Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 13 de febrer del 2016

Previsió de tramuntanada freda i dades d'ahir divendres

Mapa de vent previst per dilluns vinent a les 19:00h. S'observa una forta tramuntanada que pot arribar als 40 nusos de mitjana en el nostre sector costaner.


Tot i les elevades temperatures assolides ahir divendres i les previstes per avui dissabte, amb màximes de 20ºC a la nostre comarca, l'hivern voldrà ensenyar-nos les urpes en les properes jornades.
Demà diumenge, el pas d'un pertorbació ens portarà alguns ruixats que poden deixar entre 5 i 10 mm, els quals poden ser molt benvinguts a la nostre zona. Malauradament, l'alegria durarà poc, ja que a partir del vespre i fins el dimarts a primeres hores del dia tindrem una clara situació de tramuntanada. Aquest fet podrà tornar a assecar els nostres paisatges i elevarà de forma molt important el perill d'incendi, amb la qual cosa, es recomana que si heu fet alguna calçotada a l'aire lliure o alguna crema agrícola us assegureu que el foc estigui completament apagat. Com veiem, sembla que les situacions de llevant que anirien bé per regar el país cada cop són més cares de veure i la sequera no vol aturar-se.


Mapa de superfície previst per dilluns a les 19:00h. Veiem les isòbares molt juntes a sobre nostre.


La forta tramuntana anirà augmentant d'intensitat al llarg del dilluns, i en el nostre sector costaner podrà arribar als 40 nusos de mitjana a partir de mitja tarda i durant la nit de dilluns a dimarts. Atenció, ja que alguna ratxa de vent podria arribar als 100 km/h a Palamós i, fins i tot, superar els 130/140 km/h cap al nord del cap de Creus i mar endins. Com sempre, arran de costa es preveu marejol a la nostre zona i nombrosos blancalls, però a mesura que ens endinsem mar endins s'arribarà a registrar mar brava.

L'altre aspecte destacat d'aquest canvi de temps serà l'entrada d'una massa d'aire polar. Com veieu als mapes que us poso, si avui dissabte tenim isotermes de 9ºC a uns 850hPa, pel proper dilluns es preveuen isotermes de -3ºC, amb la qual cosa, a la nostre comarca les màximes estaran a prop dels 10ºC, molt lluny dels 20ºC que hem tingut darrerament, a més, la sensació de fred serà molt acusada degut al vent. També cal destacar que l'ambient plenament hivernal podria durar fins el proper divendres.

Un altre factor que caldrà vigilar serà la possibilitat que es puguin registrar gelades fins a prop de la costa un cop pari el vent, sobretot durant les matinades del dimecres, dijous i divendres.


Mapa de temperatures a 850hPa previst per avui dissabte. Veiem que arriben als 8 o 9ºC a sobre nostre (1400 metres).


Mapa de temperatures a 850hPa previst per dilluns vinent. Les isotermes poden devallar fins als -3 o -4ºC a 1400 metres d'altura, amb la qual cosa el vent serà molt fred i les màximes força baixes.


El cel ennuvolat d'ahir divendres a les 10:00h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge) 


En un altre ordre de coses, ahir divendres 12 de febrer, el pas de les restes d'un front càlid va fer que el dia comencés ennuvolat per una extensa capa de núvols mitjans. Malgrat tot, amb el pas de les hores els núvols es van anar trencant fins a deixar-nos un migdia assolellat.
Així mateix, altre vegada es va poder comprobar com el vent de garbí bufava amb força a partir de les nou del matí, amb la qual cosa, l'ambient es va mantenir fresc i humit arran de mar, amb una ratxa màxima de 56 km/h SSO. Per contra, el fet que bufés vent aponentat a les 16:30h, va provocar que en aquella hora s'assolís la màxima del dia, amb 18,1ºC, siguent un valor fins a 6,4ºC més elevat que el del dijous.
A destacar també que a la població veïna de Calonge van tenir una màxima de 20,1ºC, sens dubte, es tracta d'un altre registre inusualment elevat per aquesta época de l'any.


Núvols i temps assolellat ahir divendres a les 12:06h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


Pel que fa a les temperatures màximes registrades ahir divendres al Baix Empordà, es pot comprobar com aquestes van tenir una pujada espectacular, en relació al dia anterior, amb valors entre 7 i 8ºC més alts.
En aquest sentit, els 20,1ºC de Calonge van ser la màxima més càlida de la comarca, en canvi, la màxima més baixa foren els 17,6ºC de Calonge-Mas Pallí.
En relació a les mínimes, veiem com aquestes van pujar entre 1 i 3ºC, comparades amb les del dia abans, a causa de la presència de núvols i una mica de vent.
Així doncs, els 8,1ºC de La Tallada d'Empordà van ser la mínima més freda, en canvi, els 10,8ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir divendres 12 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 19,5ºC (8,1ºC)., Torroella de Montgrí 19,3ºC (8,5ºC)., La Bisbal d'Empordà 19,3ºC (8,7ºC)., Castell d'Aro 19,0ºC (9,1ºC)., Monells 18,6ºC (8,9ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 12 de febrer del 2016 a Palamós., temperatura màxima 18,1ºC, mínima 10,8ºC. Estat del cel: al matí entre 5/8 i 7/8 Ac, As, Cu i Sc., a migdia temps assolellat i 3/8 Ac, As i Sc., a la tarda 5/8 Ac, As i Sc. Vent: fins les 07:00h va bufar vent del SSE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del SSE, S i SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 09:00h vent del S i SSO, a 25 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h vent del S i SSO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del O, SSO i S, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del N, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 56 km/h SSO. Estat de la mar amb maror (ones d'entre 0,5 i 1 metre)., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,41 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,99 metres a les 13:00h i de 1,52 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,59 metres a les 13:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1010hPa, mínima 1000hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 57%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)