 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 3,91 metres a les 09:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 79%, mínima 42%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


La tarda primaveral i florida del passat divendres 8 d'abril a les Gavarres, amb nuvolades al fons.


Per finalitzar el resum meteorològic dels dos últims dies, tan sols falta comentar que el passat divendres 8 d'abril, el pas d'un important embossament d'aire fred en altura i d'una línia d'inestabilitat, varen crear unes condicions inestables que van fer crèixer abundant nuvolositat de desenvolupament vertical.
Els cúmuls que ens cobriren el cel durant la matinada i primeres hores del dia, van anar descarregant petits ruixats intermitents i plugims que deixaren un total de 2,0 mm en el centre del nucli antic i 4,2 mm a La Fosca.
Acompanyant aquestes febles precipitacions, es va poder notar una marcada sensació de fresca o de fred al llarg del matí, degut a l'aire fred que es desplomà amb la pluja i el vent moderat de component nord que bufava, a més, també cal tenir present que les precipitacions foren en forma de neu al Pirineu i al Montseny a cotes d'uns 1000 metres, com a senyal inequívoc d'entrada d'aire fred.

Més detalladament, fins a migdia es pot dir que el sol no va aparèixer, o en tot cas només es va veure alguna escletxa esporàdica., en total es van observar entre 7/8 i 8/8 As, Cu, Sc i St. A partir del migdia/primeres hores de la tarda la nuvolositat va quedar de forma residual i es va poder gaudir d'algunes hores de sol, amb entre 2/8 i 3/8 Cu i Sc, però abans de la posta de sol els núvols van anar a més, amb 6/8 Cu i Sc, alguna virga o petit plugim inapreciable. De cares al vespre/nit els núvols van tornar a desaparèixer.

Com podeu veure en el recull d'imatges captades a Romanyà de la Selva a primeres hores de la tarda, el temps que hi va haver el passat divendres és un exemple molt clar de la meteorologia canviant que caracteritza la primavera, on en un mateix dia podem tenir de tot: nuvolades, ruixats i  ambient fred, però també hi pot haver sol i estampes florides.


Imatge del radar meteorològic del passat divendres a les quatre de la matinada. Veiem precipitacions a la nostre àrea.


Altres dades de precipitació recollida el passat divendres al Baix Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Calonge 6,7 mm., Calonge-Mas Pallí 6,0 mm., Sant Feliu de Guíxols 4,0 mm., Castell d'Aro 3,6 mm., Monells 2,6 mm., La Bisbal d'Empordà 2,0 mm., Les Olives 1,8 mm., Palafrugell 1,8 mm., La Tallada d'Empordà 1,5 mm., Verges 1,4 mm., Torroella de Montgrí 0,3 mm., Bellcaire d'Empordà 0,2 mm.


Camp florit amb nuvolades a l'horitzó el passat divendres a la tarda a Les Gavarres.


Cel tapat observat el passat divendres a les 11:04h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


Cúmuls amenaçadors observats el passat divendres a les 18:02h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


D'altre banda, si mirem les temperatures màximes que tingueren lloc el passat divendres 8 d'abril al Baix Empordà, es veu com aquestes van baixar entre 2 i 4ºC respecte el dia abans. Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va ser 4ºC més baixa que la del dijous, a La Tallada d'Empordà va descendir 3,3ºC i a Castell d'Aro va baixar 1,7ºC. A Palamós la màxima va descendir 2ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 17,3ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 14,3ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a màxima més baixa de la jornada.
Per la banda de les mínimes, s'observa com aquestes van tornar a produir-se a darrera hora del dia i, a més, els valors van tenir comportaments diferents segons el lloc. Per exemple, a Monells va ascendir 2,1ºC respecte el dia anterior i a La Tallada d'Empordà va pujar 0,9ºC, en canvi, a Torroella de Montgrí va descendir 1,4ºC i a Castell d'Aro la mínima va baixar 2ºC respecte el dijous. A Palamós la mínima va ser 3ºC més baixa que la del dia abans.
Els 5,0ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 8,2ºC de Palamós foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 8 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 16,9ºC (6,1ºC)., Castell d'Aro 16,7ºC (5,8ºC)., Monells 16,4ºC (5,0ºC).,  La Tallada d'Empordà 16,2ºC (7,4ºC)., Torroella de Montgrí 15,6ºC (8,9ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 8 d'abril del 2016 a Palamós., temperatura màxima 15,7ºC, mínima 8,2ºC. Vent: fins les 08:00h va bufar vent de direcció N i NNO, a 20/25 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NO i ONO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 10:00h vent del NO i ONO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h vent en calma o vent del OSO a 2/5 km/h., a partir de les 13:00h vent del N i NNO, a 20/25 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h vent de direcció variable, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent de direcció variable a 5 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent en calma o vent de direcció variable a 2 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 56 km/h N (61 km/h a La Fosca). Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maregassa (onatge sig. de 3,52 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 3,05 metres a les 12:00h i de 2,93 metres a les 19:00h)., alçada màxima de l'onatge 6,02 metres a la 01:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 83%, mínima 32%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Fotos del temps primaveral del passat divendres a Les Gavarres