Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 18 d’abril del 2016

17 d'abril: cel variable i el garbí s'absenta

El front va deixar el cel tapat ahir diumenge a les vuit del matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


Ahir diumenge 17 d'abril, el pas de les restes d'un sistema frontal entre la matinada i primera hora del matí, va provocar que el dia comencés ennuvolat i, fins i tot, també va caure alguna gota inapreciable.
El pas del front i la presència de vent intens del sud-oest en altura, el qual assolia una velocitat de 60 nusos a uns 5500 metres, van fer que la nuvolositat fos molt variable, però tot això amb un domini del temps assolellat que va fer pujar les màximes fins als 26,3ºC a Fogars de la Selva, 26,3ºC a Vilobí d'Onyar, 25,5ºC a Santa Coloma de Farners o 25,0ºC a Fornells de la Selva. Dades de Meteocat

En concret, de bon matí hi havien entre 6/8 i 8/8 Cu i Sc, petit plugim inapreciable. Tot i el cel tapat amb el que començà el dia, amb el pas de les hores els núvols van marxar mar enllà, fins a deixar-nos un matí assolellat, amb cel serè a la nostre vertical i algun altocúmul lenticular 1/8 o 2/8 mirant cap a la banda de ponent. A partir del migdia/primeres hores de la tarda, els núvols augmentaren de nou amb el creixement de cúmuls decoratius i l'arribada de núvols mitgencs, amb entre 3/8 i 4/8 Ac, a més de 3/8 o 4/8 Cu i Sc.
Aquests núvols no duraren gaire, ja que abans de la posta de sol tan sols van quedar 2/8 Ac i 2/8 Sc.

L'altre paràmetre meteorològic destacat de la jornada va ser la no-aparició de la típica garbinada de tarda, ja que en aquest cas el vent predominant fou de component N, NNE i NE a 10 km/h de mitjana.

Com veieu, tot i que el sistema frontal d'ahir diumenge va passar amb més pena que glòria, amb una mica de sort aquesta setmana que hem encetat ens podria portar una mica de pluja. El pas d'un embossament d'aire fred en altura, pot facilitar el creixement d'algunes nuvolades durant el proper dijous, amb possibilitats altes que pugui caure algun ruixat acompanyat de tempesta a la nostre zona.


Sol i altocúmuls lenticulars vistos ahir al migdia mirant cap a l'oest. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge) 


Així mateix, si ens fixem en les temperatures màximes que tingueren lloc ahir diumenge 17 d'abril al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar un descens general, a causa de la desaparició del vent de garbí i a l'entrada d'un xic d'aire fresc. Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va baixar 5,1ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà va descendir 3,6ºC i a Castell d'Aro va baixar 1,0ºC. A Palamós la màxima va ser 1,8ºC més baixa que la del dissabte.
Els 24,4ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 18,4ºC de Palamós es quedaren com a màxima més baixa de la jornada.
Per la banda de les mínimes s'observa com els valors van pujar a tot arreu degut al cel ennuvolat de la matinada, no obstant, abans de la mitjanit van patir una baixada clara, donant-se els registres definitius en aquella hora., per exemple, a Castell d'Aro la mínima va descendir 3,2ºC respecte el dia abans, a Monells va baixar 5,4ºC i a La Bisbal d'Empordà va descendir 3,6ºC., per contra, a Palamós la mínima va ser 2,0ºC més elevada que la del dissabte.
Els 6,4ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 15,0ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 17 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 23,1ºC (6,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 22,8ºC (8,8ºC)., Castell d'Aro 22,2ºC (9,3ºC)., La Tallada d'Empordà 21,5ºC (9,7ºC)., Torroella de Montgrí 19,2ºC (8,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 17 d'abril del 2016 a Palamós., temperatura màxima 18,4ºC, mínima 13,6ºC. Vent: fins les 08:30h hi va haver vent en calma o va bufar vent de direcció ONO a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del SSO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 10:30h vent del SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h vent del N, NNE i NE, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 34 km/h SSO (poc després de la mitjanit). Estat de la mar amb marejol, mar de fons del SSO., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,05 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,82 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,03 metres a les 07:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 61%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cúmuls decoratius i altocúmuls observats ahir diumenge a les 16:08h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)