Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 27 de febrer del 2016

Una borrasca com feia temps i dades del passat dijous

Cúmuls i raigs crepusculars observats el passat dijous 25 de febrer.


En les dues últimes jornades a Palamós hem pogut observar uns celatges molt bonics i variables, on hi van destacar amb especial èmfasi el creixement de cúmuls força fotogènics que deixaven entreveure bonics feixos de llum anomenats "raigs crepusculars". Tot això era un clar indicatiu de la presència d'aerosols a l'atmosfera, especialment pols sahariana, a més a més, s'han pogut registrar alguns ruixats que ahir divendres al matí ens deixaren 4 mm.

La inestabilitat que denotava el creixement d'aquests cúmuls i les modestes precipitacions, era el preludi de la borrasca que ens ha d'afectar en les properes hores.
Com podeu veure en el mapa de més avall, ens trobem davant d'una borrasca de llibre, ben centrada a sobre la nostre vertical, un fet que serà ben registrat pels nostres baròmetres, els quals ens mostraran una pressió atmosfèrica que pot devallar per sota dels 990hPa.
Un fet com aquest trenca de forma dràstica el panorama avorrit i desolador que hem tingut aquest hivern, caracteritzat per un ambient inusualment càlid i sec.
Al llarg del cap de setmana els mapes ens indiquen que a la nostre vila es poden acumular entre 25 i 35 mm, podent ser la regada més generosa i extensa des de l'episodi plujós dels dies 2 i 3 de novembre del 2015. Amb aquesta situació no es descarta que en altres punts de l'Alt i Baix Empordà es puguin superar els 50 mm. Tenint en compte que entrarà un embossament d'aire fred en altura (isos de -25/-30ºC a 500hPa i isos de 0ºC a 850hPa), tota aquesta pluja serà en forma de neu a les muntanyes de l'interior a partir d'uns 800/900 metres d'alçada, siguent la nevada més important del present hivern a les muntanyes gironines del Pirineu (Cerdanya i Ripollès), Prepirineu (Alta Garrotxa), Salines-Alberes (Alt Empordà), Montseny o Serralada Transversal (Selva i Garrotxa).

La pertorbació d'avui dissabte també ens portarà forta maror a la nostre zona costanera (onades de 2,5 metres) i vent de component sud i sud-est moderat. De cares a demà diumenge es mantindrà la mala mar, amb mar de fons d'entre xaloc i llevant (ones de 2 metres). Caldrà tenir present que al llarg del diumenge entrarà vent de tramuntana moderat amb algun cop fort, amb la qual cosa, mar endins hi podria haver mar creuada, amb mar de fons del sud o sud-est i mar de vent del nord.

Les precipitacions tendiran a remetre durant la tarda del diumenge.

Mapa sinòptic previst per avui dissabte a les 13:00h. Veiem una pertorbació molt ben formada a sobre nostre.


Mapa de precipitació acumulada prevista fins diumenge al vespre. 


Pel que fa a les dades registrades el passat dijous 25 de febrer, a Palamós vàrem tenir un cel enterenyinat de núvols alts i amb el creixement de cúmuls i estratocúmuls més o menys gruixuts., fins i tot, a la tarda aquests núvols van crèixer més i arribaren a deixar algunes gotes inapreciables i brutes de fang. També cal destacar que des de la població veïna de Calonge es va poder veure un tènue arc de Sant Martí.
En altres indrets de la comarca es van poder registrar algunes dades de precipitació, amb 1,0 mm a Palafrugell, 0,8 mm a La Bisbal d'Empordà, 0,8 mm a Monells, 0,8 mm a Verges o 0,4 mm a La Tallada d'Empordà.

L'altre aspecte destacat del dia va ser la pujada experimentada pels termòmetres, amb moltes màximes que voltaren els 18 o 19ºC cap a l'interior de la comarca.


Cúmuls i raigs crepusculars observats el passat dijous 25 de febrer a la tarda.


En relació a les temperatures màximes registrades el passat dijous al Baix Empordà, es pot comprobar com aquestes van pujar amb més o menys força a tot arreu., per exemple, a La Bisbal d'Empordà va pujar 1,4ºC i a Castell d'Aro va pujar 2,2ºC, respecte el dia abans. L'excepció que confirma la regla la trobem a Monells, indret on la màxima va baixar 0,2ºC respecte el dia anterior. A Palamós la màxima va ser 2,4ºC més alta que la del dimecres.
En aquest sentit, els 19,1ºC de Calonge van ser la màxima més alta de la comarca, en canvi, la màxima més baixa foren els 15,3ºC de Sant Feliu de Guíxols.
En relació a les mínimes, veiem com aquestes van baixar entre 0,3 i 1ºC, respecte el dia anterior. Curiosament, a Palamós la mínima va pujar 0,9ºC més que el dia abans.
En aquest sentit, els 0,9ºC de Monells van ser la mínima més freda, en canvi, els 8,9ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 25 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 18,6ºC (1,7ºC)., Castell d'Aro 18,2ºC (4,2ºC)., Torroella de Montgrí 17,6ºC (2,2ºC).,  La Tallada d'Empordà 17,5ºC (1,5ºC)., Monells 17,0ºC (0,9ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dijous 25 de febrer del 2016 a Palamós., temperatura màxima 16,5ºC, mínima 8,0ºC. Estat del cel amb molta variabilitat., al matí s'observaren 5/8 o 6/8 Ci, Cs i entre 3/8 i 5/8 Cu, Sc i St., a primeres hores de la tarda va caure alguna roina o plugim inapreciable, siguent més destacat cap a l'interior i al nord., obertura de grans clarianes a la tarda, amb raigs crepusculars i 2/8 Ac, i entre 4/8 i 6/8 Cu, Sc i St. Vent: fins les 10:00h vent del NO i ONO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del S i SO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h vent del NO a 10 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h vent del S i SO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vent del SE, ESE i SSE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent de direcció variable, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 31 km/h SSO. Estat de la mar amb marejol, lleugera mar de fons del sud., mar endins hi havia maror o forta maror (onatge sig. de 1,05 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,41 metres a les 14:00h i de 0,94 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,19 metres a les 14:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 53%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)