Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 12 d’abril del 2016

11 d'abril: arribada de falcíes (Apus apus) i Cirrus vertebratus



Ahir dilluns 11 d'abril, el vents de component sud que bufen sobre el Mediterrani, han facilitat l'arribada dels primers estols de falcíes, ocells altrament coneguts com a falciots negres (Apus apus), tal com podeu veure en el vídeo que vaig gravar ahir al vespre.
Tot i que ja fa més de tres setmanes que van començar arribar les primeres orenetes comunes (Hirundo rustica), ahir dilluns a Palamós ja es van començar a veure algunes falcíes.
Aquestes aus realitzen una migració èpica que les porta a recòrrer més de 5.000 quilòmetres, des del sud d'Àfrica fins a la nostre àrea geogràfica per criar, tot atravessant el desert del Sàhara i el mar Mediterrani, tota una proesa.

El falciot negre (Apus apus) és el falciot més corrent al nostre país, sobretot en el medi urbà. S'alimenta d'insectes que caça al vol i, com tots els falciots, que són les aus més adaptades a la vida aèria, pràcticament passa la vida a l'aire, on no només caça, sinó que fins i tot hi dorm i s'aparella. Només es para en l'època de reproducció, per fer el niu i criar els pollets.

Té les ales molt llargues, en proporció a la mida del cos, i poc articulades, i té les potes molt curtes, que li serveixen només per agafar-se quan aterra vora el niu, que sol construir en cavitats naturals de parets rocoses o en buits dels edificis. El falciot comú s'alimenta de minúsculs insectes voladors que atrapa amb el seu ampli bec que manté constantment obert en volar. També recull al vol els materials amb els quals construeix el niu.

Es podria confondre amb les orenetes, però se'ls distingeix fàcilment perquè les orenetes, més petites, tenen les ales proporcionalment més curtes i amples i la cua més forcada (sobretot l'oreneta comuna) i una manera més "despenjada" de volar. A més, les orenetes, menys urbanes, solen volar més a la vora de terra i, de prop, tenen més àrees blanques o crema i colors menys foscos, i no solen niar en forats, sinó que fan nius de fang, visibles sovint sota els ràfecs.

Distribució del falciot negre. En vermell, temporada de cria (estiu de l'hemisferi nord), i en blau, temporada d'hivernada.

Cirrus vertebratus apareguts ahir a la tarda a sobre les Gavarres i flors de card en primer pla.

Com podeu veure a la foto superior i més clarament a les de més vall, l'aparició de les falcíes no va ser l'únic espectacle que es va poder veure ahir en el cel. A la tarda, a part de l'ambient assolellat que hi va haver, el vent del sud-oest que bufava a 70 nusos a uns 5500 metres d'altura, es va encarregar de modelar de forma capritxosa els núvols cirrus.

El núvol alt més curiós que podem sota l'aspecte d'una ploma o espina de peix és un Cirrus vertebratus. El nom vertebratus deriva del llatí, i significa "articulat" o "vertebrat" ja que fa l'efecte de ser unes vèrtebres de la columna vertebral, costelles, o un espina de peix.

Aquesta varietat és una forma inusual de núvols cirrus i es forma per l'aire en moviment que flueix en paral·lel a la línia principal del núvol. Les parts buides del núvol es produeixen quan l'aire està descendint, mentre que les "costelles" del núvol es corresponen amb àrees d'elevació. La seva aparició sembla estar connectada amb la ubicació del corrent en jet, la qual cosa assenyala la presència de vent intens en altura.

Núvols baixos d'ahir dilluns a les 08:06h. Veiem boira a les Gavarres. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)

Temps assolellat i primaveral, però amb núvols cirrus, ahir a la tarda des de Romanyà de la Selva. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).

Així mateix, si analitzem les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dilluns 11 d'abril al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar una pujada general. Per exemple, a Monells la màxima va pujar 2,6ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà va ascendir 1,8ºC i a Torroella de Montgrí va pujar 0,3ºC. A Palamós la màxima va ser 0,8ºC més alta que la del dia anterior.
Els 22,7ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 16,7ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a màxima més baixa de la jornada.
Per la banda de les mínimes s'observa com els valors van pujar a tot arreu degut a la presència de vent i núvols baixos. Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va ascendir 4,5ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà va pujar 3,0ºC i a Castell d'Aro va ascendir 2,3ºC. A Palamós la mínima va ser 4,1ºC més alta que la del dia anterior.
Els 5,2ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 13,0ºC de Palamós foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dilluns 11 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 22,7ºC (7,2ºC)., La Tallada d'Empordà 22,5ºC (7,8ºC)., Monells 22,3ºC (5,2ºC)., Torroella de Montgrí 20,4ºC (9,1ºC)., Castell d'Aro 19,1ºC (8,5ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 11 d'abril del 2016 a Palamós., temperatura màxima 16,8ºC, mínima 13,0ºC. Estat del cel: a primera hora del dia cel tapat de núvols baixos 7/8 Sc i St, boira en els relleus costaners i a les Gavarres., al llarg del matí temps assolellat i 1/8 o 2/8 Ci, a més de 2/8 Sc., a la tarda temps assolellat i aparició de 3/8 o 4/8 Ci, i entre 2/8 i 3/8 Sc i St, mar endins es veien bancs de núvols baixos., a la posta de sol el cel va quedar de color terrós degut a l'entrada de polsim del Sàhara. Vent: fins les 10:00h va bufar vent de direcció SE, SSE i S, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del SSO, S i SSE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h vent del S i SSO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del S i SSO, a 20 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del S, SSO i SO, a 15/20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 40 km/h SSO (44 km/h a La Fosca). Estat de la mar amb maror., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,41 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,17 metres a les 12:00h i de 1,17 metres a les 19:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,81 metres a la 01:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1012hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 82%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cirrus vertebratus i flors primaverals d'ahir dilluns