Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 27 de març del 2016

25 i 26 de març: dels núvols al sol i de la calma al vent de garbí

Vent de garbí moderat i cel ras ahir dissabte a primeres hores de la tarda, amb nombrosos practicants de kitesurf. Foto mostrada a l'Espai del temps de TV3.


Els dos darrers dies podem dir que han estat ben diferents, meteorològicament parlant. Amb un divendres dominat pels núvols i amb absència de vent, però amb un dissabte assolellat i amb vent moderat de garbí que fregà els 50 km/h.
Entrant en detalls, ahir dissabte 26 de març, tal com estava previst, el vent de garbí o llebeig prefrontal va ser l'element més destacat de la jornada, juntament amb el temps assolellat.
Malgrat el domini absolut de l'astre rei, amb tan sols algun núvol alt decoratiu, una vegada més el vent fresc i humit de component S, SSO i SO es va encarregar de mantenir un ambient força desagradable a la costa palamosina, amb una màxima que només va arribar fins als 14,5ºC en el centre del nucli antic de Palamós.

D'altre banda, tot i que a prop del mar el vent no era gens càlid, el fals Föhn o escalfament adiabàtic a sotavent del relleu litoral, es va encarregar de fer pujar els termòmetres de forma notable cap al prelitoral gironí i també a l'interior de la nostre comarca, amb valors primaverals que s'enfilaren fins als 24,6ºC a Les Olives o 23ºC a La Bisbal d'Empordà.

Temperatures màximes d'ahir dissabte a Girona, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Les Olives (Garrigoles) 24,6ºC, Sant Miquel de Fluvià 23,3ºC, Medinyà 23ºC, Anglès 23ºC, Castelló d'Empúries 23ºC, La Bisbal d'Empordà 23ºC, Verges 22,5ºC, Porqueres 22,2ºC, Santa Coloma de Farners 22ºC, Navata 22ºC.  

A la nostre vila, el vent de garbí responsable d'aquestes temperatures elevades va entrar a partir de les 09:00h, ja que fins llavors hi havia hagut vent en calma o el típic terral a 2 km/h de mitjana.
La garbinada que ens va afectar va començar de forma molt modesta a uns 5/10 km/h de mitjana, S, SSO i SO, però a partir de les 11:30h va augmentar de forma important i va bufar de forma persistent a 20/25 km/h de mitjana, ratxa màxima 48 km/h a La Fosca o 44 km/h en el centre del nucli antic. Aquest fet va ser aprofitat de nou per nombrosos practicants de surf d'estel i alguns de windsurf que ompliren amb les seves veles la badia palamosina.


Vent de garbí moderat i cel ras ahir dissabte a primeres hores de la tarda, amb nombrosos practicants de kitesurf.


En relació a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dissabte al Baix Empordà, es veu com aquestes van pujar a tot arreu de forma important degut al sol i al vent de garbí., per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va ser 6,8ºC més alta que la del divendres, a Monells va pujar 6ºC i a Torroella de Montgrí va ascendir 4,2ºC. L'excepció la trobem a Palamós, on la màxima va baixar 0,1ºC.
En aquest sentit, els 24,6ºC de Les Olives es quedaren com a màxima més alta de la comarca, en canvi, els 14,5ºC de Palamós van ser la màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, aquestes van baixar lleugerament a tot arreu respecte el dia anterior, amb diferències inferiors a 1ºC.
Els 1,8ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 9,4ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dissabte 26 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 22,7ºC (2,9ºC)., La Tallada d'Empordà 22,6ºC (2,6ºC)., Monells 21,9ºC (1,8ºC)., Torroella de Montgrí 19,8ºC (3,2ºC)., Castell d'Aro 17,9ºC (4,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 26 de març del 2016 a Palamós., temperatura màxima 14,5ºC, mínima 7,7ºC. Estat del cel dominat pel sol, amb alguns cirrus decoratius 1/8 o 3/8 Ci i moltes estones de cel ras. Cal destacar que els núvols alts es van fer més destacats a la posta de sol, mirant cap a ponent. Estat de la mar amb marejol al matí i maror a partir del migdia (ones de 0,5/1 metre)., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,17 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 81%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Vent de garbí moderat i cel ras ahir dissabte a primeres hores de la tarda, amb nombrosos practicants de kitesurf.


Núvols prims i ambient assolellat el passat divendres a les nou del matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


Finalment, només falta comentar que el passat divendres 25 de març, el pas de les restes d'un altre sistema frontal va provocar que els núvols anessim de menys a més al llarg de la jornada.
A primeres hores del dia la presència de sol o resol va anar acompanyada per una capa de núvols prims formats majoritàriment per entre 5/8 i 6/8 Ci, As i Ac. Amb el pas de les hores els núvols alts i mitjans van anar perdent el protagonisme, per deixar pas a la formació d'abundants núvols baixos., això va deixar-nos una tarda marcada per l'absència de sol, amb 7/8 o 8/8 As, Sc i St.

Juntament amb aquesta manca de radiació solar, també es va trobar a faltar un altre dels paràmetres meteorològics, en aquest cas es tracta del vent que només va aparèixer de forma tímida, amb una ratxa de tan sols 15 km/h NE.
Així mateix, un dels efectes més remarcables provocats pel cel tapat i la manca de vent, va ser la baixada que patiren les temperatures màximes, amb valors entre 3 i 5ºC més baixos que els assolits el dia anterior.


Cel gris i uniforme observat el passat divendres a les cinc de la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)  


Així mateix, si analitzem les temperatures màximes que tingueren lloc el passat divendres al Baix Empordà, es veu com aquestes van descendir entre 3 i 5ºC de mitjana, siguent la baixada més important a l'interior de la comarca que no pas a la costa.
En aquest sentit, els 16,4ºC de Calonge es quedaren com a màxima més alta del dia, en canvi, els 14,5ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.
Per la banda de les mínimes, aquestes també descendiren amb major o menor intensitat segons la població., per exemple, a Monells la mínima va baixar 1,4ºC respecte el dia abans, a Castell d'Aro va descendir 1,5ºC i a La Bisbal d'Empordà va baixar 2,6ºC. A Palamós la mínima va ser 0,8ºC més baixa que la del dijous.
Els 2,5ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 8,4ºC de Palamós foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 25 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 16,3ºC (3,0ºC)., Castell d'Aro 16,2ºC (5,3ºC)., Monells 15,9ºC (2,5ºC)., La Tallada d'Empordà 15,8ºC (3,3ºC)., Torroella de Montgrí 15,6ºC (4,1ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 25 de març del 2016 a Palamós., temperatura màxima 14,6ºC, mínima 8,4ºC. Vent: fins les 08:30h va bufar vent de direcció variable, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NE, E i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h vent del ONO, a 2/5 km/h de mitjana o calma. Ratxa màxima de vent 15 km/h NE. Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,17 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,05 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 62%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)