Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 24 de març del 2016

23 de març: tramuntana i Campionat d'Europa de Zoom8


Vent de tramuntana i Làser entrenant ahir dimecres a la badia de Palamós. Vídeo mostrat a l'Espai del Temps de TV3.


Ahir dimecres 23 de febrer, tal com es preveia, el vent de tramuntana que havia aparegut durant el dia anterior va patir unes curioses i intenses fluctuacions en la seva intensitat.
Segons s'anaven desplaçant els dos centres d'acció responsables de la situació de nord, amb l'anticicló de les Açores entrant en forma de falca i una borrasca que anava basculant a l'àrea d'Itàlia, i l'efecte provocat per l'obstacle que representen els Pirineus, el vent de tramuntana va anar pujant i baixant de força.
Fins les cinc de la matinada el vent de component N i NNO va bufar fluix o fluixet a uns 10/15 km/h de mitjana, no obstant això, a partir de llavors el vent va parar gairebé en sec i fou substituït per vent del ONO, OSO i SSO, a uns 5 km/h de mitjana.
Aquesta situació de poc vent es va mantenir fins poc abans de les dotze del migdia, moment en el qual la tramuntana va entrar de forma sobtada i moderada a uns 25 km/h de mitjana N i NNO, però amb baixades i pujades d'intensitat molt notables.
El vent va continuar al llarg de la tarda a uns 20/25 km/h de mitjana i a darreres hores del dia va baixar d'intensitat fins als 15/20 km/h de mitjana. La ratxa màxima de vent va assolir 72 km/h a la Fosca o 71 km/h en el centre del nucli antic de Palamós.

Altres ratxes de vent del nord registrades ahir dimecres a l'Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Pantà de Darnius-Boadella 102 km/h, Castelló d'Empúries 92 km/h, Sant Climent Sescebes 89 km/h, Bellcaire d'Empordà 83 km/h, Roses 79 km/h, Palafrugell 79 km/h, Castell d'Aro 72 km/h.

Les ratxes intenses i inesperades de tramuntana van fer que s'haguessin d'aturar les proves del Campionat d'Europa de la classe Zoom8, a més, algunes embarcacions van bolcar, tal com és habitual en aquests tipus de situacions.

Aquesta competició de vela lleugera, organitzada pel Club Nàutic Costa Brava i el Club de Vela Palamós, va començar ahir dimecres i continuarà fins el proper dissabte 26 de març,
Es tracta de la tercera vegada que les aigües de la badia de Palamós acullen aquesta prova internacional de vela disputant el seu campionat continental. Palamós s'ha convertit en una de les bases de la classe Zoom8 que han trobat en aquestes aigües un dels llocs idonis per a entrenar i competir, el fet és que ja s'han disputat els Europeus del 2012 i 2015.
A l'edició d'enguany hi prendran part un total de 65 embarcacions de 8 països diferents, concretament: Àustria, Dinamarca, Espanya, Estònia, Finlàndia, Noruega, Rússia i Suècia.

A més d'aquesta regata, actualment també podem observar alguns joves regatistes polonesos de la classe Làser entrenant entre nosaltres, tal com podeu observar en el vídeo que obre aquest post i a les imatges de més avall.


La força del vent va fer bolcar més d'una embarcació.


Retorn a port de dues embarcacions amb tramuntana a la badia de Palamós.


Un altre dels aspectes previstos en la situació meteorològica d'ahir dimecres, va ser la repetició d'unes temperatures màximes força elevades que arribaren fins als 18,6ºC a Palamós i tornaren a superar els 20ºC cap al prelitoral i interior de Girona, amb 21,7ºC a Girona ciutat, 20,5ºC a Olot, 20,5ºC a Fornells de la Selva o 20,4ºC a Castell d'Aro.

Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dimecres al Baix Empordà, es veu com aquestes van ser molt similars a les registrades el dia anterior.
En aquest sentit, els 20,4ºC de Castell d'Aro es quedaren com a màxima més alta de la comarca, en canvi, els 17,9ºC de Palafrugell o de Bellcaire d'Empordà van ser les màximes més curtes.
Per la banda de les mínimes, aquestes van experimentar comportaments diferents segons el lloc., per exemple, a Castell d'Aro la mínima va baixar 5,6ºC respecte el dimarts, a Monells va pujar 0,9ºC i a Torroella de Montgrí va ascendir 0,8ºC respecte el dia abans. A Palamós la mínima va baixar 1,5ºC més que el dimarts.
Els 3,2ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 10,0ºC de Palamós foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimecres 23 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 20,4ºC (5,3ºC)., La Bisbal d'Empordà 19,4ºC (3,6ºC)., La Tallada d'Empordà 19,1ºC (4,5ºC)., Monells 19,0ºC (3,2ºC)., Torroella de Montgrí 18,3ºC (6,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 23 de març del 2016 a Palamós., temperatura màxima 18,6ºC, mínima 10,0ºC. Estat del cel: al matí intervals de núvols alts amb entre 4/8 i 6/8 Ci., a la tarda cel serè o amb algun estratocúmul passatger 1/8 Sc. Estat de la mar amb marejol arran de costa., mar endins hi havia maregassa (onatge sig. de 3,05 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 3,52 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 6,48 metres a les 12:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1007hPa, mínima 999hPa. Humitat relativa màxima 69%, mínima 24%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Recull d'imatges de la tramuntana d'ahir dimecres amb el retorn a terra de la classe Zoom8 i entrenaments de Làser